Doskonały burak powinien mieć ciemny miąższ, cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Młode buraki można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków to bardzo smaczny składnik sałatek, zup, soków oraz przetworów. Liście to znakomity bohater chłodników i botwinek. Buraki można gotować, smażyć, piec i marynować. Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź(...)ograniczeń. Oto przepisy, w których główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli
My Chcemy Jeśćczosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitDzisiaj zapraszamy na bardzo prostą i niezwykle pyszną zupę krem dla dzieci z dyni i batata. Zupę robi się szybko i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W smaku lekko słodka, za sprawą batata, bardzo przypada do gustu małym koneserom (i nie tylko im :)) Czas przygotowania: 5 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 miseczki Składniki: 200g nieobranej dyni hokkaido
Kolizje Smakówsmaku solą i pieprzem oraz chilli. Gotować na małym ogniu, aż żołaądki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w małe kawałki i gotować w zupie do miękkości. Na koniec wyrzucić skórę wędzonego boczku. Smacznego. To jest duża porcja zupy
Kuchnia Pokoleńgarnka, dodajemy mleczko kokosowe , pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego! Post Krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który by nie słyszał o tym człowieku, a w światowej kuchni wiele jest potraw nazwanych jego nazwiskiem. Najsłynniejsza jest kartoflanka "potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku -łyżka suszonego(...)gotujących się ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 minut razem. Dodajemy kminek, lubczyk, solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia.Wszystko razem miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Mieszamy i już nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. Jako dekoracji możemy użyć ugotowanej marchewki z bulionu i kleksika ze śmietany oraz dowolnej zieleniny
Kulinarne przemysleniaSmaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy(...)dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką
słodki bratekJeden ciepły posiłek dziennie w okresie jesienno-zimowym to, moim zdaniem, konieczność. Nasza rodzina lubi się rozgrzewać pysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco
Jeść, by żyć w zdrowiupotrzebujemy czegoś pożywnego i lekkiego zarazem. Najpierw gotujemy wywar drobiowy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora(...)solą, pieprzem, lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym
cool and mintykażdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami , przepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech – „ placka po węgiersku ” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie jak „ ryba po grecku ” :) Oprócz papryki(...)Jedliśmy obiady w jednej małej knajpce i z czystym sumieniem możemy ją Wam polecić. Obiady były smaczne, bardzo ładnie podane i co ważne bardzo tanie. Obiad składający się z zupy gulaszowej i gulaszu z kluseczkami kosztował ok. 22 PLN. Do tego regionalne piwo o smaku truskawki, imbiru, jagód czy wiśni w cenie ok. 5 PLN. Drum Cafe – adres
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebula zmiękną wlewamy do garnka bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką wazową zupy a następnie wlewamy do całości. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostuTajska zupa w kilkanaście minut :) Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone(...)smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś
SzczyptaSmaQKiedyś jedliśmy rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy(...)koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenOpis: Bogracz to nazwa kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Bograczem nazywa się również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz 100 g boczku wędzonego 5 pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 4 papryki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne