zupa - 39012 przepisów (strona:947/2601)

Krem z pieczonej papryki i merchewki 69

przepis wpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego tymianku(...)dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KUŞKONMAZ ÇORBASI, czyli turecka zupa szparagowa 92

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna turecka zupa szparagowa. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik szparagów 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki 2 szklanka rosołu 1 szklanka wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę i masło w garnku. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wsypać mąkę i mieszać minutę. Dodać pokrojone(...)szparagi i znowu mieszać chwilę. Wlać rosół i wodę. Posolić i dodać pieprzu. Gotować 15 min. Artykuł KUŞKONMAZ ÇORBASI, czyli turecka zupa szparagowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ŞEHRİYELİ DOMATES ÇORBASI, czyli zupa pomidorowa z makaronem ryżowym 113

Orientalna odmiana znanej i lubianej zupy pomidorowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 6 dużych pomidorów (najlepiej typu jajko) 5 szklanek wrzącej wody 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 7 łyżek makaronu ryżowego sól pieprz Przygotowanie Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory i przykryć. Gotować, aż pomidory zmiękną, około 20 min. Jeśli trzeba(...)gotować 10 min. Wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie, około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając. Można udekorować natką. Artykuł ŞEHRİYELİ DOMATES ÇORBASI, czyli zupa pomidorowa z makaronem ryżowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa 122

Zupa zimowa, idealna na… zimę! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 por 2 małe marchewki 2 małe ziemniaki 4 liście kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 szklanek wody sól czarny pieprz Przygotowanie Umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek(...)Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy 106

Bardzo apetyczna i gęsta zupa z soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ szklanki ryżu 1 mała marchewka 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 4 szklanki wody 1 szklanka rosołu sól chili Przygotowanie Umyć ryż i soczewicę kilka razy(...)marchewkę. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę. Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili. Artykuł MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy 103

Zupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cebula 4 łyżki czerwonej soczewicy 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej 1½ łyżki ryżu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego chili w proszku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu czarny pierz ½ łyżeczki kminku(...)zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min. Udekorować miętą i chili. Artykuł EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa z bobu 112

Wartościowa, delikatna i lekka zupa z bobu. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonego bobu (450g.) 1 mała marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki sól pieprz śmietana 18% do dekoracji posiekany koperek sok z cytryny Przygotowanie W garnku gotować bób do miękkości. Odcedzić i obrać go. Cebulę i czosnek obrać, umyć(...)wlać wrzącą wodę. Gotować 10 min. i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać do miseczki, udekorować śmietaną i koperkiem. Artykuł BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa z bobu pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK, czyli zupa z zielonej soczewicy 99

Bardzo zdrowa zupa z zielonej soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka zielonej soczewicy ½ szklanki makaronu sól pieprz mięta suszona 4 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Umyć soczewicę i gotować w garnku około 20 min. Odcedzić. Odstawić na bok. Cebulę i czosnek(...)Dodać koncentrat. Wymieszać. Wlać wodę i dodać soczewicę. Kiedy woda zagotuje się, wrzucić makaron. Ugotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, miętą i pieprzem. Artykuł ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK, czyli zupa z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KEREVİZ ÇORBASI, czyli zupa z selera 114

Rozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora w plasterki. W garnku(...)oliwę, dodać wszystkie warzywa, przykryć i podsmażyć. Wlać wodę i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką i tymiankiem. Artykuł KEREVİZ ÇORBASI, czyli zupa z selera pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
MISIR ÇORBASI, czyli zupa z kukurydzy 145

Zupa z kukurydzy, zaskoczy Cię swoim smakiem! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duża puszka kukurydzy 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 1 łyżeczka mąki sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mąkę i podsmażyć chwilę(...)umyć, obrać i pokroić w kawałki. Wrzucić kukurydzę z puszki i dodać ziemniaka. Wlać wodę. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zmiksować. Artykuł MISIR ÇORBASI, czyli zupa z kukurydzy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek 155

Zupa z cukinii i pieczarek. Ciekawe połączenie tych składników! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cukinia 1 mała marchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru kawałek pietruszki kilka gałązki natki pietruszki kilka gałązki natki seler 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 3 szklanki wody sól czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Umyć cukinię i pokroić w kawałki(...)wodę i gotować do miękkości. Wyjąc gałązki z garnka. Resztę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i sok z cytryny. Artykuł MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Zupa pieczarkowa 117

będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki. Wlać do zupy, śmietanę zahartować i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą 109

kilka razy pod zimną wodą, dodajemy do bulionu razem z marchewką, cebulą i gotujemy 40 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kukurydzy i soczewicy - około 3 łyżek - i odkładamy talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoto odłożoną kukurydzę z soczewicą.  Zupę krem podajemy na gorąco z porcją podsmażonych kawałków soczewicy

Gotowanie i blogowanie
Grochówka na boczku 150

boczek wyciagamy i studzimy. Pozostałe warzywa wyrzucamy, wywar zostawiamy. Ugotowany groch przecieramy przez sitko przelewając wywarem z boczku. Wystudzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy cebulke i też dorzucamy. Majeranek z czosnkiem i solą ucieramy w moździeżu (lub na desce) i doprawiamy tym zupę. Jeżeli wyjdzie wam za żadka możecie

Kulinarna Patilogia
Lekka pomidorowa zupa z soczewicy i marchewki 141

formę obiadu, gdyż robi się go szybko, zazwyczaj jest mniej kaloryczny niż reszta dań, a można się nim porządnie najeść, jeżeli nie składa się tylko z wody :). Jedynym minusem zup jest to, że nie mając odpowiedniego pojemnika, nie możemy ich zabrać ze sobą! Zapraszam do przepisu. Składniki: - 1,5l wody (możemy dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 300g soczewicy(...)garnka do miękkich już warzyw. Dolewamy przecier wraz z koncentratem i tymiankiem, gotujemy ok. 5-10 minut. Jeżeli używamy śmietany lub jogurtu, w szklance hartujemy ją 1-2 łyżkami zupy i dolewamy do garnka. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i z natką pietruszki. Smacznego

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania