Delikata, pyszna, kremowa zupa szpinakowa. Składniki: ½ kg szpinaku 3/4 litra bulionu ¾ litra mleka 5 dag tłuszczu 4 łyżki mąki ¼ litra śmietanki 18% sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak opłukać, udusić na tłuszczu i zalać bulionem około ¾ litra wody. Gotować do miękkości, następnie zmiksować i odstawić. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, połączyć(...)zupą, doprawić do smaku i zagotować. Zaprawić śmietanką i podawać z grzankami
Tradycyjna Kuchniasłużyć mi całe lato i dodawać smaku moim daniom. Może moja córka lepiej by się z nią obeszła, wszak chce zostać ogrodniczką :) :) A propos tajskich przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia
zadanie-gotowanieChłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki(...)zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki
SzczyptaSmaQPowiem wam, że to pierwsza zupa z botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przypadku kupiłam 3 pęczki ale warto było :) Składniki: 3 pęczki botwinki litr bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 2 szt( starta na wiórka) seler 50 g (starty na wiórka) pietruszka
Różowa kuchniaKiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia cebula czerwona(...)Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik wrzucamy na sucha patelnię i podpiekamy. Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy łyżkę jogurtu, uprażony słonecznik i listki bazylii
kruche babeczkiTradycyjna, pyszna zupa z kiszonymi ogórkami i świeżym koperkiem. Smak dzieciństwa:) Składniki: 500 g żeberek wieprzowych pół selera 2 pietruszki 2 marchewki 6 ogórków kiszonych połowa pora 5 ziemniaków pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakomy mały pęczek kopru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wrzucić warzywa i mięso, dolać zimnej wody, tak by delikatnie przykryło warzywa i mięso(...)wyjąć i ostudzić seler, marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić z powrotem, gotować 5 minut. Pokroić ogórki w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwywarze mięsnym lub warzywnym, dziś chętnie dodaje się jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Niektórzy dodają zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną. Do woli, oby Wam smakowało. Chcecie lżejszą zupę - dodajcie kefir z jogurtem, macie ochotę na coś bardziej "tłustszego" - dodajcie gęstą kwaśną śmietanę. Ja swój chłodnik podaję tradycyjnie z jajkiem na twardo, ale możecie go podawać z awokado, ziemniakami, szczawiem, rabarbarem(...)mięsem. Tu też zupa zależy od Waszej smakowej inspiracji:) No cóż, robi się ciepło, czas na chłodnik:) Składniki: 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek
Zasmakuj Kuchniwiem jak Wy, ale ja uwielbiam taką wiosenną zupę. Botwinka z ziemniakami i śmietaną. Pycha! Wykorzystajcie ten krótki czas, kiedy jest młoda świeżutka botwina. Na blogu znajdziecie również przepis na botwinkę z jajkiem . Również polecam do wypróbowania. A teraz zapraszam na botwinę z ziemniakami Składniki: 2 l bulionu mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście(...)kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować. botwinka z ziemniakami
O kuchni z uczuciemZupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu! Przepis został podpatrzony na stronie
Kolizje SmakówJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie zupę szczawiową to ta na pewno wam zasmakuje. Zapraszam Was na moją wersję tej smacznej sezonowej zupy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSmaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 ziemniaków 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle 250 ml. przecieru pomidorowego 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziarna(...)selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką
Bajeczna KuchniaDzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki(...)kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami
Czerwień i błękitJeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem. Smacznego
Niezły Młynekkawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem
R'n'G Kitchen