smalec zostawić w garnkach do zastygnięcia, po czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. ? Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. ? Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta
To co kochamzawsze nasze śnaidanie musi wyglądać tak samo? Kromka chleba, masło, ser, wędlina, pomidor lub ogórek – tak jest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze to coś innego i smacznego! Składniki: ? 1/2 bagietki
To co kochamsoku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z twarożkiem i majonezem. ? Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. ? Podawać jako pastę do chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem
To co kochamtylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie ? sól, pieprz do smaku
To co kochamZupa śliwkowa prześladuje mnie od czasów dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie
To co kochamodrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak. Takie własnoręcznie przygotowane buteleczki są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchnii lub wykwintny i elegancki
To co kochamMałe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: ? 500 g małych pieczarek ? 2 łyżki masła ? 1 łyżka oliwy ? 2 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? natka pietruszki Wykonanie: ? Masło
To co kochamziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory
To co kochamogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos w ziołach • 1/2 szklanki
To co kochamlaty można się nim delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował
To co kochampodrażniły kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: ? 1 większy brokuł ? 1 mały owoc granatu ? 200 g sera ricotta ? 1 łyżka soku
To co kochammacie czasami ochoty na coś czekoladowego do chleba? Coś w stylu nutelli? Ja mam często ochotę na czekoladę – jestem czekoladoholikiem i nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią smaku czekolady. A jednak wchowani ze mną w jednym domu siostra Ula i brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko
To co kochamChlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego – 3/4 szklanki pestek dyni
To co kochamCiasto na miseczki do wielkanocnego żurku przygotowałam z przepisu na Chleb świąteczny. klik ↓ Ciasto z tej samej ilości składników. Może dodałam odrobinę mąki więcej. Trzeba dokładnie uformować ciasto, aby chlebki nie pękały w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia można przełączyć na grzałkę dolną, aby spód był bardziej przypieczony. Z tej ilości ciasta uformowałam 6 bułeczek o wadze około
Leśny ZakątekAgnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki od chleba... 👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓ Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym
Dieta Rozdzielna i Zdrowie