Szybka propozycja na rozgrzewającą zupę z marchwi i pomidorów. Post Zupa marchewkowo – pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne
Pancookpieprzem, kurkumą oraz ostr ą papryk ą . Na koniec dolewamy 250-300 ml gorącej wody. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Całość miksujemy. Zupę oprószamy natką pietruszki, dekorujemy kilkoma ziarnami ciecierzycy. **** PREPARAZIONE Pelate il topinambur e le carote, tagliateli a dadini. Pulite il porro
La grande e la piccola cuocaProsta, smaczna zupa, kto by pomyślał, że cebula może tak słodko smakować :) Zupa do której prawie nic nie potrzeba, tylko trochę czasu i cebuli :) Gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny... Obieramy cebulę i czosnek, kroimy ... Na grzanki przygotowujemy chleb... Cebulę i czosnek dusimy na patelni... Chleb wstawiamy do piekarnika na 15min 200 st. C ... Jak cebula z czosnkiem dobrze się
chleba naszegoJako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół łyżeczki
Wylizany RondelDzień dobry! Dzisiaj z samego rana witam Was pyszną słoneczną zupą-kremem. Pogoda za oknem nie rozpieszcza więc dawka słońca na talerzu nie zaszkodzi. A za tym pięknym kolorem i wspaniałym smakiem kryją się 2 warzywa: kukurydza i ziemniak;) Klasyczny krem z kukurydzy powstaje z dość sporą ilością masła, mój jak to bywa u mnie został znacząco odchudzony. Zero(...)łyżeczki chili lub pieprzu cayenne sól 2 garści groszku ptysiowego Brześć Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, zalewamy wodą, gotujemy z kukurydzą konserwową. Zalewę z kukurydzy również wykorzystałam do tej zupy. Solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dosłownie kilka minut. Blendujemy. Przyprawiamy solą, chili lub pierzem cayenne. Ja od siebie dodałam jeszcze troszkę szczypiorku;) Dodajemy groszek ptysiowy i gotowe
Życie zaczyna się w kuchnijakoś szkoda mi było wyrzucić, tym bardziej, że ekologiczne i wcale nie takie tanie. Nie miałam też zbyt dużo czasu na zrobienie obiadu i tak oto spontanicznie powstała ta zupa. Po prostu ugotowałam quinoe i zmiksowałam wszystkie składniki. Polecam ten przepis wszystkim zapracowanym ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3-4 pietruszki z rosołu 400 - 500 ml rosołu 1 łyżka(...)pietruszki i quinoę blendujemy na krem. Następnie podgrzewami i przyprawiamy solą, pieprzem i kozieradką. Sezam prażymy na suchej patelni, natkę pietruszki siekamy i posypujemy nimi nalaną do miseczek zupę. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek i gotowe
Quinoa Raz!Bardzo aromatyczna i syta zupa. Połączenie kilku przypraw, warzyw, mięsa i składnika niespodzianki - w tym przypadku soczewicy to zawsze sukces smaku:) Idealna zupa na obiad. Możecie dodać do niej makaron ryżowy lub krótki makaron, np. kokardki, kolanka, itp., będzie zimą dodatkowo wzbogacona składnikami, przez co bardziej treściwa. Jak zawsze finałowo na talerzu - koniecznie - dodajcie coś świeżego zielonego i parmezan
Zasmakuj KuchniJesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnej, polskiej zupy z kiszonych ogórków z... Artykuł Krem ogórkowy z suszonymi pomidorami i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZupa z samych warzyw,bezmięsna bardzo lekka i przyjemna w smaku. Idealna dla tych co chcą zrzucić nieco kilogramów. 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka(...)przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15 minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając by nie rozgotować selera i papryki. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiSzybka zupa pomidorowa, gdy nie ma się za wiele składników w lodówce, a mamy ochotę zjeść coś nietypowego i ciekawego. Zapraszam na zupę pomidorową z użyciem kremu Poltino, z dodatkiem szpinaku i krewetek. Całość smaku dopełnia ocet balsamiczny. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczosnek i marchew. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie wsypujemy kaszę oraz dodajemy curry i sól. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Na patelni prażymy orzechy oraz pestki. Zupę posypujemy orzechami i pestkami zaraz przed podaniem
Qchnia po prostuUdane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo Przygotowanie Rozgrzałem w garnku(...)kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotowałem jeszcze 5 minut. Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem śmietaną, przyprawiłem solą
R'n'G Kitchenoknem zimno i mroźno. W czasie takiej pogody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Dzisiaj mam dla Was krem groszkowy, który podałam z groszkiem ptysiowym. Można również dodać kleksa śmietany. Ja wykorzystałam mrożony groszek, ale również można użyć groszku konserwowego. W zakładce ZUPY znajdziecie również inne przepisy i pomysły na smaczne zupki. Składniki 400 g zielonego mrożonego groszku 1 duża
O kuchni z uczuciemzupa to samo zdrowie bo i zdrowe kwasy tłuszczowe, i wapń, i potas, i witaminy z grupy B. A dodatkowo jest przepyszna, więc jak gotujemy? Dla mnie osobiście jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie, polecam. Przepis pochodzi z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej" dr. Marka Bardadyna. Rozgrzewająca zupa krem z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejedna z nielicznych zup, którą bardzo lubimy i co jakiś czas do niej wracamy... chociaż bez bicia muszę się przyznać że nigdy nie jadłam oryginału, więc jak smakuje naprawdę nie mam pojęcia. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska - encyklopedia sztuki kulinarnej" z 1992r. Zazwyczaj robię ją tak jak w oryginale czyli z mięsem - schabem, ale tym razem postanowiłam(...)włożyć do niej klopsiki i zrobić ją zdecydowanie szybciej, czyli z gotową mieszanką warzyw chińskich. Zupa jest ostra, kwaskowata i energetyczna. I za to ją lubimy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik