chleb - 25827 przepisów (strona:932/1722)

Aromatyzowana oliwa 30

odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak. Takie własnoręcznie przygotowane buteleczki są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchnii lub wykwintny i elegancki

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 23

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: ? 500 g małych pieczarek ? 2 łyżki masła ? 1 łyżka oliwy ? 2 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? natka pietruszki Wykonanie: ? Masło

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 26

ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory

To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 23

ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos w ziołach • 1/2 szklanki

To co kocham
Forszmak 20

laty można się nim delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował

To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 25

podrażniły kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: ? 1 większy brokuł ? 1 mały owoc granatu ? 200 g sera ricotta ? 1 łyżka soku

To co kocham
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 20

macie czasami ochoty na coś czekoladowego do chleba? Coś w stylu nutelli? Ja mam często ochotę na czekoladę – jestem czekoladoholikiem i nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią smaku czekolady. A jednak wchowani ze mną w jednym domu siostra Ula i brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko

To co kocham
Chleb bezglutenowy ziarnowiec 32

Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego – 3/4 szklanki pestek dyni

To co kocham
Miseczki chlebowe do wielkanocnego żurku 38

Ciasto na miseczki do wielkanocnego żurku przygotowałam z przepisu na Chleb świąteczny. klik ↓   Ciasto z tej samej ilości składników. Może dodałam odrobinę mąki więcej. Trzeba dokładnie uformować ciasto, aby chlebki nie pękały w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia można przełączyć na grzałkę dolną, aby spód był bardziej przypieczony. Z tej ilości ciasta uformowałam 6 bułeczek o wadze około

Leśny Zakątek
Przepis na śledzie w sosie musztardowym 37

Agnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki od chleba... 👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓    Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kolejność spożywania posiłków i jej znaczenie w kontekście glikemii 27

niewiele osób sięga po to, co wymaga wysiłku, tzn. długiego gryzienia i przeżuwania. Znacznie częściej sięgamy po posiłki, które szybko rozpuszczają się w naszych ustach. Przykładowo dawniej jedzono czerstwy chleb, który wymagał o wiele więcej wysiłku niż klasyczne, przetworzone, nadmuchane pieczywo. O wiele częściej sięgano po świeże i chrupkie warzywa prosto z ogrodu. Oczywiście nie mówię o każdym

Natka Pietruszki
Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? 42

zdrowia i smaku. Sprawdź najnowsze przepisy Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea! Jak wybrać zasłony do pokoju? Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów

Via Gusto
Chleb mieszany z trzech mąk 180

pieczywo jest tym produktem, którego można przygotować w rozmaity sposób. Za każdym razem jest inny i dlatego smakuje za każdym razem inaczej ale tak samo pysznie. Tym razem przygotowaliśmy chleb z mąk mieszanych: żytniej, przennej chlebowej i orkiszowej. Składniki: zakwas pszenny 75 g mąka pszenna 350 g mąka orkiszowa 150 g mąka żytnia 100 g woda 350 g sól

AZgotuj!
Tosty z ciasta francuskiego 99

Tosty z ciasta francuskiego możemy podać i najlepiej smakują polane ketchupem. Moim zdaniem musicie spróbować tej wersji tostów na śniadanie. To zawsze coś innego, aniżeli klasyczne tosty robione na chlebie tostowym. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakuje. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 51

małej mocy palnika). W kilka minut żurek zagęści się, wówczas możesz wyłączyć palnik i dodać śmietanę. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żurek najlepiej podawać w chlebie z dodatkiem gotowanych jajek. Gotowany schab Drugie danie na obiad wielkanocny — mięso w roli głównej idealnie pasuje do świątecznego menu. Soczysty gotowany schab zachwyci Twoich gości, a jego przygotowanie zajmie niewiele

Rozdomowiona