zupa - 39353 przepisów (strona:953/2624)

Zupa selerowa. 247

Zima, na dworze pochmurno, szaro i zimno rzecz jasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową.  Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego(...)dużą kostkę i dorzucamy do garna, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.  Zupę miksujemy na krem i dodajemy sos sojowy, gałkę, śmietanę, sól oraz pieprz.  Podawać posypaną szczypiorkiem. Smacznego

Symfonia smakowa
Lekki Rosołek Z Lanymi Kluseczkami 149

talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek. 3. Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy

Gotowanie...to proste !
ZUPA RYBNA BIAŁA KREM 148

papryki mielonej 16 dag.pieczywa ****************************************** Głowę i płetwy gotujemy z dodatkiem cebuli, włoszczyzny i marchewki.W czasie gotowania dodać listek laurowy,paprykę mieloną i sól.Gdy warzywa są miękkie ,wyjąć z zupy głowę i płetwy.Wszystko zmiksować.Mąkę  rozrobić ze śmietaną i żółtkiem,dodać do zupy,zagotować i Doprawić do smaku.Zupę Podajemy z pieczywem lub grzankami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa gołąbkowa 1110

miska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz(...)dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować. Smacznego!!! Źródło: Zjem

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z warzyw 120

zamiłowanie to tego typu zup, jest mnie wstanie nasycić. Zupa ma trzy główne zalety: szybka, smaczna i zdrowa :)  Składniki: 500 g mrożonych warzyw (u mnie w równych proporcjach groszek, brokuł i kalafior) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 średnie ziemniaki 1 l bulionu + 1 szklanka (domowego bulionu) 1łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożona

Delicious Titbits
Zupa z brukselki 95

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 159

kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem(...)piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Zupę podaję z grzankami oraz chipsami z szynki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami 156

Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i  gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim

Monia miesza i gotuje
Krem pieczarkowy. 135

podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy aż nam trochę zmiękną - solimy i pieprzymy - jeszcze chwilkę podsmażamy i przerzucamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, dodajemy ziemniaki i gorący rosół - doprawiamy estragonem i czosnkiem. Gotujemy do momentu aż nam zmiękną ziemniaki, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Można od razu przelewać(...)talerze lub z powrotem do garnka jeśli zupa podawana będzie później. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa krem z cukinii baby, brokuła,jabłka z kaszą jaglaną 147

wspaniały krem, który rozgrzeje ,a także nasyci. Idealny dla zabieganych. Zupy-kremy, miksowane na gładko to świetna sprawa. Nikt nie wie praktycznie co jest w środku, nikt nie narzeka , że tego nie lubi i każdy taką zupę zje. Gwarantuję! Dzieci również! Składniki 2 duże brokuły 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 duże jabłko 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z fasoli i chorizo 144

Pierwszy raz jadłam tą zupę rok temu, bardzo mi zasmakowała i teraz staram się ją robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika. Zupa z fasoli i chorizo Składniki: -  cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych  - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano

Kulinarne życie
Zupa krem z dyni 136

Dziś odskocznia od świątecznych przepisów, prosta a zarazem szybka zupa, którą można zrobić przy zabieganym dniu. Składniki: - 500 g dyni - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 100 g wędzonego boczku - śmietana - grzanki - zielona pietruszka - olej - 1,5 l bulionu - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry a dynię(...)gotujemy do miękkości. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki. Gdy warzywa będą miękkie całość miksujemy i doprawiamy do smaku(jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać bulionu).  Przekładamy do talerzy dodajemy grzanki, usmażony boczek, łyżkę śmietany i posypujemy pietruszką. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zupa z soczewicą i porem. 95

dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki(...)pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną jednak ja tego nie robiłam. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa pomidorowa z soczewicą. 130

minut. Dodać przecier i startą marchewkę, sól i przyprawy. Gotować jeszcze przez ok. 10 min. pod koniec gotowania dodać imbir, czosnek, oliwę i świeżo mielony pieprz. Pietruszkę dodajemy do zupy już po jej zagotowaniu, pozostawiając część do posypania na talerzu. Przydatne: Czas przygotowania ok.30 minut. Zupę można zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Można też dodać podprażony słonecznik. Jeśli pojawi

rozgotowana
Szczi 162

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania