Dzisiaj proponuję krem z zielonego groszku, cukinii z orientalną nutą mleczka kokosowego. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny, a słodko-kwaśny smak jest tutaj idealny. Do zupy wykorzystałam mrożony groszek firmy Poltino , który idealnie nadaje się do przygotowania groszkowych zup kremów. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikporadzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. Idealna(...)czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy w dużą kostkę, i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy do bulionu z mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy całość około 10 minut
Walijskie PichceniePyszna kolorowa zupa z cukinią w roli głównej. Aby zupa ładniej się prezentowałam dałam żółtą i zieloną. Cukinię dorzucamy na sam koniec gotowania aby się nie rozpadła tylko zachowała swój kształt. składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka 1,5 l bulionu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujeMiałam problem z nazwaniem tej zupy:). Choć dla wielu osób bigos to kapusta w wersji świątecznej, ciężki, mocno mięsny, z kiszoną kapustą, to u mnie w domu nazywa sie tak również młodą kapustę przygotowywaną z kiełbasą. Uwielbiam zwłaszcza płynną część takiego bigosiku, tak powstał pomysł na zupę. Jedna z lepszych jaka powstała w mojej kuchni:). 1 główka kapusty
Szefowa kuchnioliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem. Artykuł Kremowa zupa serowa z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmiękkie pomidory umyć, pokroić na kawałki i wszystko dobrze blenderem zmiksować wlać do cebuli, wlać wodę, mieszając gotować z 5 minut, dodać bazylię jogurt naturalny dość rzadki wlać do zupy i tylko zagotować, przed podaniem posypać pieprzem grubomielonym - zupa jest naturalnie gęsta, smakuje np. z grzankami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBotwinka to warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i prawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki
To co kochamOgórkowy sezon w pełni , dostałam kolejną porcję ekologicznych ogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis. składniki: 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 kg świeżych ogórków gruntowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g śmietany
babka w formiePyszna letnia zupa krem ze świeżych ogórków. To moja pierwsza zupa w której wykorzystałam świeże ogórki. Po obróbce cieplnej ogórki całkiem fajnie smakują. Polecam spróbować. składniki: 600 g obranych ogórków gruntowych 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła ok 700 ml bulionu 2 łyżki posiekanego koperku sól kolorowy pieprz Obrane ogórki pokroić w kostkę. Można wykorzystać także duże
Monia miesza i gotujeoliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagronie najbliższych, w pięknych okolicznościach przyrody. To już za nami. A przed nami? Nowe hasła, nowe wyzwania kulinarne i mam nadzieję odmienione oblicze bloga. Tymczasem proponuję przepis na zupę z kurczaka i mięty. Bardzo prosty przepis. Danie dzięki dodatkowi mięty jest intrygujące i stanowi ciekawą odmianę od najbardziej popularnych zup. Warto czasem poeksperymentować :) Składniki: 200 g filetów z piersi kurczaka
zadanie-gotowanieKrem ziemniaczany to bardzo szybka, smaczna i syta zupa. Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie gęste zupy-krem. To jest świetna propozycja na szybki obiad. Dania z ziemniakami cieszą się u mnie zawsze powodzeniem, więc polecam na obiad:) Krem ziemniaczany 30 dag boczku wędzonego 3 duże cebule 2 marchewki
Pieguskowa Kuchniawody wrzucić ziemniaki, liście i pieprz- zagotować, posolić do smaku Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy, ewentualnie z łyżką mąki - zagotować całość Już na talerzu posypać natką pietruszki. Otrzymałam ok.2 i 1/2 l.smacznej, delikatniej w smaku zupy
Proste Potrawyktóry wziął fakturę na 5,50 za ciastko. Chcę do starych czasów..." No więc właśnie, jeśli o stare czasy chodzi... U mnie w rodzinnym domu często jadało się zupę szczawiową. Podejrzewam, że jak w większości domów w tamtych czasach. Uwielbiałem ją. Jednak ta zupa, mimo, że pyszna, miała jeden defekt. Ciężko się było nią najeść. Ot po prostu człowiek
Marder&Marder Manufacturenasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem i ponownie włączamy prędkość 6, temperaturę 90⁰C i czas 40 minut. 5 minut przed końcem stopniowo dolewamy śmietankę. Zupę miksujemy na prędkości 12 przez ok 30 sekund. Podajemy z ziarnami i grzankami. Sposób przygotowania tradycyjny: Ziarna słonecznika i dyni prażymy na oliwie. Można to zrobić od razu w garnku(...)minutach dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz umytą i pozbawioną nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem. Gotujemy do miękkości, miksujemy. Śmietankę łączymy z odrobiną zupy i wlewamy do całości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziarnami i grzankami
Kuchnia w czekoladzie