Zupka była pyszna, wszystkim m bardzo smakowała. Warto czasami zaryzykować i zrobić coś innego. Miałam „specjalnych” gości i chciałam zrobić dla nich coś nowego
Kuchnia Pokoleńcharakterystyczną ostrość na rzecz łagodnego lecz mimo to kapitalnie aromatycznego, słodkiego i jakby maślanego smaku. Jednak trzeba uważać, by czosnku nie spalić, bo inaczej będzie gorzki i... niejadalny! Dziś zupę podałam bez żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni(...)Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać wyciśnięty czosnek i podgotować 2-3 minuty. Zmiksować blenderem, doprawić solą oraz ozdobić posiekaną natką i kleksem ze śmietany (lub wcześniej wymieszać śmietanę z zupą). Smacznego
Kraina Miodem PłynącaMoja ulubiona zupka, zawsze ją gotuję, gdy tylko szczaw się pojawi. Zupa szczawiowa z jajkiem(...)opłukać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szczaw, przesmażyć. Wywar z kości przecedzić na sicie, do wywaru dodać szczaw, przyprawy, gotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, zagotować. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiwodą,solimy,i gotujemy.Cebulę drobno pokroić i dusić na tłuszczu.Do cebuli dodać mąkę i smażyć na złoty kolor,po czym rozprowadzamy zimną wodą,dodajemy to do zupy i zagotowujemy.Przygotowujemy grzanki:pieczywo kroimy na kromki,smarujemy masłem i zapiekamy w piecu.Grzanki układamy w wazie,posypujemy startym serem,zalać zupą i okraszamy wytopioną słoninką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestakrem jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze nieco odlanego wcześniej wywaru. Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokruszyć go drobno.Ser spowoduje,iż zupa uzyska nieco wyraźniejszy smak Zupę rozlać na talerze i udekorować ugotowanymi różyczkami brokułu wraz z małym kleksem śmietany (lub jogurtu naturalnego).Najlepiej podawać wraz z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym
Aromatyczne PodróżeBarszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki
Posadzone i zjedzoneDziś pyszna zupka na warzywach z wkładką i pieczarkami.Myślę, że też robicie czasami taka zupę.Jest smaczna i czuć pieczarki. Składniki: 2 udka z kurczaka 3 marchewki starte 4 ziemniaczki natka pietruszki( same listki dałam) 100 g selera 1 cebula sól i pieprz do smaku ziele angielskie 2 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo(...)Pieczarki myje i kroje w plasterki które wkładam na rozgrzana patelnie i dusze oraz lekko podsmażam z pokrojonym drobno koperkiem.Po 20 minutach duszenia i smażenia dodaje je do zupy. Krok 3 Zupka w trakcie gotowania trochę się wygotuję,ale to w niczym nie przeszkadza, będzie gęściejsza. Po połączeniu pieczarek z zupką jeszcze z 15 minut gotujemy. Wyłączamy i wlewamy śmietanę
Różowa kuchniaIdealna zupa na jesień. Nie dość że świetnie rozgrzewa to jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki(...)wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle i dodać do zupy razem z ziemniakami. Gotować aż do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę, posypać koperkiem i oregano
Magiczne Życie Martyświeża bazylia pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na maśle i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy passatę, ponownie zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Do zupy wrzucamy ravioli i gotujemy jeszcze 10 na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy pieprzem z młynka. Podajemy z posiekaną bazylią. /* Style Definitions
R'n'G KitchenDziś nie będę skromna, o nie! Bo zupa jest wyśmienita, jeśli lubisz zupy - kremy ... Będziesz w raju! Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek
Garniec MagalieZupa ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna. Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy Dagoma . Składniki: * wywar rosołowy * mięso z kurczaka * korzeń pietruszki * korzeń selera * por * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie
Zrób to smacznieOstatnio zauważyłam, że jeszcze nie wstawiłam tu żadnego przepisu na zupę. Postanowiłam to dzisiaj nadrobić i pokazać Wam jak przygotować zupę pomidorową. Do dzieła ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaWitajcie ! Na dworze po paru upalnych dniach znów się ochłodziło, dlatego nie powinniście oprzeć się pysznej, pożywnej zupie jarzynowej. Może tylko ja tak mam, ale przyznam się szczerze, że gdy jest zimno, pada deszcz i najlepiej siedziałoby się cały dzień pod ciepłym kocykiem najbardziej smakują mi gorące, aromatyczne zupy, które od razu postawią człowieka na nogi i dadzą kopa
Czekoladowa muffinkaŁemkowskie smaki <3 kochamy, bardzo <3 Zupa idealna dla koneserów kwaśnicy :P Składniki 1 l kwasu z kapusty kiszonej 4 łyżki mąki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego kminku ząbek czosnku 50 g słoniny 800 g młodych ziemniaków Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy(...)suchej patelni. Sok z kapusty zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy z wodą (około 500 ml), dodajemy do soku. Podgrzewamy i dodajemy liść, kminek oraz czosnek. Całość gotujemy ok. 20 min. Zupę podajemy ze skwarkami i ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchen