Kolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek
zadanie-gotowaniepomidory, poszłam na łatwiznę i nie obierałam świeżych ze skórki, tylko zblendowałam je razem z połową avocado. Ty możesz je grzecznie obrać ze skóry i drobniusieńko posiekać. Dodaj to zupy pomidory i zagotuj. Podawaj ze świeżą kolendrą, łyżką mleka kokosowego i pokrojonym w kostkę avocado. ps. Pływających kostek avocado nie chciała zjeść, ale zjadła zblendowane w zupie, ha! Normalni rodzice
greenscarfSycąca, lekko pikantna marchewkowa zupa krem z dodatkiem aromatycznego imbiru to bogate źródło witamin, a przede wszystkim beta karotenu. Składniki na 2 porcje: 4 duże marchewki pietruszka duży ziemniak 2 szkl. bulionu cebula 2 cm świeżego imbiru pomarańcza łyżeczka kurkumy śmietana grzanki 2 łyżki masła sól, pieprz Warzywa pokroić na plasterki lub kawałki, imbir zetrzeć. Na maśle zeszklić(...)cebulę, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut. Dodać imbir i wlać bulion. Gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na krem i doprawić. śmietanę można dodać przed lub po przelaniu na talerz. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami
wyzwania kuchenneSzukacie odmiany dla klasycznej zupy szczawiowej? Oto alternatywa: kwaskowy, wiosenny... Artykuł KREM ZE SZCZAWIU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWitajcie Kochani! Na letnie upały najlepsze są potrawy nieskomplikowane i smaczne w swej prostocie. Jako pierwsze danie proponuję Wam dziś zupę z cukinii. Mało wymagająca, szybka i smaczna! Zupa - krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 cebule - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę. 1 kostka rosołowa
Kuchnia smakówrolki. W przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który(...)ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Be Fit Be StrongNajprostsza zupa na świecie i myślę, że również bardzo lubiana, chociażby ze względu na sentyment do czasów dzieciństwa. Przynajmniej w moim przypadku smak krupniku przywołuje mi czasy, gdy zajadałam się babcinym krupnikiem. Mój krupnik jest oczywiście nieco mniej tłusty, niż ten zapamiętany z dzieciństwa, gdyż jest na wywarze z indyka z dodatkiem korzenia selera, co nadało mu delikatności. Wiele razy(...)myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje. Składniki: (na garnek 2,5 litrowy) 2 małe ziemniaki 1 marchewka 1 mały korzeń selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela
Kuchcik gotujeZupę z pewnością powtórzymy, jak tylko pojawią się na naszej działce pomidory. Zupa jest cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki". Składniki 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą 2 duże marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 daktyle 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka przyprawy curry 1 szczypta kurkumy 140 g kukurydzy w puszce 1 łyżka oleju
R'n'G KitchenDelikata, pyszna, kremowa zupa szpinakowa. Składniki: ½ kg szpinaku 3/4 litra bulionu ¾ litra mleka 5 dag tłuszczu 4 łyżki mąki ¼ litra śmietanki 18% sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak opłukać, udusić na tłuszczu i zalać bulionem około ¾ litra wody. Gotować do miękkości, następnie zmiksować i odstawić. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, połączyć(...)zupą, doprawić do smaku i zagotować. Zaprawić śmietanką i podawać z grzankami
Tradycyjna Kuchniasłużyć mi całe lato i dodawać smaku moim daniom. Może moja córka lepiej by się z nią obeszła, wszak chce zostać ogrodniczką :) :) A propos tajskich przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia
zadanie-gotowanieChłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki(...)zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki
SzczyptaSmaQPowiem wam, że to pierwsza zupa z botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przypadku kupiłam 3 pęczki ale warto było :) Składniki: 3 pęczki botwinki litr bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 2 szt( starta na wiórka) seler 50 g (starty na wiórka) pietruszka
Różowa kuchniaKiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia cebula czerwona(...)Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik wrzucamy na sucha patelnię i podpiekamy. Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy łyżkę jogurtu, uprażony słonecznik i listki bazylii
kruche babeczkiTradycyjna, pyszna zupa z kiszonymi ogórkami i świeżym koperkiem. Smak dzieciństwa:) Składniki: 500 g żeberek wieprzowych pół selera 2 pietruszki 2 marchewki 6 ogórków kiszonych połowa pora 5 ziemniaków pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakomy mały pęczek kopru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wrzucić warzywa i mięso, dolać zimnej wody, tak by delikatnie przykryło warzywa i mięso(...)wyjąć i ostudzić seler, marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić z powrotem, gotować 5 minut. Pokroić ogórki w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwywarze mięsnym lub warzywnym, dziś chętnie dodaje się jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Niektórzy dodają zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną. Do woli, oby Wam smakowało. Chcecie lżejszą zupę - dodajcie kefir z jogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę. Ja swój chłodnik podaję tradycyjnie z jajkiem na twardo, ale możecie go podawać z awokado, ziemniakami, szczawiem, rabarbarem(...)mięsem. Tu też zupa zależy od Waszej smakowej inspiracji:) No cóż, robi się ciepło, czas na chłodnik:) Składniki: 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek
Zasmakuj Kuchni