chleb - 26084 przepisów (strona:931/1739)

Sos cebulowy na ciepło 36

aksamitny, ciemny sos cebulowy na ciepło z wolno gotowanej, skarmelizowanej cebuli, bulionu, masła i przypraw. Prosty i ekonomiczny, ale jednocześnie bardzo smakowity dodatek do mięsa, ziemniaczanego puree, ryby, chleba i klusek śląskich. Do wykonania tego pysznego sosu wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Przełam więc rutynę i przygotuj ten aromatyczny, lekki sos cebulowy bez śmietany

Kuchnia Na Wypasie
Menu restauracyjne kiedyś i dziś. 30

starożytności i średniowieczu dieta była w dużej mierze uwarunkowana dostępnością surowców w danym regionie oraz statusem społecznym. Wiele społeczeństw opierało swoją dietę na zbożach. W starożytnym Egipcie na przykład chleb stanowił podstawę codziennego menu, a piwo często pełniło rolę podstawowego napoju, zwłaszcza dla klasy robotniczej. W starożytnej Grecji dominowały potrawy na bazie jęczmienia, takie jak placki jęczmienne czy kasze. Mięso

Kuchennyviral.pl
Kynutý špenátový chléb 33

Kdysi jsem pekla hodně chleba, ale musím uznat, že tento je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší z mého pečiva. Chléb je měkký, nadýchaný a posypání sýrem udělá navrchu lahodnou křupavou kůrku. Kynutý špenátový chléb -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki

AleTorcik
Kynutý špenátový chléb 33

Kdysi jsem pekla hodně chleba, ale musím uznat, že tento je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší z mého pečiva. Chléb je měkký, nadýchaný a posypání sýrem udělá navrchu lahodnou křupavou kůrku. Kynutý špenátový chléb -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki

AleTorcik
Noże szefa kuchni – czy są potrzebne w domu? 30

kuchni Jeśli nie jesteś pewien, czy chcesz inwestować w nóż szefa kuchni, istnieje wiele innych noży kuchennych, które mogą być bardziej odpowiednie dla Twoich potrzeb. Noże uniwersalne, noże do chleba, noże do obierania czy noże do mięs to tylko niektóre z nich. Najlepiej jest wybrać od razu cały zestaw noży kuchennych np. w bloku. Czy nóż szefa kuchni jest potrzebny

e-PrzepisyKulinarne
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 30

lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko

Niedzielny kucharz
Kanapka z Hummusem i Grillowanym Kurczakiem 44

wariantów. Najbardziej popularnymi rodzajami są: 1. Klasyczny hummus — wykonany z podstawowych składników takich jak cieciorka tahini oliwa z oliwek sok z cytryny i czosnek. Jest idealny do jedzenia z chlebem lub jako dip do warzyw. 2. Hummus z dodatkiem oliwek — do klasycznego hummusu dodaje się posiekane czarne oliwki, które nadają mu intensywnego smaku. 3. Hummus z dodatkiem czerwonej papryki

RafalCook
Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka 34

owoców, z owoców suszonych albo na powidłach. Najpopularniejszym owocem wykorzystywanym do tych zup były śliwki, ale używano też innych owoców. Różny był też sposób jej podawania – z kluskami, z chlebem i twarogiem, albo z ziemniakami. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pamułę śliwkową z Góry Ropczyckiej. Gotowano ją ze świeżych śliwek damaszek, które po rozgotowaniu zagęszczano śmietaną. W oryginale rozgotowanych owoców

Trzeci talerz
Pieczona karkówka - idealna na kanapki 43

ziemniaczków. Przygotowanie jest łatwe, mięso piecze się samo, a przyjemność z jedzenia... mmmh! Pieczona karkówka czy szynka idealnie nadają się na kanapki z chrupiącym pieczywem — np.  rustykalnym chlebem bezglutenowym  i ulubionymi dodatkami. Ja podaję ją ze świeżym pomidorem, cebulką i musztardą albo z piklowanymi ogrodami. Przepis poniżej! ↓ Wskazówka — warto marynować mięso przez 2 godziny. Składniki: karkówka lub szynka

Spektrum Smaku
Toskańska Kanapka z Tuńczykiem 42

który jest marynowany w oliwie z oliwek i przyprawach, aby uzyskać wyjątkowy smak i konsystencję. Filet tuńczyka jest następnie układany na świeżym chrupiącym pieczywie często na bazie tradycyjnego włoskiego chleba bagietki lub ciabatty. Do kanapki przygotowywanej zgodnie z toskańską tradycją dodawane są również inne składniki, które nadają wyjątkowy charakter i smak. Często są to świeże pomidory, które są jednym

RafalCook
Tradycja i nowoczesność: Harmonia smaków w nowoczesnej kuchni 36

formą ekspresji i sposobem na pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego. Przy każdym stole rodzi się wspomnienie: babcia przygotowująca pierogi w kuchni, rodzina zbierająca się razem na świąteczne danie czy zapach domowego chleba w piecu. To te wspomnienia, które kształtują nasze kulinaria, ucząc nas szacunku do tradycji i pokazując, jak ważne jest przekazywanie tych wartości kolejnym pokoleniom.   Kobietom i mężczyznom w różnych

kruche babeczki
Deska serów 31

ciasta francuskiego. Pieczywo Do deski serów podawaj bagietki, chlebki, włoskie paluszki – grissini, bułeczki, bruschetty, cebularze, tosty, chlebki pita, chlebki naan, tureckie chlebki, pokrojone tortille, grzanki z pesto, chleb z oliwkami, ziarnami. Na desce serów sprawdzą się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego i słonego ciasta kruchego. Idealnie sprawdzą się także wytrawne muffinki i pizzerinki. Wino

Zasmakuj Kuchni
Mięso mielone z pomidorami 49

próbuję smak. Krok 3 – podaję potrawę na obiad Mięso mielone z pomidorami to uniwersalne danie, które możesz podać z: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi czy kromką chleba. Ja najczęściej podaję z makaronem lub ryżem. Ryż i makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowania makaronu używam proporcji: 10 g soli na 1 litr wody

Ania gotuje
Żurek z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami 22

swojemu. Moja wersja jest kwaśna, sycąca i rozgrzewająca. Z dużą ilością boczku, kiełbasy i ziemniaków. Pachnie obłędnie. Obowiązkowo ze świeżą natką pietruszki. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Bardzo, ale to bardzo polecam.   Potrzebujemy: około 400 ml naturalnego zakwasu na żurek około 30 dag boczku ( u mnie wędzony i gotowany ) około

Izabelawkuchni