zupa - 39353 przepisów (strona:930/2624)

Zupa czosnkowo porowa 149

Uwielbiam aksamitne kremowe zupy, szczególnie  zimą, są rozgrzewające i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze ;) Składniki: 2 pory 4-5 ziemniaków 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego(...)minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zupa dyniowa 99

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie(...)parmezan […] Artykuł Zupa dyniowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa krem z cukinią, rzeżuchą i płatkami kokosa 175

mieszając smażyć minutę. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte.  Ugotować do miękkości. Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować.  Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową. Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Zupę podawać posypaną płatkami kokosowymi i rzeżuchą

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa krem z pieczonych pomidorów z bazyliowym sosem i grzankami 134

Kremowa zupa o intensywnym smaku pieczonych pomidorów podana z kleksem a’la pesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba. PYCHA!!! SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz tymianek wywar z warzyw – u mnie około 300-400 ml cukier A’LA PESTO: pęczek bazylii sól morska kilka łyżek oliwy z oliwek(...)kostkę, obsmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. A’LA PESTO: Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, zmiksować je z kilkoma łyżkami oliwy i solą do smaku. Zupę podawać z kleksem a’la pesto i grzankami

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa krem z warzyw 96

Zupa to nieodłączny element dania głównego. Doskonale rozgrzewa nas od środka. Krem z warzyw to pyszna zupka z du ż ą  ilością witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej, czosnkowo-maślanej grzanki.   Składniki: ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, brokuł 1 szt, groszek mrożony pół szklanki, pietruszka pół korzenia, liść laurowy 2 szt, ziele(...)zalać zimn ą  wod ą  i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości. Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Gotow ą  zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzank

kulinarne odsłony pati
Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy 143

czarnuszką, sokiem z jabłek, olejem lnianym i octem jabłkowym przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać.   Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego

Ugotowane pozamiatane
Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 98

Uwielbiamy takie, aromatyczne i pożywne zupy. W zasadzie przygotowanie takich pyszności, nie nastręcza wielu problemów. Zazwyczaj ląduje w nich to, co jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień.  Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju

R'n'G Kitchen
Barszcz na zakwasie 201

święta ma być stonowany, bo przecież post i nie ma co się cieszyć na zapas. Na pewno jednak dobry barszcz poprawi wszystkim humor. Jest to też jedna z najzdrowszych zup – pod warunkiem, że jej nie przegotujemy – bo zakwas buraczany to doskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy(...)jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne są zwykle tak syfne, że nie trzeba się wcale starać, robiąc wersję domową, żeby był efekt wow.   Zaczynamy

Ugotowane pozamiatane
Zupa owocowa 149

kubka wsypuję kisiel i mieszam z odrobiną zimnej wody , jak mam rozmieszany kisiel , wlewam go do wywaru owocowego i mieszam wszytko razem około 5 minut , po tym czasie zupę owocową zestawiam z ognia .  Jak makaron mamy ugotowany , to do miseczki przekładam makaronu i zalewam gorącą zupą owocową , na wierzch kładę łyżkę śmietany i dosładzam . Gotowe do jedzenia

Mój Smak
Zupa rybna 202

lubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;)  Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest

pyszne zdrowości
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 165

świadczy choćby ilość fiszek umieszczonych przez moje dzieci w tymże tomiszczu :)  to mama ma zrobić i już hehe :) zerknijcie TUTAJ by się przekonać. A co mogę napisać o zupie?  Bardzo esencjonalna, pikantna, pachnie niesamowicie i chrupie czasami... Świąteczny krem z pieczonych jabłek i dyni dynia hokkaido, ok 1 kg wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne(...)miksujemy blenderem na krem. Zagotowujemy go. Możemy ew. rozrzedzić bulionem. W cały czas nagrzanym piekarniku pieczemy pestki dyni wymieszane z solą, pieprzem i szczypta soli. Powinny się zrumienić. Zupę możemy zabielić śmietaną lub tylko podać z kleksem śmietany. Koniecznie przed podaniem posypujemy pestkami dyni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem 118

Bardzo treściwa, bardzo smakowa i bardzo syta zupa. W grudniowy, chłodny dzień będzie smakowała jeszcze wyborniej bo nie tylko zaspokoi głód ale także odżywi i rozgrzeje zziębnięte komórki. Polecam gorąco. Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybki barszcz czerwony 331

Aromatyczny barszcz czerwony, który rozgrzewa w zimne dni i nie tylko. Dzięki suszonym burakom przygotowanie tej zupy trwa o wiele krócej i jest łatwiejsze od tradycyjnego. Składniki: 2 litry bulionu 100 g suszonych buraków 2 suszone grzyby 2 liście laurowe łyżka suszonego majeranku lub lubczyku 2 ząbki czosnku sok z cytryny lub ocet sól, pieprz Do bulionu wsypać buraczki, dodać(...)suszone grzyby i liście laurowe, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić zupę do przestudzenia, a następnie przecedzić przez sitko.  Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny lub octem

wyzwania kuchenne
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą pęczak, batatem, pomidorami i porem 147

Cześć ! Aromatyczne potrawy, gorąca, rozgrzewająca zupa. Tylko tego potrzebuję do szczęścia, gdy za oknem zimno. To moje zimowe comfort food. Na pewno macie coś takiego. Zdradźcie proszę czym sobie poprawiacie humor, gdy za oknem szaro, deszczowo i zimno ? Składniki (6 porcji): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki kaszy pęczak 1 batat (mój około 760 g) 1 duża czerwona cebula(...)smaż 1 minutę. Czas na dodanie pomidorów, soczewicy i kaszy. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 460

magiczne, ale także pyszne!   Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania