wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taką wiosenną zupę. Botwinka z ziemniakami i śmietaną. Pycha! Wykorzystajcie ten krótki czas, kiedy jest młoda świeżutka botwina. Na blogu znajdziecie również przepis na botwinkę z jajkiem . Również polecam do wypróbowania. A teraz zapraszam na botwinę z ziemniakami Składniki: 2 l bulionu mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście(...)kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować. botwinka z ziemniakami
O kuchni z uczuciemZupa krem z batata i buraków to w ostatnim czasie mój absolutnie numer jeden na liście domowych zup. Zupka jest banalnie prosta w wykonaniu i nie potrzebuje wiele przygotowań. Ma fantastyczny różowy kolor i jest niezwykle ciekawa w smaku: lekko słodka ze znaczącą nutą buraka, a całość dopełnia aromat podsmażanej cebulki. Polecam absolutnie każdemu! Przepis został podpatrzony na stronie
Kolizje SmakówJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie zupę szczawiową to ta na pewno wam zasmakuje. Zapraszam Was na moją wersję tej smacznej sezonowej zupy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSmaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 ziemniaków 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle 250 ml. przecieru pomidorowego 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziarna(...)selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką
Bajeczna KuchniaDzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki(...)kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami
Czerwień i błękitJeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem. Smacznego
Niezły Młynekkawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem
R'n'G Kitchenszczęście można zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej(...)koryciński Zarzeccy pokrojony w kostkę, do woli koperek zielona pietruszka bazylia Wszystkie składniki ,odpowiednio rozdrobnione ,poza serem korycińskim, gotujemy dosyć wolno. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Zupę podajemy z serem korycińskim i olejem z ostropestu, który jest bardzo cennym olejem. Ostropest to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim
Z Kuchni Do Kuchnidość długiej przerwie dzisiaj przepis z cyklu zupa na niedzielę. Bardzo wiosenny i zdrowy krem przygotujecie w krótkim czasie, więc idealnie nadaje się także jako szybki obiad po pracy. Sam krem ma słodkawy smak,ale jest bardzo delikatny i smaczny. ZUPA KREM Z GROSZKU z KOPREM WŁOSKIM Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 kopert włoski 1 cebula 2 ząbki
Bon appetit mon amieKolejna zupa z tych tradycyjnych, goszczących w polskich domach. Robiona zazwyczaj po niedzielnym rosole, zwana potocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder
R'n'G KitchenDrugi tydzień z błyskawicznym piątkiem to u mnie zupa gulaszowa, gdzie po niecałej godzinie mam obiad na sobotę i jeszcze zostaje na niedzielną kolację. Lubię takie syte zupy i mimo upałów sprawdzają się świetnie, bo piątkowe wieczory poświęcam na przygotowanie czegoś, co spokojnie wystarczy na kilka dań, a ja nie muszę stać przy garach. Nie mam wszystkich wolnych od pracy
Magiczne Życie MartyPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny
Mango PapajaUbiegły tydzień przeszedł do historii pod znakiem remont i przygotowania do urodzin syna. Dlatego "chwilę" mnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki(...)miękkości. Dodać soczewicę i przyprawy. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili. Zupę podawać z grzankami doprawionymi suszonym czosnkiem
Czerwień i błękitCzęsto najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Według mnie nie warto szukać wyrafinowanych dań składających się z mnóstwa składników. Dlatego zaproponuje wam dziś pyszną, tanią, prostą i zdrową zupę krem z brokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji. Produkty 1,5 litr wody, 1 x brokuł, 4 x marchewki, 5 x ziemniaki(...)laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Brokułu umyj i pokrój. Gdy warzywa się ugotują dodaj do garnka pokrojone brokuły i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zupę odstaw do ostygnięcia, wyjmij z niej liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj blenderem. Krem można podawać z odrobiną jogurtu greckiego i posiekaną pietruszką oraz ugotowanym na twardo jajkiem
Fit&Fast Kitchen