zupa - 39132 przepisów (strona:925/2609)

Pulpeciki z macy do rosołu 205

gęsiego ząbek czosnku przetarty przez praskę pół małej cebuli pokrojonej w kosteczkę łyżka mąki sól i pieprz do smaku   litr domowego rosołu   natka pietruszki do posypania gotowej zupy Jak zrobić rosół z kulkami z macy? Do pokruszonej macy wbić jajka, dodać wodę, pietruszkę, smalec, czosnek, cebulę i mąkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić(...)gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku. Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut. Zupę podajemy z kulkami (4 na osobę) i natką pietruszki.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pulpeciki z macy do rosołu pochodzi z serwisu Ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy (Zuppa invernale con lenticchie e ceci) 103

pomodoro, il brodo vegetale e le foglie di alloro. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 25 minuti. Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewic ę  i ciecierzyc ę. Zup ę  podgotowujemy ok. 5 minut. **** Aggiungete i ceci e le lenticchie. Lasciate cuocere ancora circa 5 minuti. Przed podaniem zupę dekorujemy natk ą  pietruszki.  **** Servite

La grande e la piccola cuoca
Zupa meksykańska 174

Mój Syn nauczył się przyrządzać taką zupę i często nią nas zaskakuje:) Składniki : puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry pieczarki 1/2 kg 1 papryka czerwona 3 cebule przyprawa meksykańska masło klarowane Pulpeciki do zupy: 1/2 mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy Cebulę pokroić w kosteczkę

Proste Potrawy
Zupa krem ziemniaczana z koperkiem 112

Idealna zupa na wracające mrozy. Rozgrzewa i smakuje przepysznie! Smacznego!  Składniki : * kg ziemniaków * włoszczyzna  * 300g żeberek wieprzowych  * ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu  * łyżka śmietany kremówki  * koperek  Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać i zostawić w całości. Zagotować włoszczyznę razem z mięsem i przyprawami. Wyciągnąć mięso z wywaru i dodać ziemniaki(...)Ugotować. Zmiksować zupę, dodać przyprawy i śmietankę. Podawać z koperkiem

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z kalafiora i sera żółtego 117

cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion. Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa z mięsem mielonym, pieczarkami i porem 103

Jest to zupa z cyklu: co miałam to wrzuciłam do garnka, chociaż nie do końca, bo jednak składniki były przemyślane i końcowy efekt udowodnił, że   jak najbardziej trafione. Zupa jest bardzo sycąca i co najważniejsze bardzo smaczna.     Dla 4 osób: 200 g białej fasoli 300 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g pieczarek 2 kostki serka topionego

Jadło i czytadło
Kapuśniak z mięsem mielonym 119

już wcześniej pisaliśmy, naszym priorytetem jest, co drugi dzień zrobić zupę. Dlaczego? Ze względu na witaminy...no wiadomo, surowe ma więcej witamin. Czasami trzeba przemycać pewne wartości odżywcze, i tak to robimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka

R'n'G Kitchen
Warzywny krupnik 168

minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę , gotujemy kolejne 15 minut. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Zupa meksykańska 122

Idealny obiad na mroźne dni? Mocno rozgrzewająca, pikantna i gęsta zupa meksykańska. Po takim posiłku zimowe szaleństwo na śniegu nie będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie i doda energii nawet największym zmarzluchom, co przetestowałam na sobie ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: Zanimzjesz,pl ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 średnie cebule 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka kukurydzy(...)ciepło z pieczywem.  Uwaga: u nas ten obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa

Simply Food
Zupa tom kha z krewetkami i groszkiem 172

obiad biorąc pod uwagę co mam w lodówce, a lodówce było niewiele. Był mrożony groszek, krewetki, do tego pieczarki i jak zwykle egzotyczne dodatki. Dlatego postanowiłam zrobić tajską zupę tom kha z krewetkami i z niecodziennym w tej zupie dodatkiem czyli groszkiem. Wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa mleczna z makaronem miodem i cynamonem 153

Zupa mleczna to świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie :) Makaron możemy ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce np. jeśli ugotujemy go wieczorem rano będziemy mieli pyszny zdrowy posiłek w kilka minut  Składniki : Makaron - u mnie pełnoziarnisty, ale możemy użyć ulubionego Mleko miód  cynamon- spora szczypta ( Na jedną porcję: szklanka ugotowanego makaronu, szklanka mleka i łyżeczka miodu ) Przygotowanie(...)przekładamy do garnuszka, zalewamy szklanką mleka - podgrzewamy,ale nie gotujemy ponieważ zalany wrzącym mlekiem miód straci swoje zdrowotne właściwości .  Posypujemy szczyptą cynamonu Do miseczki wlewamy łyżeczkę miodu i zupę mleczną  Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka 264

rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje(...)dodaniu kilku łyżek całość wlewamy do polewki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kwasówkę chwilę gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do zupy. Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka TUTAJ znajdziesz alfabetyczny spis przepisów z KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Kapuśniak na mięsie drobiowym 296

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren(...)ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa. Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać kiszoną kapustę

Bullio
Zupa wątróbkowa z jabłkiem i ziemniakami 190

Zapraszam do wypróbowania przepisu  może zupa w wątróbek brzmi mało zachęcająco,ale jest naprawdę smaczna,zdrowa i lekko strawna :) Składniki : 1 kg wątróbek drobiowych 4 ziemniaki 3 spore jabłka 1-2 cebule ziele angielskie liść laurowy kolendra ziarna domowa vegeta pieprz majeranek  ew czosnek niedźwiedzi ew. łyżka masła ok 2 litrów wody Wykonanie : Wodę wlewamy do garnka Ziemniaki(...)sporą kostkę i wrzucamy do reszty  Całość gotujemy do miękkości  Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu (jeśli nie mamy można je rozgnieść wałkiem lub tłuczkiem ) dodajemy do zupy razem z majerankiem i pieprzem - doprawiamy do smaku . Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Zupa krem z zielonego groszku 172

Szybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem. Składniki: 450g mrożonego groszku 1 cebula 3-4 duże ząbki czosnku natka pietruszki (ok. pół garści) masło papryczka chilli świeża lub suszona ½ cytryny sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 l bulionu warzywnego W garnku rozpuścić

Dobra karma

Proponowane wyszukiwania