Zupę pieczarkową wyobrażam sobie zdecydowanie inaczej. Nadeszły chłodne dni, więc naszemu organizmowi przyda się coś rozgrzewającego, sycącego, po prostu pożywnego. Soczewica to przede wszystkim nośnik dużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół(...)kroimy w plastry. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i dzielimy na pół. Delikatnie solimy warzywa. Cebulkę delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki wrzucamy do soczewicy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do zupy razem z pomidorami. Doprawiamy koncentratem i przyprawami. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem ok 30 minut (do miękkości papryki). Najlepsza na gorąco. Smacznego
ChilliJemyPogoda za oknem już coraz bardziej jesienna, warto więc zadbać oto, aby nasze posiłki były sycące i rozgrzewające. Świetnie sprawdzają się gęste zupy takie jak np. gulaszowa. Na blogu jest już jedna wersja zupy gulaszowej, która znajdziecie tutaj , ta jest z dodatkiem soczewicy, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycąca. Składniki: 500g soczewicy, 700g szynki wieprzowej
Z miłości do słodkościPrawdziwki, pdgrzybki....wszystkie kuszą tymi swoimi pięknymi białym brzuszkami. Te ususzone obowiązkowo wylądują w wigilijnej zupie grzybowej, ale póki co , z tych świeżych ugotować trzeba koniecznie zupkę. Składniki: 1 kg podgrzybków i prawdziwków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka sól, pieprz listek laurowy 3 ziela angielskie 3 pieprze ziarniste pół szklanki smietany 18% 4 litry bulionu(...)plastereczki. Gotujemy ok. 15 minut,dodajemy podsmażone grzyby i cebulkę, Dodajemy listek, ziele angielskie ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 20 minut. Śmietanę hartujemy odrobiną wywaru z zupy, po czym wlewamy do garnka,mieszamy,ale juz nie zagotowujemy
Z Majeczką w kuchniTaką zupę robiła moja babcia, pamiętam że była dobrze doprawiona i lekko pikantna. Pamiętam także że babcia mówiła że sekret tej zupy leży w świeżo zmielonym pieprzu. Taką jaką ją pamiętałam tak sobie zrobiłam, polecam bo jest pyszna. "Parzybroda"czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepyszna zupa grzybowa . Wszak sezon jeszcze trwa więc i rarytasy powstają. Zapraszam na jesienna zupę. Składniki klasyczna grzybowa: grzyby leśne ( podgrzybki prawdziwki ) 300 g po ugotowaniu cebula 1 szt marchew 2 szt pietruszka 100 g por 100 g 2 kostki grzybowe liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt ziemniaki
Różowa kuchniaSezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam Składniki: 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 marchewki(...)garnka i zalać bulionem. Chwilę gotować, następnie dodać zawartość patelni. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i białym pieprzem. Gotową zupę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego
Oryginalny smakKiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta(...)obieramy mięso z kości. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem z indyka oraz posypujemy natką pietruszki. Rada: Jeżeli rosół wyda Wam się zbyt blady możemy dodać do zupy trochę mniej niż 1/2 łyżeczki kurkumy. Smacznego
paapilotkaaPołączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone(...)ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna KuchniaPyszna zupa krem z czerwonej soczewicy. Składniki 200 g czerwonej soczewicy 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 l bulionu cielęcego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatkowo: natka pietruszki grzanki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i mieszamy z koncentratem(...)pomidorowym. Gotujemy do miękkości soczewicy (ok. 30 min). Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki i grzankami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenwszędzie dynie, duże, małe, średnie, fikuśne więc gdy tak się do mnie uśmiechają to jak tu ich nie wykorzystać ;) Moją dynię wykorzystałam w dwóch przepisach. Pierwszym z nich będzie zupa krem z dyni. Zapraszam ! Składniki pół średniej dyni ( ja miałam taką kilogramową ) 3-4 małe ziemniaczki 1/2 małej cebulki 3-4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz świeżo zmielony pół płaskiej(...)przykryciem około 30 min. 4. Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę ( śmietanę mieszamy najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlewamy śmietanę i już nie gotujemy ) Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze delikatnie doprawiamy. Smacznego
Gotowanie...to proste !Dzisiaj proponuję zupę krem z dyni. Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Jakich? Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek(...)dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
paapilotkaaZupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak. 70 dag miąższu z dyni 800 ml bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 średnia cebula 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru sól i pieprz do smaku płatki migdałowe do posypania Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę(...)wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi
BullioDzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci bo delikatnie słodkawa. Jeżeli będzie podawana mniejszym dzieciom, to można zrezygnować z imbiru. Zaczynamy :-)) Składniki: 5 marchewek mała część selera naciowego 1 pietruszka 1 ziemniak biała część pora(...)wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając w ten sposób zostaje nam więcej witamin
pieprzny smaczekstanowczo za szybko i przez nią większość choruje! Mam nadzieję, że Wam nic nie dolega i cieszycie się pełnią zdrowia! Tego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler
Be Fit Be StrongPyszna i prosta zupa z papryk z dodatkiem kaszy jaglanej. Składniki: - 3 duże papryki czerwone, - 1 papryka żółta, - 1 mała ostra papryka, - 1 cebula, - 1 mała marchewka, - 1 ząbek czosnku, - szczypiorek, - kilka łyżek kaszy jaglanej, - 1 łyżka oleju kokosowego, - sól, pieprz. Wykonanie: Warzywa umyć, marchewkę obrać, papryki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać. Pokroić wszystko (oprócz szczypiorku(...)kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, tak by przykryć warzywa, lekko posolić. Gotować do miękkości warzyw, zmiksować dokładnie na krem, przyprawić do smaku. Wlać zupę znów do garnka, wsypać do niej kaszę jaglaną i gotować dalej, aż kasza będzie miękka, pod koniec dodać olej kokosowy. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego
Co na wege obiad?