zupa - 39132 przepisów (strona:933/2609)

pyszna zupa jesienna na maśle z kaszą jaglaną... 106

dodać pokrojone papryki, cukinię, wsypać kaszę jaglaną, bio paprykę słodką, dodać masło i gotować z 5 minut pomidory z ząbkami czosnku w dzbanku blendera zmiksować dobrze i wlać do zupy, gotować z 5 minut wsypać soli himalajskiej, pieprzu świeżo mielonego, posiekanego koperku i gotować z 2 minuty można podać ze śmietaną, jogurtem lub saute - zupa jest aromatyczna, syta, smaczna

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 144

Kochani, bardzo mnie cieszy, że moje zupy wzbudzają aż taki entuzjazm!  Nie spodziewałam się, że tradycja potrafi jeszcze w dzisiejszych czasach wygrać z nowinkami, a rustykalne gotowanie (czyli moje) będzie na fali! Zauważam jednak od dłuższego czasu swojego rodzaju "nawrócenie" - sami prosicie mnie o tradycyjne, polskie przepisy - co bardzo mnie cieszy, bo (może się powtarzam), ale staropolska kuchnia jest(...)nastąpiło "przejedzenie" wszelkimi nowinkami, co również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie.  Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy.  Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego

Garniec Magalie
Zupa kebab 169

Bardzo prosta zupa, pikantna, zrobiłam ją w 20 minut może mniej do tego nie jest bardzo ciężka. Na pewno jeszcze nie raz ją powtórzę. A tutaj znajdziecie przepis na zupę gołąbkową która również jest przepyszna. Czytaj więcej

Pychotkaaa
jarzynowa zupa krem 132

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z czerwonej soczewicy 99

takie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn. Kiełbasę kroimy w pół talarki. Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Orientalna zupa dyniowa z polską kiełbasą 107

Zup dyniowych ugotowałam już wiele ale ta w stylu orientalnym smakuje wybornie. Zapach orientu na talerzu i zapach polskiej kiełbasy wędzonej to idealne połączenie. Polecam serdecznie do wypróbowania. Nie muszę nadmieniać że dynia to najzdrowsze warzywo na świecie i do tego przepyszne i można je jadać w różnoraki sposób. Polecam zakładkę DYNIA a w niej znajdziecie same smakowitości. Orientalna zupa

Moje Małe Czarowanie
Tajska zupa z pastą Tom Yum 179

języku pojawia się cudowny smak. Dostarcza mnóstwo wrażeń smakowych. Od razu myślę, zgaduję jakie smaki się w niej znajdują? I nic nie dominuje. Balans smaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego pomysłu na smak Tajlandii. Z pudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo(...)zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku ugotowałam makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowałam

AZgotuj!
Krem z czerwonej soczewicy 120

oknem szaro, buro i ponuro. Mam więc pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Do zupy użyłam soli himalajskiej Plenus. Przyprawy Plenus możecie kupić tutaj , na pewno znajdziecie coś dla siebie. Zapraszam do sklepu i przygotowania takiej zupki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 100

Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak. 70 dag miąższu z dyni 800 ml bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 średnia cebula 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru sól i pieprz do smaku płatki migdałowe do posypania Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę(...)wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi

Bullio
Zupa krem z marchewki 156

oknem jesień , czas na zupy krem , są świetne na zimne deszczowe dni , rozgrzeją jak nić , dziś zapraszam na fajny krem z marchewki , a imbir który dodałam , rozgrzewa niesamowicie , zapraszam serdecznie . Składniki ( dla 4 osób )  1 kg marchewki 4 średnie ziemniaki  2 łyżeczki imbiru  1 kostka warzywna  1 średnia cebula  łyżka masła  sól pieprz(...)momentu aż zakryją nam wszystkie warzywa , gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Jak nasze warzywa będą ugotowane , blenderem mielimy całość na gładką masę , doprawiamy solą , pieprzem i gotowa zupa krem do podania .                                  Smacznego

Mój Smak
Zupa krem z selera naciowego 112

Zupy, to zdecydowanie największy "dostarczalnik" witamin i mega pałera, nie tylko odżywczego ale i rozgrzewającego składnika naszej diety. Składniki 500 g selera naciowego 1 l bulionu warzywnego 100 g ryżu jaśminowego 100 ml śmietany słodkiej szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi selera kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min. Studzimy(...)blendujemy na jednolitą masę. Mieszamy ze śmietaną. Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Zupę zagrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
zupa z brukwi na gęsinie... 147

ogniu z 35 minut następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żółądkiem, mięskiem z piersi i obranym mięskiem ze skrzydełek - zupa z brukwi na gęsinie jest u nas smakołykiem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z kluskami. 120

Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań  bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż(...)malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy od kości. Dodajemy do każdej miseczki z zupą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 149

Jesienna zupa. Rozgrzewająca. Mało kaloryczna… SKŁADNIKI : dynia masłowa – 1 połówka marchewka – 1 sztuka cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml bulion – 1½ szklanki – 300 ml papryka słodka – 1 płaska łyżeczka kurkuma – 1 płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia

kuchniabellissima.wordpress.com
Krupnik z kaszy jaglanej 174

Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości kaszy. Przed wlaniem na talerze sprawdzić smak czy nie trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję krupniku nalać na talerz

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania