Bardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi posmakuje, przecież pistacje wręcz kocham! Szybka w przygotowaniu, gęsta i sycąca choć z wyglądu wcale nie powalająca. Polecam na jesienne wieczory na rozgrzewkę także alergikom, bo składników tu niewiele a masło można(...)przecież pominąć a pistacje zastąpić innymi uprażonymi pestkami :) Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta 1 średni kalafior 1 średnia cebula 1 puszka (ok 200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (najlepiej bez dziwnych dodatków) min. ½ łyżeczki przyprawy garam masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej
Dzieje kuchennej Wiewiórymiłości do zup, przedstawiam kolejny przepis, ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to barszcz wołyński. Skąd taka nazwa, nie wiem, ale w sam raz na zimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa
Kulinarne przemysleniaPodstawą sosu / zupy avgolemono jest aromatyczny bulion warzywny lub mięsny, zagęszczony zawsze jajkami i cytryną. Taki żółty słoneczny sos może być serwowany z klopsikami, kurczakiem, jagnięciną, warzywami, rybą lub ryżem (ewentualnie także z drobnym makaronem w kształcie ryżu). Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka i warzyw 0,5 szklanki ryżu 3 jajka(...)niego ryż i zagotowujemy. 2. Jajka ubijamy trzepaczką w miseczce, dolać sok z 1,5 cytryny. 3. Cały czas ubijając dolewać powoli do wywaru mięsno - warzywnego. 4. Gotować zupę 5 minut, uważając by jajka nie ścięły się. Zdjąć z ognia, przyprawić, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i kawałki z kurczaka. Smacznego
Zasmakuj Kuchninią pyszne dynie. Więc to najwyższy czas na przygotowania pysznego kremu. Sam w sobie krem jest delikatny, kremowy, ale dzięki imbirowi również bardzo rozgrzewający. Taka zupa najlepiej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Składniki: 600 g dyni Hokkaido 2 marchewki 3 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1L bulionu 100 ml śmietany masło/olej(...)jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz świeżym starytm imbirem. Zupę rozlewamy do talerza, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasigorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z częścią startych jabłek (trochę zostawiamy do dekoracji). Zupę podajemy udekorowaną startymi jabłkami, posiekanym koperkiem (opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenjest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem(...)oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem). (Najlepsza jest drugiego dnia - po ugotowaniu.) (*) Fasola czarne oczko jest drobna i delikatniejsza (od klasycznego "Jasia") oraz kremowa w smaku
Di gotujeŚliwek jesienią nigdy dość, pewnie na straganach jeszcze znajdziecie węgierki a jeśli nie to mogą być mrożone. Zupa jest pyszna, aromatyczna i zachęcam do wypróbowania. Zupa ze śliwek z cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAromatyczna zupa orientalna zaspokoi gusta niejednego smakosza. Jest ona bardzo typowa dla swojego gatunku, prosta i bardzo pożywna. Tak orientalna pomidorowa ale jeszcze bardziej aromatyczna. Zachęcam do gotowania, warta jest spróbowania. Zupa orientalna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej. W skład naszej obiadowej propozycji wchodzi oczywiście zupa (na którą przepis znajdziecie w tym wpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę oraz deser upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania(...)samym sobą! Pozbawiłem Cię najpopularniejszych z nich, aby Cię zmotywować do roboty. Musisz zebrać cztery litery i ruszyć do najbliższego warzywniaka bądź marketu i zakupić trochę cukinii Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanKapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą(...)kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować. Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną. Najlepszy jest następnego dnia :) zastawa
królestwo garówMoja rodzina bardzo lubi zupy a młodszy syn jest fanem zupy marchewkowej. Może i Wam przypadnie do gustu ? 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
W garach u Gosispraw przemyśleć, poukładać, zweryfikować własne podejście do nich... ale mniejsza o to, najważniejsze, że jestem i nigdzie się już nie wybieram :-) Przygotowałam dziś dla Was sycącą i niezwykle smaczną zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak... SKŁADNIKI ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek) 2 marchewki(...)warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego
Czary - gary w kuchnioprzeć tym kolorom? Ja nie potrafię przejść obojętnie obok. Każda kusi niepowtarzalnym kształtem i skrywaną tajemnicą. Każda też wie w jakim towarzystwie jej będzie najlepiej. Jedna woli skończyć w zupie, a inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała? Składniki: dynia hokkaido kalafior 3-5 cm korzenia kurkumy sól i pieprz ser mozzarella 1-2 szklanki bulionu(...)dodaję odrobinę wody czy wywaru warzywnego. Nic więcej nie potrzeba. Warzywa robią całą robotę. Jeśli ktoś lubi imbir, to również może pokusić się o jego dodatek na etapie miksowania. Zupę posypuję mozzarellą, która ładnie się rozpuści. Smacznego
Karczma HonoriettyJesienią uwielbiamy zupy kremy. Świetnie rozgrzewają i pysznie smakują. Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo gęsty krem z kalafiora i czosnku. Dzięki temu, że składniki zostały upieczone, krem zyskuje niezwykłego smaku. Dodane ziemniaki sprawiają, że całość jest bardzo delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Czego potrzebujemy? 1 główka kalafiora, 3 ziemniaki, 1 główka czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki(...)słodziutki. Wszystko zalewamy bulionem i wodą, a następnie blendujemy na gładki krem. Jeśli potrzeba, to doprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem i polane oliwą. Jakie jeszcze zupy kremy lubicie
two broke sistersDzisiaj chcę z Wami podzielić się przepisem na zupę z suszonych śliwek z lanymi kluseczkami. Jest to kolejny przepis uzyskany podczas trwania warsztatów kulinarnych odbywających się w ŻOKiSie w Cedrach Wielkich. Zupa bardzo smakowała wszystkim uczestniczkom warsztatów. Fajna zupka na Wigilię i nie tylko. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandry