Zupa krem z pomidorów....pyszna .. 500 g pomidorów 1 cebula 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 ml oliwy z oliwek 600 ml bulionu sól, pieprz grzanki Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pomidory umyć,zdjąć skórkę, pokroić w cząstki.Przełożyć do garnka, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać bulionem i wymieszać.Gotować około 20 minut(...)Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i np z grzankami
Moje domowe kucharzenieTaką zupę krem z buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny
Posadzone i zjedzoneZupa ogórkowa Składniki: oliwa z oliwek cebula 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pasternak (można zastąpić pietruszką) 5 ogórków kiszonych natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy majeranek sól odrobina pieprzu Na oliwie zeszkliłam cebulę i czosnek. Dodałam wodę, a następnie po kolei: pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pasternak, ogórki, natkę pietruszki, zioła i przyprawy. Zupę gotowałam
nietadietaProsta a jakże smaczna zupa - u Nas uwielbiana. Pojawia się chyba 3 razy w roku,ale zawsze w wielkim garze. Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań,dłuższego stania przy grobach bliskich więc to doskonała okazja by ugotować aromatyczne flaczki. Najsmaczniejsze wychodzą ugotowane na rosole z całej kaczki....niestety swojego drobiu nie mam,jeśli zaś zostaniemy obdarowani taką swojszczyzną zawsze żal(...)całą wykorzystać na tą zupę.Nie używam również flaków już gotowych tzn. obgotowanych....raz takie kupiłam i jakoś nie przypadły Nam do gustu ( może na takie trafiłam). Mam swoje sprawdzone,surowe flaki,które zawsze kupuje. Owszem, posiadają swój zapach,ale przecież zawsze możemy wywietrzyć dom. Składniki: 2 kg mrożonych,surowych ale pociętych flaczków cały kurczak 80 dag mięsa
Niespełnione zdolności kulinarneViolaPassion Inność, prostota i smak . Tak tą zupę opiszę . Tak, wiem już mamy dość zupy - krem. Ale nie mogłam się oprzeć!!! Składniki: 4 osoby 0,5kg marchwi granatowej "Dragon" 2 średnie cebule pokrojone w większą kostkę 2 łyżki masła klarowanego 1 kostka rosołowa ,może być wołowa około 750 ml wody przegotowanej świeżo mielony pieprz wedle uznania do smaku 1 płaska
Viola cooks with passionKolejna żółta kremowa zupa na moim blogu. Składniki: 1 młody kabaczek 1 mały seler 1 duża marchew 1 duża pietruszka 3 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy (może być olej lub oliwa smakowa) ½ szklanki słodkiej śmietanki imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka w proszku, cynamon przyprawa warzywna do smaku pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz groszek(...)ptysiowy lub grzanki Warzywa umyć, obrać marchew, selera, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać przyprawy, oliwę, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi
Czerwień i błękitKtóż nie lubi zupy ogórkowej ..Jest to potrawa kuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście
Ugotujmy CośWodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką(...)dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka. Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki
Przepisy kulinarne babci Antoninyzalewam rosołem, dodaję przyprawy i zagotowuję. Gdy dynia jest prawie miękka miksuję blenderem na gładką masę. Teraz sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam. Ubić śmietanę i wyłożyć zupę zdobiąc ją ubitą śmietaną i pestkami dyni. Z tej porcji składników wyjdą 4 duże talerze zupy
harrisaprzygotowania zupy potrzebujemy: – 4 świeże buraki możliwie z liśćmi – garść rzodkiewek – 1 zielonego ogórka obranego ze skórki – 1 cebulę – pęczek szczypiorku lub koperku – sól, pieprz – jogurt + kefir/maślankę – 3 jajka ugotowane na twardo Ugotować jajka. Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś(...)buraków!!! Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt – u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy. W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze schłodzić – najlepiej przez noc w lodówce i podawać zimne
Szybko Tanio Smacznieczłowiek najchętniej wszedłby do wanny wypełnionej chłodną wodą, był na plaży, wypijał hektolitry chłodzących napoi albo jadł chłodne wręcz zimne posiłki. Myślę, że najlepszą propozycją na upały są chłodne zupy, które oprócz uczucia sytości wypełniają nas przyjemnym chłodem. Dzisiejszy przepis jest w przeciwieństwie do chłodnika litewskiego szybszy w przygotowaniu, gdyż wszystkie składniki wystarczy umieścić w blenderze i po chwili możemy(...)cieszyć się zupą. Żeby dodatkowo przyspieszyć proces przygotowania polecam wszystkie składniki porządnie schłodzić w lodówce. Do przygotowania 2 porcji chłodnika potrzebujemy: – 2 miękkie awokado – 1 ogórka wężowego – 500 ml maślanki – sól, pieprz, płatki chilli – 1 łyżkę oleju słonecznikowego – czosnek Awokado i ogórka obrać, umyć i pokroić w kawałki – całość zmiksować do otrzymania jednolitej
Szybko Tanio Smaczniejest również pewnego rodzaju pamiętnikiem dla mnie, czy też po prostu zwykłym przepiśnikiem :) sama często na niego zaglądam aby odświeżyć sobie pewne informacje i przypomnieć smaki. Do przepisów na zupy ( brokułową i oczyszczającą ) zaglądam co najmniej raz w miesiącu, aby ich nie zepsuć bo są pyszne w takich proporcjach, a nie innych. Niżej podrzucam Wam przepis na barszcz(...)buraki w plasterkach. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy jogurt i chochelkę gorącego barszczu. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie ponownie doprawiamy według uznania. Gdy zdejmiemy zupę z gazu wrzucamy koperek
CzarnawisienkaAksamitny smak zupy z aromatycznymi, przepysznymi boczniakami. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 serki topione śmietankowe (po 100 g) 250 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka lubczyku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew w półtalarki. Wrzucamy(...)zalewamy bulionem, gotujemy 10 min. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki serki i rozpuszczamy. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, wsypujemy lubczyk, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenchęcią zabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem lub makaronem. Składniki: na ok. 4 porcje kremu 300 g marchwi (3 większe(...)przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia EllieZnowu dynia? A dlaczego nie! Korzystajmy póki możemy, ponieważ sezon na dynię niebawem się skończy. Dzisiejszy post dotyczy zupy dyniowej przygotowanej na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację(...)jeśli zostanie na drugi dzień, to idealnie wpasuje się na śniadanie. Doda mnóstwo energii, a ranek z taką potrawą na pewno poprawi Wam humor. Zapraszam do gotowania! Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym porcja dla 2 osób Składniki: 2 szklanki dyniowego puree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli
Jaglusia