Któż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście
Ugotujmy CośWodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką(...)dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka. Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki
Przepisy kulinarne babci Antoninyzalewam rosołem, dodaję przyprawy i zagotowuję. Gdy dynia jest prawie miękka miksuję blenderem na gładką masę. Teraz sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam. Ubić śmietanę i wyłożyć zupę zdobiąc ją ubitą śmietaną i pestkami dyni. Z tej porcji składników wyjdą 4 duże talerze zupy
harrisaprzygotowania zupy potrzebujemy: – 4 świeże buraki możliwie z liśćmi – garść rzodkiewek – 1 zielonego ogórka obranego ze skórki – 1 cebulę – pęczek szczypiorku lub koperku – sól, pieprz – jogurt + kefir/maślankę – 3 jajka ugotowane na twardo Ugotować jajka. Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś(...)buraków!!! Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt – u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy. W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze schłodzić – najlepiej przez noc w lodówce i podawać zimne
Szybko Tanio Smacznieczłowiek najchętniej wszedłby do wanny wypełnionej chłodną wodą, był na plaży, wypijał hektolitry chłodzących napoi albo jadł chłodne wręcz zimne posiłki. Myślę, że najlepszą propozycją na upały są chłodne zupy, które oprócz uczucia sytości wypełniają nas przyjemnym chłodem. Dzisiejszy przepis jest w przeciwieństwie do chłodnika litewskiego szybszy w przygotowaniu, gdyż wszystkie składniki wystarczy umieścić w blenderze i po chwili możemy(...)cieszyć się zupą. Żeby dodatkowo przyspieszyć proces przygotowania polecam wszystkie składniki porządnie schłodzić w lodówce. Do przygotowania 2 porcji chłodnika potrzebujemy: – 2 miękkie awokado – 1 ogórka wężowego – 500 ml maślanki – sól, pieprz, płatki chilli – 1 łyżkę oleju słonecznikowego – czosnek Awokado i ogórka obrać, umyć i pokroić w kawałki – całość zmiksować do otrzymania jednolitej
Szybko Tanio Smaczniejest również pewnego rodzaju pamiętnikiem dla mnie, czy też po prostu zwykłym przepiśnikiem :) sama często na niego zaglądam aby odświeżyć sobie pewne informacje i przypomnieć smaki. Do przepisów na zupy ( brokułową i oczyszczającą ) zaglądam co najmniej raz w miesiącu, aby ich nie zepsuć bo są pyszne w takich proporcjach, a nie innych. Niżej podrzucam Wam przepis na barszcz(...)buraki w plasterkach. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy jogurt i chochelkę gorącego barszczu. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie ponownie doprawiamy według uznania. Gdy zdejmiemy zupę z gazu wrzucamy koperek
CzarnawisienkaAksamitny smak zupy z aromatycznymi, przepysznymi boczniakami. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 serki topione śmietankowe (po 100 g) 250 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka lubczyku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew w półtalarki. Wrzucamy(...)zalewamy bulionem, gotujemy 10 min. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki serki i rozpuszczamy. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, wsypujemy lubczyk, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenchęcią zabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem lub makaronem. Składniki: na ok. 4 porcje kremu 300 g marchwi (3 większe(...)przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia EllieZnowu dynia? A dlaczego nie! Korzystajmy póki możemy, ponieważ sezon na dynię niebawem się skończy. Dzisiejszy post dotyczy zupy dyniowej przygotowanej na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację(...)jeśli zostanie na drugi dzień, to idealnie wpasuje się na śniadanie. Doda mnóstwo energii, a ranek z taką potrawą na pewno poprawi Wam humor. Zapraszam do gotowania! Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym porcja dla 2 osób Składniki: 2 szklanki dyniowego puree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli
JaglusiaBardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi posmakuje, przecież pistacje wręcz kocham! Szybka w przygotowaniu, gęsta i sycąca choć z wyglądu wcale nie powalająca. Polecam na jesienne wieczory na rozgrzewkę także alergikom, bo składników tu niewiele a masło można(...)przecież pominąć a pistacje zastąpić innymi uprażonymi pestkami :) Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta 1 średni kalafior 1 średnia cebula 1 puszka (ok 200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (najlepiej bez dziwnych dodatków) min. ½ łyżeczki przyprawy garam masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej
Dzieje kuchennej Wiewiórymiłości do zup, przedstawiam kolejny przepis, ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to barszcz wołyński. Skąd taka nazwa, nie wiem, ale w sam raz na zimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa
Kulinarne przemysleniaPodstawą sosu / zupy avgolemono jest aromatyczny bulion warzywny lub mięsny, zagęszczony zawsze jajkami i cytryną. Taki żółty słoneczny sos może być serwowany z klopsikami, kurczakiem, jagnięciną, warzywami, rybą lub ryżem (ewentualnie także z drobnym makaronem w kształcie ryżu). Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka i warzyw 0,5 szklanki ryżu 3 jajka(...)niego ryż i zagotowujemy. 2. Jajka ubijamy trzepaczką w miseczce, dolać sok z 1,5 cytryny. 3. Cały czas ubijając dolewać powoli do wywaru mięsno - warzywnego. 4. Gotować zupę 5 minut, uważając by jajka nie ścięły się. Zdjąć z ognia, przyprawić, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i kawałki z kurczaka. Smacznego
Zasmakuj Kuchninią pyszne dynie. Więc to najwyższy czas na przygotowania pysznego kremu. Sam w sobie krem jest delikatny, kremowy, ale dzięki imbirowi również bardzo rozgrzewający. Taka zupa najlepiej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Składniki: 600 g dyni Hokkaido 2 marchewki 3 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1L bulionu 100 ml śmietany masło/olej(...)jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz świeżym starytm imbirem. Zupę rozlewamy do talerza, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasigorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z częścią startych jabłek (trochę zostawiamy do dekoracji). Zupę podajemy udekorowaną startymi jabłkami, posiekanym koperkiem (opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenjest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem(...)oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem). (Najlepsza jest drugiego dnia - po ugotowaniu.) (*) Fasola czarne oczko jest drobna i delikatniejsza (od klasycznego "Jasia") oraz kremowa w smaku
Di gotuje