Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa. Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 szt kopru włoskiego 4 łodygi selera naciowego 50 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu drobiowego 3 łyżki słodkiej śmietany 18% pieprz-młynek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez(...)smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do momentu odparowania alkoholu. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchendodajemy make pszenn ą i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak nalewamy do miseczek
kulinarne odsłony patiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: Około 1-1,5 l wody, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta(...)międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniawraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna). Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem
JejKuchniaUwielbiam aksamitne kremowe zupy, szczególnie zimą, są rozgrzewające i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze ;) Składniki: 2 pory 4-5 ziemniaków 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego(...)minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego
Wanilia i KardamonPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie(...)parmezan […] Artykuł Zupa dyniowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmieszając smażyć minutę. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte. Ugotować do miękkości. Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową. Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Zupę podawać posypaną płatkami kokosowymi i rzeżuchą
Kuchenne zapiski EdytyKremowa zupa o intensywnym smaku pieczonych pomidorów podana z kleksem a’la pesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba. PYCHA!!! SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz tymianek wywar z warzyw – u mnie około 300-400 ml cukier A’LA PESTO: pęczek bazylii sól morska kilka łyżek oliwy z oliwek(...)kostkę, obsmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. A’LA PESTO: Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, zmiksować je z kilkoma łyżkami oliwy i solą do smaku. Zupę podawać z kleksem a’la pesto i grzankami
Kuchenne zapiski EdytyZupa to nieodłączny element dania głównego. Doskonale rozgrzewa nas od środka. Krem z warzyw to pyszna zupka z du ż ą ilością witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej, czosnkowo-maślanej grzanki. Składniki: ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, brokuł 1 szt, groszek mrożony pół szklanki, pietruszka pół korzenia, liść laurowy 2 szt, ziele(...)zalać zimn ą wod ą i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości. Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Gotow ą zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzank
kulinarne odsłony paticzarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać. Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego
Ugotowane pozamiataneUwielbiamy takie, aromatyczne i pożywne zupy. W zasadzie przygotowanie takich pyszności, nie nastręcza wielu problemów. Zazwyczaj ląduje w nich to, co jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju
R'n'G Kitchenświęta ma być stonowany, bo przecież post i nie ma co się cieszyć na zapas. Na pewno jednak dobry barszcz poprawi wszystkim humor. Jest to też jedna z najzdrowszych zup – pod warunkiem, że jej nie przegotujemy – bo zakwas buraczany to doskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy(...)jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne są zwykle tak syfne, że nie trzeba się wcale starać, robiąc wersję domową, żeby był efekt wow. Zaczynamy
Ugotowane pozamiatanekubka wsypuję kisiel i mieszam z odrobiną zimnej wody , jak mam rozmieszany kisiel , wlewam go do wywaru owocowego i mieszam wszytko razem około 5 minut , po tym czasie zupę owocową zestawiam z ognia . Jak makaron mamy ugotowany , to do miseczki przekładam makaronu i zalewam gorącą zupą owocową , na wierzch kładę łyżkę śmietany i dosładzam . Gotowe do jedzenia
Mój Smaklubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest
pyszne zdrowościświadczy choćby ilość fiszek umieszczonych przez moje dzieci w tymże tomiszczu :) to mama ma zrobić i już hehe :) zerknijcie TUTAJ by się przekonać. A co mogę napisać o zupie? Bardzo esencjonalna, pikantna, pachnie niesamowicie i chrupie czasami... Świąteczny krem z pieczonych jabłek i dyni dynia hokkaido, ok 1 kg wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne(...)miksujemy blenderem na krem. Zagotowujemy go. Możemy ew. rozrzedzić bulionem. W cały czas nagrzanym piekarniku pieczemy pestki dyni wymieszane z solą, pieprzem i szczypta soli. Powinny się zrumienić. Zupę możemy zabielić śmietaną lub tylko podać z kleksem śmietany. Koniecznie przed podaniem posypujemy pestkami dyni
Dzieje kuchennej Wiewióry