chleb - 26176 przepisów (strona:939/1746)

Smalec domowy 4-smakowy 48

smalec zostawić w garnkach do zastygnięcia, po czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. ? Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. ? Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta

To co kocham
Bagietka z kiełbasą w jajku 49

zawsze nasze śnaidanie musi wyglądać tak samo? Kromka chleba, masło, ser, wędlina, pomidor lub ogórek – tak jest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze to coś innego i smacznego! Składniki: ? 1/2 bagietki

To co kocham
Pasta z tuńczyka do chleba 55

soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z twarożkiem i majonezem. ? Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. ? Podawać jako pastę do chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem

To co kocham
Kopytka z bobu 60

tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie ? sól, pieprz do smaku

To co kocham
Zupa śliwkowa 54

Zupa śliwkowa prześladuje mnie od czasów dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 61

odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak. Takie własnoręcznie przygotowane buteleczki są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchnii lub wykwintny i elegancki

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 58

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: ? 500 g małych pieczarek ? 2 łyżki masła ? 1 łyżka oliwy ? 2 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? natka pietruszki Wykonanie: ? Masło

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 51

ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory

To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 47

ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos w ziołach • 1/2 szklanki

To co kocham
Forszmak 50

laty można się nim delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował

To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 51

podrażniły kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: ? 1 większy brokuł ? 1 mały owoc granatu ? 200 g sera ricotta ? 1 łyżka soku

To co kocham
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 53

macie czasami ochoty na coś czekoladowego do chleba? Coś w stylu nutelli? Ja mam często ochotę na czekoladę – jestem czekoladoholikiem i nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią smaku czekolady. A jednak wchowani ze mną w jednym domu siostra Ula i brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko

To co kocham
Chleb bezglutenowy ziarnowiec 60

Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego – 3/4 szklanki pestek dyni

To co kocham
Miseczki chlebowe do wielkanocnego żurku 59

Ciasto na miseczki do wielkanocnego żurku przygotowałam z przepisu na Chleb świąteczny. klik ↓   Ciasto z tej samej ilości składników. Może dodałam odrobinę mąki więcej. Trzeba dokładnie uformować ciasto, aby chlebki nie pękały w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia można przełączyć na grzałkę dolną, aby spód był bardziej przypieczony. Z tej ilości ciasta uformowałam 6 bułeczek o wadze około

Leśny Zakątek
Przepis na śledzie w sosie musztardowym 62

Agnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki od chleba... 👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓    Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym

Dieta Rozdzielna i Zdrowie