Krem z marchewki z imbirem 171Lato ma się ku końcowi i zaczyna się czas, kiedy mam ochotę na pożywną, gęstą zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z marchewki jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem ostrego imbiru i odrobiną papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni. 1 średnia cebula 6-8 średnich
Codzienne Gotowanie
Gazpacho 163Tematem kolejnej akcji wspolnego gotowania byla dowolna zupa pomidorowa. Zdecydowalam sie przygotowac moja wersje wspaniałego, hiszpańskiego chłodnika - gazpacho. Ta zupa idealnie nadaje się na ostatnie gorące dni lata i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Łączy w sobie wspaniale smaki letnich warzyw. Razem ze mna zupe pomidorowa gotowali: Maggie , Panna Malwinna , Pela , Dobromiła , Bartoldzik , Mopsik
Codzienne Gotowanie
Zupa z zielonego groszku i rukwii wodnej 221Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej
Codzienne Gotowanie
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 150Zapraszam na kolejną pyszną zupę, już taką trochę jesienną - gęstą i rozgrzewającą. Słodka marchewka z dodatkiem czerwonej soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa(...)Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować aż będzie miękka, około 20 minut. Dodać mleko kokosowe, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem
Codzienne Gotowanie
Krem groszkowy z miętą 220mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;) Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik(...)cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Pomidorowa zupa 254Jest to ponoć ulubiona zupa Polaków ;-) I na dodatek, lubią ją chyba wszystkie dzieci ;-) Pomidorowa, obok rosołu, jest najczęściej goszczącą u mnie zupą z wyżej wymienionego powodu- dzieci za nią przepadają. Tak więc, jak tylko mam rosół, następnego dnia jest pomidorowa ;-) SKŁADNIKI: - rosół - 500 gram koncentratu pomidorowego - przyprawa do pomidorów firmy Rafex - jogurt naturalny - ryż albo
Wielopokoleniowo
Zupa pieczarkowa z soczewicą 222Zupę pieczarkową wyobrażam sobie zdecydowanie inaczej. Nadeszły chłodne dni, więc naszemu organizmowi przyda się coś rozgrzewającego, sycącego, po prostu pożywnego. Soczewica to przede wszystkim nośnik dużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół(...)kroimy w plastry. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i dzielimy na pół. Delikatnie solimy warzywa. Cebulkę delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki wrzucamy do soczewicy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do zupy razem z pomidorami. Doprawiamy koncentratem i przyprawami. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem ok 30 minut (do miękkości papryki). Najlepsza na gorąco. Smacznego
ChilliJemy
Zupa gulaszowa z soczewicą 249Pogoda za oknem już coraz bardziej jesienna, warto więc zadbać oto, aby nasze posiłki były sycące i rozgrzewające. Świetnie sprawdzają się gęste zupy takie jak np. gulaszowa. Na blogu jest już jedna wersja zupy gulaszowej, która znajdziecie tutaj , ta jest z dodatkiem soczewicy, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycąca. Składniki: 500g soczewicy, 700g szynki wieprzowej
Z miłości do słodkości
ŚMIETANKOWA GRZYBOWA 180Prawdziwki, pdgrzybki....wszystkie kuszą tymi swoimi pięknymi białym brzuszkami. Te ususzone obowiązkowo wylądują w wigilijnej zupie grzybowej, ale póki co , z tych świeżych ugotować trzeba koniecznie zupkę. Składniki: 1 kg podgrzybków i prawdziwków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka sól, pieprz listek laurowy 3 ziela angielskie 3 pieprze ziarniste pół szklanki smietany 18% 4 litry bulionu(...)plastereczki. Gotujemy ok. 15 minut,dodajemy podsmażone grzyby i cebulkę, Dodajemy listek, ziele angielskie ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 20 minut. Śmietanę hartujemy odrobiną wywaru z zupy, po czym wlewamy do garnka,mieszamy,ale juz nie zagotowujemy
Z Majeczką w kuchni
"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty 223Taką zupę robiła moja babcia, pamiętam że była dobrze doprawiona i lekko pikantna. Pamiętam także że babcia mówiła że sekret tej zupy leży w świeżo zmielonym pieprzu. Taką jaką ją pamiętałam tak sobie zrobiłam, polecam bo jest pyszna. "Parzybroda"czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z dyni z marchewką i imbirem 247Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam Składniki: 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 marchewki(...)garnka i zalać bulionem. Chwilę gotować, następnie dodać zawartość patelni. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i białym pieprzem. Gotową zupę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego
Oryginalny smak
Rosół z indyka 242Kiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta(...)obieramy mięso z kości. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem z indyka oraz posypujemy natką pietruszki. Rada: Jeżeli rosół wyda Wam się zbyt blady możemy dodać do zupy trochę mniej niż 1/2 łyżeczki kurkumy. Smacznego
paapilotkaa
Zupa pomidorowo- dyniowa 157Połączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone(...)ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna Kuchnia
Mercimek Çorbası 221Pyszna zupa krem z czerwonej soczewicy. Składniki 200 g czerwonej soczewicy 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 l bulionu cielęcego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatkowo: natka pietruszki grzanki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i mieszamy z koncentratem(...)pomidorowym. Gotujemy do miękkości soczewicy (ok. 30 min). Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki i grzankami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni 171wszędzie dynie, duże, małe, średnie, fikuśne więc gdy tak się do mnie uśmiechają to jak tu ich nie wykorzystać ;) Moją dynię wykorzystałam w dwóch przepisach. Pierwszym z nich będzie zupa krem z dyni. Zapraszam ! Składniki pół średniej dyni ( ja miałam taką kilogramową ) 3-4 małe ziemniaczki 1/2 małej cebulki 3-4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz świeżo zmielony pół płaskiej(...)przykryciem około 30 min. 4. Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę ( śmietanę mieszamy najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlewamy śmietanę i już nie gotujemy ) Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze delikatnie doprawiamy. Smacznego
Gotowanie...to proste !