zupa - 39132 przepisów (strona:924/2609)

Zupa fasolowa z salami 100

Rozgrzewająca zimowa zupa  Składniki 200 g salami 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 3 połówki kolorowej papryki 2 marchewki olej 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz wędzona papryka mielona majeranek puszka czerwonej fasoli     Przygotowanie   Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę pokroiłem(...)bulionem warzywnym. Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Pod koniec gotowania dodałem osaczoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę. Zupę podgrzałem, nie gotując

R'n'G Kitchen
Zupa grochowa 203

Zapewne każdy z Was jadł już zupę grochową, ale zapewniam, że ta jest obłędna w smaku. Przepis należy do mojej mamy i z przyjemnością zapisuję go na swoim blogu, by broń Boże nie zapomnieć ;-) Podana porcja jest dosyć spora, więc zawsze możecie ją zmniejszyć. SKŁADNIKI 4 pełne garście grochu łuskanego (około 250 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)minut). Na koniec dodać 3/4 szklanki wody z ugotowanego boczku , posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Podawać z pieczywem. Uwagi: Nie kroję do zupy całego ugotowanego boczku, tylko tłuszcz odkrawam i wyrzucam

Passions hobbies life
Zupa meksykańska 197

przygotowuję pudełeczka do pracy, ale niestety gdy je pakuję, jest jeszcze ciemno, nie mam jak ich Wam zaprezentować. Czekam do wiosny! :) Dziś zapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe.  Na taką pogodę jest idealna :)  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki(...)marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Kremowa zupa czosnkowa 312

Bardzo kremowa, delikatna i jednocześnie wyrazista w smaku. Taka właśnie jest zupa czosnkowa. Kto raz zje, na pewno będzie chciał do niej wrócić. Spróbujcie, zwłaszcza w takie mroźne styczniowe dni :) Składniki: duża główka czosnku 300 ml śmietany 18% 2 duże główki cebuli 4 szklanki bulionu warzywnego 1,5 kg ziemniaków sól, pieprz 2 łyżki masła  szczypiorek i chilli

ChilliJemy
Krem z dyni 123

Krem z dyni to jedna z tych zup, które smakują wszystkim. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowy obiad. Obie uwielbiamy tę zupę. Czytaj dalej

Kuchenny Double Trouble
Zupa krem z buraków 171

wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego - pomagają przezwyciężyć wirusowe i bakteryjne infekcje - ich spożycie pomaga przezwyciężyć wzmożony apetyt na słodycze, Dobrym sposobem na włączenie tego cennego warzywa do diety są zupy krem na bazie buraków. Przykładowy przepis poniżej.  Składniki (2 porcje) :                 - 2 buraki(...)Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zetrzeć na tarce. 3. Do utartych buraków dolać wody i dokładnie zblendować. 4. Gotować około 15 minut, do gotującej się zupy wrzucić liścia laurowego, dodać około 1 łyżeczkę oliwy i doprawić w/w przyprawami. Smacznego

Kuchenne innowacje
Zupa marchewkowo-soczewicowa 123

Dziś przygotowałam dla Was pyszny krem marchewkowo-soczewicowy.  Dzięki połączeniu  czerwonej soczewicy i marchewki otrzymujemy sycący i aromatyczny posiłek.  Taka zupa świetnie sprawdzi się w zimowe dni  jako rozgrzewający obiad czy lunch.  Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki

wegujemy
Krupnik na podróbkach (żołądkach drobiowych) 174

Krupnik na podróbkach to pomysł na sycącą i prostą do przygotowania zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około(...)mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki i wsypać włoszczyznę. Całość posolić, popieprzyć i dodać domową wegetę. Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodać ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem posmakować i ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną zieloną pietruszką

Ugotować
Chłodnik Rodziny Podlasków. 146

Chłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje

dolcevitainmykitchen
Krem z batata z mlekiem kokosowym 108

Prosta, kremowa zupa z batata na bazie mleka kokosowego z dodatkiem chili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni.  Składniki (na 2 porcje): 400 gram batata  1/4 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki bulionu  1 cebula  1 ząbek czosnku  przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu  1/2 łyżeczki(...)przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi.  Wartość odżywcza całego dania   Wartość energetyczna: 758 kcal Białko: 15 g Tłuszcze: 34,8 g Węglowodany

Mango Papaja
Zupa pomidorowa z San Escobar 93

wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę, podgrzewamy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy, i ciągle mieszając, zagęszczamy. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Zimowy ramen. 157

kraju kwitnącej wiśni. Tak mi się wydaje i to nie tylko dlatego, że w swoim czasie obejrzałem wiele odcinków Naruto ;) Popularność ramenu poza Japonią wciąż rośnie (goniąc sushi) i zupa ta podawana jest już chyba wszędzie, nie tylko na ściśle wschodni sposób, ale również w wersjach zamerykanizowanych lub zeuropeizowanych. To stwierdzenie może być podstawą do produkcji naszego prywatnego ramenu(...)zależności od upodobań, odległości do azjatyckiego sklepu i być może humoru możemy przyrządzić sobie pyszną zupę, która będzie wiernym odwzorowaniem japońskiego smaku, lub luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje):  2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek

zadanie-gotowanie
Zupa z zielonego grochu, quinoy i natki marchewki (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 144

Całkiem prosta, smaczna i pożywna zupa z kilku składników, sama byłam nią zaskoczona ;) W dodatku można świetnie spożytkować nać od marchwi, bo aż żal takie cudo wyrzucić. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200 gram zielonego grochu pęczek natki marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kolorowy pieprz w ziarnach różowa sól himalajska Wykonanie: Groch trzeba(...)natką marchewki (warto ją trochę posiekać). Dokładnie blendujemy i przelewamy z powrotem do garnka, doprwadzamy do wrzenia, chwile gotujemy, ale nie za długo, żeby natka nie straciła koloru. Mieszamy zupę z quinoą, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą i danie jest gotowe do zjedzenia

Quinoa Raz!
Kapuśniak inaczej 207

papryki i chilli usunąć błonki i nasionka, pokroić drobno. Cebulę obrać i opalić nad ogniem, pokroić w pół plasterki. Ziemniaki oskrobać i pokroić w małą kostkę. Wszystko wrzucić do zupy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszone morele pokrojone w drobną kostkę. Gotować aż warzywa i mięso będą miękkie. Smak bardzo ciekawy, polecam

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania