zupa - 39805 przepisów (strona:926/2654)

Krem z czerwonej soczewicy 145

oknem szaro, buro i ponuro. Mam więc pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Do zupy użyłam soli himalajskiej Plenus. Przyprawy Plenus możecie kupić tutaj , na pewno znajdziecie coś dla siebie. Zapraszam do sklepu i przygotowania takiej zupki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 155

Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak. 70 dag miąższu z dyni 800 ml bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 średnia cebula 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru sól i pieprz do smaku płatki migdałowe do posypania Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę(...)wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi

Bullio
Zupa krem z marchewki 184

oknem jesień , czas na zupy krem , są świetne na zimne deszczowe dni , rozgrzeją jak nić , dziś zapraszam na fajny krem z marchewki , a imbir który dodałam , rozgrzewa niesamowicie , zapraszam serdecznie . Składniki ( dla 4 osób )  1 kg marchewki 4 średnie ziemniaki  2 łyżeczki imbiru  1 kostka warzywna  1 średnia cebula  łyżka masła  sól pieprz(...)momentu aż zakryją nam wszystkie warzywa , gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Jak nasze warzywa będą ugotowane , blenderem mielimy całość na gładką masę , doprawiamy solą , pieprzem i gotowa zupa krem do podania .                                  Smacznego

Mój Smak
Zupa krem z selera naciowego 138

Zupy, to zdecydowanie największy "dostarczalnik" witamin i mega pałera, nie tylko odżywczego ale i rozgrzewającego składnika naszej diety. Składniki 500 g selera naciowego 1 l bulionu warzywnego 100 g ryżu jaśminowego 100 ml śmietany słodkiej szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi selera kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min. Studzimy(...)blendujemy na jednolitą masę. Mieszamy ze śmietaną. Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Zupę zagrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
zupa z brukwi na gęsinie... 178

ogniu z 35 minut następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żółądkiem, mięskiem z piersi i obranym mięskiem ze skrzydełek - zupa z brukwi na gęsinie jest u nas smakołykiem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z kluskami. 149

Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań  bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż(...)malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy od kości. Dodajemy do każdej miseczki z zupą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 195

Jesienna zupa. Rozgrzewająca. Mało kaloryczna… SKŁADNIKI : dynia masłowa – 1 połówka marchewka – 1 sztuka cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml bulion – 1½ szklanki – 300 ml papryka słodka – 1 płaska łyżeczka kurkuma – 1 płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia

kuchniabellissima.wordpress.com
Krupnik z kaszy jaglanej 201

Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości kaszy. Przed wlaniem na talerze sprawdzić smak czy nie trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję krupniku nalać na talerz

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa dyniowo-marchewkowa 160

ciągłego zmęczenia za nic innego w świecie. Marcelina to moja kolejna definicja szczęścia... I już mnie w ogóle nie dziwi, że jednego posta można pisać przez kilka dni... Poniższa zupa to jedna z naszych ulubionych. Ma przepiękny, słoneczny i energetyczny kolor oraz fajną konsystencję. W smaku jest wyraźna ale zarazem i delikatna. I największy jej plus - przygotowuje się(...)często mieszając. Następnie dolewamy bulion. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Wówczas miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. *podana ilość bulionu jest orientacyjna. Jeśli zupa po zmiksowaniu wyjdzie zbyt gęsta należy dolać więcej płynu. P.S. Dziękuję wszystkim za gratulacje i życzenia

My simple kitchen
Krem z cukinii i brukselki 343

Pyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki

Garnkowe fanaberie
Krem kalafiorowo-serowy 187

jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku.   Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja(...)przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą.  * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona w folii, bez dodatku tłuszczu Smacznego

Kuchnia Ellie
Lawendowy krem z gruszki, kalafiora i selera 120

kilku fotografii dania, które ukończyłam robić kilka minut po północy, by kolejnego dnia zjeść ciepły obiad w domu, co ostatnio zdarza się niezwykle rzadko. Kremowa, delikatnie lawendowa i rozmarynowa zupa krem z młodego selera, kalafiora i gruszki to posiłek rozgrzewający, idealny na pogodę jaką jesień funduje nam za oknem. Składniki (na 4 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)gruszkę oraz świeży rozmaryn i suszoną lawendę. Całość duszę kilka minut. Dodaję różyczki kalafiora i wlewam bulion. Gotuję składniki przez około 20 minut do miękkości po czym wyławiam rozmaryn. Zupę miksuję na gładki krem, po czym doprawiam i dodaję śmietanę. Ponownie podgrzewam. Podaję z pokruszonym kozim serem, karmelizowanym kawałkiem gruszki i prażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje również polana odrobiną aromatycznej

Mango Papaja
Flaki (wołowe) 168

Flaki (flaczki) - tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia)  Przyrządzane są na różne sposoby.  Ja gotuję je tak, jak gotowała moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam. Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Na końcu przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek

Di gotuje
Zupa z marakui i białej czekolady 155

ugotowanego ryżu (opcjonalnie)   Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki aż czekolada się rozpuści. Nie gotujemy. Marakuje kroimy na połówki i wygrzebujemy łyżką miąższ. Dodajemy do zupy. Jeśli chcemy, żeby była bardziej sycąca dodajemy ryż. Podajemy ciepłą.     Artykuł Zupa z marakui i białej czekolady pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 164

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy(...)paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne