minut,aż ziemniaki i buraki będą miękkie ale nierozpadające się. Na tym etapie dodajemy posiekane gałązki botwiny. Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodajemy poszatkowane liście.Zupę przyprawiamy solą(w razie potrzeby), pieprzem,wlewamy ocet i doprawiamy cukrem-tzw. słodko-kwaśno. WSKAZÓWKI: Zupa świetnie smakuje z chlebkami z rozmarynem. Przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/chrupiacy-chlebek-z-rozmarynem.html
Kopystką po garachszparagi :( Końcówkę sezonu, staram się wykorzystać maksymalnie i prawie codziennie goszczą na moim stole ulubione szparagi. Dziś,ponieważ miałam ogromnego lenia, przygotowałam coś szybkiego i prostego. Łączny czas zrobienia zupy-nie przekroczył 20 minut. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 średnie ziemniaki 2/3 pęczka zielonych szparagów (ale może być cały pęczek) Dużyząbek czosnku Łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy Litr bulionu(...)odłamujemy końce, główki zostawiamy w całości, łodyżki drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy szparagi, gotujemy 2-3 minuty, ściągamy z gazu. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ew. solą, wlewamy śmietankę. Zupę na talerzach posypujemy szczypiorkiem i serem feta
Kopystką po garachMeksyk kojarzy mi się,ze słońcem, kolorami, radością...moja zupa jest bardzo rozgrzewająca, kolorowa i zapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach. SKŁADNIKI: 600-700 dag. mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku Bulion Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasoli 1-2 marchewki Papryczka chilli Papryka czerwona lub żółta 2 łyżki majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich Papryka ostra(...)ogniu 20 minut.. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę oraz fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy majerankiem, ziołami, papryką ostrą i słodką. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ponad pół słoiczka). Zupę najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby składniki mogły się przegryźć.Można podawać z tortillą, naciosami lub samodzielne danie
Kopystką po garachNazwa pochodzi od arabskiego słowa Harr-czyli gorący. Zupa pochodzi z Maroka, jest mocno rozgrzewająca dzięki użyciu odpowiedniej ilości i rodzaju przypraw. Zazwyczaj przygotowuje się ją na mięsie (zwłaszcza baranim), ja postawiałam na wegetarianizm. a jest bardzo zdrowa i sycąca. SKŁADNIKI: (ok. 6-7 osób) 1 szklanka zielonej soczewicy 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 szklanka(...)Wsypujemy soczewicę, dodajemy sól-zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI: Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni tortillą. Jednak najczęściej podaję ją z chlebkami naan
Kopystką po garachczas zleciał. Cieszę się,że nadal ze mną jesteście, że,komentujecie - to daje mi motywacje do dalszej pracy. Dziękuję Wam kochani !!! Tymczasem polecam przepyszną zupę z czarnej rzepy - bardzo zdrowa i smaczna. Składniki: 3 czarne rzepy 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżeczka domowego bulionu warzywnego domowa vegeta bądź sól biały pieprz(...)Dodajemy domowy bulion i gotujemy pod przykryciem,aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia,następnie miksujemy,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,biały pieprz oraz vegetę lub trochę soli.Jeśli zupa wyszła za gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody - do uzyskania odpowiedniej konsystencji . Gotujemy jeszcze chwilkę,ok 5 min . Jeśli nie jesteście na diecie możecie taką zupkę zrobić na rosołku bądź bulionie
Niespełnione zdolności kulinarneprawdę dużą główkę kalafiora wrzuciłam do warzywnego bulionu z podsmażoną cebulką. Po godzienie pyrczenia na małym ogniu zblendowałam, dodałam co nieco do smaku i wyszła pyszna zupa! Do przygotowania potrzebujemy: sporą główkę kalafiora ok 1 kg ok 750 ml bulionu warzywnego ok 4 czubate łyżki płatków drożdżowych 1 duża cebula sól, pieprz do smaku odrobina tłuszczu do smażenia Cebulę drobno(...)siekamy i podsażamy. Wlewamy bulion, dodajemy kalafior (ja wrzuciłam całą główkę, ale możecie pokroić i zupa ugotuje się jeszcze szybciej). Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi
Szybko Tanio SmacznieBlueberry Corner by "jagodzianka" Wietnamska zupa rybna jest bardzo aromatyczna, pełna ziół i smaków. Można ją przygotować z resztek po filetowaniu lub całych kawałków … Przeczytaj cały artykuł Post Wietnamska zupa rybna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerkolejna zupka..zupki królują w moim domu i będą jeszcze królować dłuższy czas...wcześniej też gotowałam zupy,ale nie tyle teraz i szukam nowych pomysłów, żeby nam się nie znudziły ciągle takie same..tym razem zrobiłam krupnik ale w wersji pomidorowej, z dodatkiem selera naciowego. 2-3 żeberka puszka pomidorów 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka(...)zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy
Moje domowe kucharzenieRamen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku(...)gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam
Cook&Lovemaczek, Sypie się i skacze dżdżu wodnisty puszek, Rośny pył jesienny, siwy kapuśniaczek." Gdy za oknem plucha i ziąb, warto poświęcić trochę czasu aby przygotować pożywny i treściwy kapuśniak. Zupa ta to jeden z filarów kuchni polskiej. Smakuje zarówno w lecie, jako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską(...)kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry
Moja Mama GotujeZupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3 Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenSzybka propozycja na rozgrzewającą zupę z marchwi i pomidorów. Post Zupa marchewkowo – pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne
Pancookpieprzem, kurkumą oraz ostr ą papryk ą . Na koniec dolewamy 250-300 ml gorącej wody. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Całość miksujemy. Zupę oprószamy natką pietruszki, dekorujemy kilkoma ziarnami ciecierzycy. **** PREPARAZIONE Pelate il topinambur e le carote, tagliateli a dadini. Pulite il porro
La grande e la piccola cuocaProsta, smaczna zupa, kto by pomyślał, że cebula może tak słodko smakować :) Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu i cebuli :) Gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny... Obieramy cebulę i czosnek, kroimy ... Na grzanki przygotowujemy chleb... Cebulę i czosnek dusimy na patelni... Chleb wstawiamy do piekarnika na 15min 200 st. C ... Jak cebula z czosnkiem dobrze się
chleba naszegoJako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół łyżeczki
Wylizany Rondel