Śliwek jesienią nigdy dość, pewnie na straganach jeszcze znajdziecie węgierki a jeśli nie to mogą być mrożone. Zupa jest pyszna, aromatyczna i zachęcam do wypróbowania. Zupa ze śliwek z cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAromatyczna zupa orientalna zaspokoi gusta niejednego smakosza. Jest ona bardzo typowa dla swojego gatunku, prosta i bardzo pożywna. Tak orientalna pomidorowa ale jeszcze bardziej aromatyczna. Zachęcam do gotowania, warta jest spróbowania. Zupa orientalna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej. W skład naszej obiadowej propozycji wchodzi oczywiście zupa (na którą przepis znajdziecie w tym wpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę oraz deser upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania(...)samym sobą! Pozbawiłem Cię najpopularniejszych z nich, aby Cię zmotywować do roboty. Musisz zebrać cztery litery i ruszyć do najbliższego warzywniaka bądź marketu i zakupić trochę cukinii Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanKapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą(...)kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować. Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną. Najlepszy jest następnego dnia :) zastawa
królestwo garówMoja rodzina bardzo lubi zupy a młodszy syn jest fanem zupy marchewkowej. Może i Wam przypadnie do gustu ? 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
W garach u Gosispraw przemyśleć, poukładać, zweryfikować własne podejście do nich... ale mniejsza o to, najważniejsze, że jestem i nigdzie się już nie wybieram :-) Przygotowałam dziś dla Was sycącą i niezwykle smaczną zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak... SKŁADNIKI ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek) 2 marchewki(...)warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego
Czary - gary w kuchnioprzeć tym kolorom? Ja nie potrafię przejść obojętnie obok. Każda kusi niepowtarzalnym kształtem i skrywaną tajemnicą. Każda też wie w jakim towarzystwie jej będzie najlepiej. Jedna woli skończyć w zupie, a inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała? Składniki: dynia hokkaido kalafior 3-5 cm korzenia kurkumy sól i pieprz ser mozzarella 1-2 szklanki bulionu(...)dodaję odrobinę wody czy wywaru warzywnego. Nic więcej nie potrzeba. Warzywa robią całą robotę. Jeśli ktoś lubi imbir, to również może pokusić się o jego dodatek na etapie miksowania. Zupę posypuję mozzarellą, która ładnie się rozpuści. Smacznego
Karczma HonoriettyJesienią uwielbiamy zupy kremy. Świetnie rozgrzewają i pysznie smakują. Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo gęsty krem z kalafiora i czosnku. Dzięki temu, że składniki zostały upieczone, krem zyskuje niezwykłego smaku. Dodane ziemniaki sprawiają, że całość jest bardzo delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Czego potrzebujemy? 1 główka kalafiora, 3 ziemniaki, 1 główka czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki(...)słodziutki. Wszystko zalewamy bulionem i wodą, a następnie blendujemy na gładki krem. Jeśli potrzeba, to doprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem i polane oliwą. Jakie jeszcze zupy kremy lubicie
two broke sistersDzisiaj chcę z Wami podzielić się przepisem na zupę z suszonych śliwek z lanymi kluseczkami. Jest to kolejny przepis uzyskany podczas trwania warsztatów kulinarnych odbywających się w ŻOKiSie w Cedrach Wielkich. Zupa bardzo smakowała wszystkim uczestniczkom warsztatów. Fajna zupka na Wigilię i nie tylko. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrydodać pokrojone papryki, cukinię, wsypać kaszę jaglaną, bio paprykę słodką, dodać masło i gotować z 5 minut pomidory z ząbkami czosnku w dzbanku blendera zmiksować dobrze i wlać do zupy, gotować z 5 minut wsypać soli himalajskiej, pieprzu świeżo mielonego, posiekanego koperku i gotować z 2 minuty można podać ze śmietaną, jogurtem lub saute - zupa jest aromatyczna, syta, smaczna
W Mojej Kuchni LubięKochani, bardzo mnie cieszy, że moje zupy wzbudzają aż taki entuzjazm! Nie spodziewałam się, że tradycja potrafi jeszcze w dzisiejszych czasach wygrać z nowinkami, a rustykalne gotowanie (czyli moje) będzie na fali! Zauważam jednak od dłuższego czasu swojego rodzaju "nawrócenie" - sami prosicie mnie o tradycyjne, polskie przepisy - co bardzo mnie cieszy, bo (może się powtarzam), ale staropolska kuchnia jest(...)nastąpiło "przejedzenie" wszelkimi nowinkami, co również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie. Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy. Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego
Garniec MagalieBardzo prosta zupa, pikantna, zrobiłam ją w 20 minut może mniej do tego nie jest bardzo ciężka. Na pewno jeszcze nie raz ją powtórzę. A tutaj znajdziecie przepis na zupę gołąbkową która również jest przepyszna. Czytaj więcej
Pychotkaaaskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniatakie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn. Kiełbasę kroimy w pół talarki. Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenZup dyniowych ugotowałam już wiele ale ta w stylu orientalnym smakuje wybornie. Zapach orientu na talerzu i zapach polskiej kiełbasy wędzonej to idealne połączenie. Polecam serdecznie do wypróbowania. Nie muszę nadmieniać że dynia to najzdrowsze warzywo na świecie i do tego przepyszne i można je jadać w różnoraki sposób. Polecam zakładkę DYNIA a w niej znajdziecie same smakowitości. Orientalna zupa
Moje Małe Czarowanie