zupa - 39805 przepisów (strona:927/2654)

Zupa krem z marchwi z dodatkiem dyni 121

było Za co was serdecznie przepraszam ,życie trochę mi się pokomplikowało. Problemy odebrały mi możliwość pisania dla was. Ale już jestem :-* Na początek Wspaniała pożywna i zdrowa zupa-krem Składniki: 1 kg marchwi 1 mała dynia piżmowa 2 cebule 3 łyżki masła 1/2 łyżki gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 750 ml-1 L bulionu może być z kostki rosołowej(...)często mieszamy . Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem . Pamiętajmy że warzywa powinny być zalane 2 centymetrową  warstwą  bulionu NAD Jest to bardzo ważne ponieważ zupa musi mieć gęstą konsystencję . Dodajemy gałkę ,pieprz ,sól Gdy warzywa są miękkie , miksujemy blenderem . I gotujemy jeszcze chwilę . Posypujemy natką pietruszki Smacznego

Viola cooks with passion
Zupa cebulowa (irańska) 195

Smaczna zupa cebulowa. Inna niż tradycyjna i znacznie szybsza do przygotowania. Jest to wersja irańska z dodatkiem kurkumy, kozieradki i mięty. W internecie można znaleźć sporo przepisów na tę zupę, ja skorzystałam z przepisu   sieci  londyńskich  restauracji "Leon". składniki:  2 łyżki oliwy z oliwek 300 g cebuli 1 l bulionu 1 łyżeczka kurkurmy 1 łyżeczka mielonej

Stare Gary
na skrzydełkach zupa fasolkowa... 145

Składniki: woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą gotować do miękkości składników(...)koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie do smaku dodać natkę pietruszki rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub drobno posiekaną zupa jest lekka, smaczna, mało kaloryczna............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 150

Początek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)Pomidory umyj i pokrój w kostkę - dodaj do cebuli i podsmażaj ok. 3min. 3. Całość zalej wodą/bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15-20min. 4. Zupę zdejmij z palnika, dodaj liście bazylii i przyprawy. 5. Całość zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Strogonow 230

łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką - do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego! Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z marchewki 218

Pewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki  2 średnie cebule

Simply Food
Berlińska zupa ziemniaczana 118

Prosta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy.  Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz     Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę(...)włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku

R'n'G Kitchen
Żurek wielkanocny bezglutenowy 138

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki(...)Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. Wywar dopraw do smaku solą , pieprzem i majerankiem. Do zupy wlej zakwas i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj ok. 2 minut. Podawaj z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem

Kuchnia bezglutenowa
Pomidorówka FIT 184

uzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką  Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam Państwu , według upodobań

Mój Smak
Zupa krem ze świeżej kukurydzy 155

Słodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać(...)potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem

Kuchenne zapiski Edyty
Rozgrzewająca zupa krem z dyni i quinoy z imbirową nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 164

Poprzedni weekend zdecydowanie nie rozpieszczał nas ładną pogodą. Na wypadek kolejnych dni z parszywą aurą, przygotowałam dla Was przepis na rozgrzewającą zupę, a do niej polecam w zestawie kocyk, fotel i dobrą książkę.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około(...)minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, gdy zupa trochę przestygnie dodajemy sok z cytryny, dokładnie blendujemy i podajemy posypaną czarnym sezamem i odrobiną chilli. Smacznego

Quinoa Raz!