Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy(...)paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnebyło Za co was serdecznie przepraszam ,życie trochę mi się pokomplikowało. Problemy odebrały mi możliwość pisania dla was. Ale już jestem :-* Na początek Wspaniała pożywna i zdrowa zupa-krem Składniki: 1 kg marchwi 1 mała dynia piżmowa 2 cebule 3 łyżki masła 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 750 ml-1 L bulionu może być z kostki rosołowej(...)często mieszamy . Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem . Pamiętajmy że warzywa powinny być zalane 2 centymetrową warstwą bulionu NAD Jest to bardzo ważne ponieważ zupa musi mieć gęstą konsystencję . Dodajemy gałkę ,pieprz ,sól Gdy warzywa są miękkie , miksujemy blenderem . I gotujemy jeszcze chwilę . Posypujemy natką pietruszki Smacznego
Viola cooks with passionSmaczna zupa cebulowa. Inna niż tradycyjna i znacznie szybsza do przygotowania. Jest to wersja irańska z dodatkiem kurkumy, kozieradki i mięty. W internecie można znaleźć sporo przepisów na tę zupę, ja skorzystałam z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon". składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g cebuli 1 l bulionu 1 łyżeczka kurkurmy 1 łyżeczka mielonej
Stare GarySkładniki: woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą gotować do miękkości składników(...)koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie do smaku dodać natkę pietruszki rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub drobno posiekaną zupa jest lekka, smaczna, mało kaloryczna............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)Pomidory umyj i pokrój w kostkę - dodaj do cebuli i podsmażaj ok. 3min. 3. Całość zalej wodą/bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15-20min. 4. Zupę zdejmij z palnika, dodaj liście bazylii i przyprawy. 5. Całość zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką
Kuchnia w Słońcu Skąpanałącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką - do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego! Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule
Simply FoodProsta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy. Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę(...)włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku
R'n'G Kitchenascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki(...)Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. Wywar dopraw do smaku solą , pieprzem i majerankiem. Do zupy wlej zakwas i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj ok. 2 minut. Podawaj z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem
Kuchnia bezglutenowauzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam Państwu , według upodobań
Mój SmakSłodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać(...)potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem
Kuchenne zapiski Edyty