oponkę, albo z powodu upałów nie mamy ochoty na zbyt treściwe obiady, ani nie chce nam się długo gotować. W takim przypadku doskonale sprawdzi się ta lekka i szybka zupa ze świeżych zielonych ogórków, dodałam do niej uprażone płatki quinoa i zielony koperek, wyszło prosto, lekko i smacznie. Składniki: 5 łyżek płatków quinoa pół litra wywaru warzywnego 600 gram ogórków(...)koperek pieprz sól Wykonanie: Ogórki obieramy i blendujemy na papkę, dodajemy je do wywaru z warzyw i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni płatkami quinoa i koperkiem. Prawda, że proste
Quinoa Raz!Przepis na tę zupę jest w mojej rodzinie od dość dawna.Pora więc jest aby się z Wami nim podzielić.Zasłużyła na miano najlepszej zupy jagodowej na świeci dzięki maminej tajemnicy,a były to wiórki kokosowe:) i olejek arakowy ,taki do ciasta,,które nadały niesamowity smak jagodom.Podawać z makaronem oraz z dużą ilością bitej śmietany:) i jak Wam się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Swój smak zawdzięcza dodatkowi koperku! W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy. Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności(...)ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki,marchew, pietruszkę, selera). Całość gotować do miękkości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczone różyczki kalafiora. Na końcu zupę połączyć ze śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku
Di gotujeKolejna, portugalska zupa, która od razu przypadła nam do gustu. Koniecznie wypróbujcie. Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 5 cebul 500 ml passaty pomidorowej 1 pełna łyżka cząbru 1,2 l wody 4 jajka oregano sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone(...)dolewamy wodę. Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, robimy (przy pomocy łyżki) wir, wbijamy jajko, przy pomocy łyżek formujemy jajka, przykrywając żółtka białkiem. Zupę podajemy gorącą z jajkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenZupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku. Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości. Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej. Zupa tajska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszamy. Zupę doprawiamy śmietanką, pieprzem oraz gałką muszkatołową. doprowadzamy do wrzenia, miksujemy. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą oraz posiekanym szczypiorem. (inspiracja z przepisu kuchnia Lidla) Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaChłodnik to najbardziej klasyczna zupa na lato. Chyba nie ma w Polsce domu w którym nie pojawiałby się on na stole. Najbardziej znany i najbardziej lubiany to chłodnik litewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem(...)biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy w paski i dorzucamy do chłodnika. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wywaru mięsnego z cielęciny. Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony
Kulinarne przygody Gatityletnich warzyw, chrupkie paski tortilli, kremowe awokado i szczypta... Artykuł MEKSYKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Z PASKAMI TORTILLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkrem z cukinii Dodatek ziemniaków do zupy z cukinii sprawi, iż stanie się ona nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, lecz również nabierze niezwykle " puszystej" i gładkiej konsystencji. Składniki dla czterech osób 4-5 średnich cukinii 1 cebula 1 litr bulionu 4-5 młodych ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka(...)plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na reszcie oliwy . Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry przesmażonej cukinii, posypujemy posiekaną bazylią i podajemy z dodatkiem grzanek lub chlebowych paluchów
Miód i pieprzWedług mnie barszcz z botwinki jest jedną z najlepszych wiosennych zup, z dodatkiem świeżego lubczyku i koperku smakuje znakomicie. Składniki: pęczek botwinki 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 ząbki czosnku śmietana 18% ocet/sok z cytryny ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gałązka lubczyku, koperek Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz(...)Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Barszczyk najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniakami. Jeśli zamiast śmietany, dodamy (już do talerza) jogurtu, zupa będzie lekka i niskokaloryczna
Dobra karmanasionka z 1 laski wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu brązowy cukier wg smaku 200 g suchego ryżu listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Ryż ugotować al dente i ostudzić. Składniki zupy zmiksować i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Zupę rozlać na talerze, dodać po kulce ryżu i udekorować plasterkami truskawek i miętą
zadanie-gotowaniezupy z młodymi warzywami mają wyjątkowy smak. także do ugotowania tej kalafiorowej użyjcie oprócz młodego kalafiora również młodej włoszczyzny. zamiast passaty możecie też wziąć świeże pomidory, choć koloru nie dadzą za wiele, za to smak będzie jeszcze lepszy! zupa pomidorowa-kalafiorowa 1 nieduży kalafior, 2 litry wywaru drobiowego z włoszczyzną, 0,5 szkl. passaty lub 0,5 kg dojrzałych pomidorów
Eksperyment sobotniBardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni. Przygotowana z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe można zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim. Koniecznie podajcie ją z posypką z kaszy jaglanej i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz(...)oliwą smakową np. truflową. Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy
cool and mintyAromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu
cool and mintygotujemy przez 10 -15 minut, do miękkości ziemniaków. Na 3 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone szparagi. Odstawiamy z ognia. W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wywaru z zupy. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy więcej wywaru. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem. Podajemy
cool and minty