zupa - 39353 przepisów (strona:967/2624)

zupa krem ze świeżych pomidorów 172

wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki masła 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe 400 ml bulionu warzywnego(...)pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan i czarnuszkę tak przygotowana zupa smakuje doskonale i możemy podawać ją na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia

zobacz ich smak
Zupa z dyni i pomidorów 171

Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :) Składniki: 1/4 dyni hokkaido  1-2 średnie pomidory  1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie(...)używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z cukinii i pomidorów do słoików na zimę 588

obiecałam zaczynamy z przetworami:) Zatrzęsienie warzyw w ogrodzie więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty:) Na pierwszy ogień poszła zmowa zupa. Uwielbiam zamykać lato w słoikach, a kiedy mróz za oknem rozkoszować się jego smakiem. Przy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb

Magiczna kuchnia Darii
Klopsowa z ogórkiem konserwowym i papryką 157

tartą bułkę. Mieszamy i kształtujemy małe klopsiki. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy ok. 5 min. Następnie dokładamy warzywa. Po 15 minutach dodajemy śmietanę, wodę z ogórków i zagęszczamy zupę mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie podajemy posypane natką pietruszki

Pobite gary Barbary
Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną 161

przyrządzenia: Kolby kukurydzy postaw  pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.  Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę(...)Zmiksuj zupę na krem.  Przecedź przez gęste sito.  Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju. Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną

AZgotuj!
Zupa krem z marchewki 110

Pyszna, zupa na bazie soczystej marchewki. Bardzo prosta, wystarczy jedynie ugotować i zmiksować wszystkie składniki. Pamiętajmy, że smak zależy w dużej mierze od jakości naszego bulionu i słodyczy samej marchewki. Zupka ma delikatny imbirowy posmak, przez który przebija się aromatyczna pomarańczowa nutka. Mimo to krem nie jest słodki, ponieważ smaki są wyważone przez użycie świeżo mielonego czarnego pieprzu. Polecam(...)Dolać 1 litr bulionu, imbir i skórkę, gotować, aż warzywa staną się miękkie (ok. 30 minut). Całość zmiksować dokładnie blenderem. Dodać pozostały litr (ilość taka, jaka gęsta ma być zupa). Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zupa gulaszowa węgierska 194

Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie. Co potrzebujemy : 1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory

Snejkusiowe Przepisy
Krem z kukurydzy z bekonem 125

Zupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować

Trzeci talerz
Prosty krem z pomidorów z grzankami i pesto 111

pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy nie zawsze

Mango Papaja
Flaki z morskiego ghula 123

Coś, co każda szanująca się gospodyni powinna na stałe wpisać w swoje menu! Bogata we wszystko, co tylko wartościowe być może, zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina(...)smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy

Karczma Honorietty
Migdałówka 144

ugotowane na twardo 3-5 ząbków czosnku polskiego sól, pieprz, świeża kolendra Przygotowanie: Bulion/wywar drobiowy przygotować wg swojego sposobu,ale używając zawczasu mięso drobiowe, które później wykorzystamy jako składnik zupy. Przecedzić wywar, by mieć ok 2 litrów płynu, mięso odłożyć do wystygnięcia, by było łatwiej pokroić je w kawałki. Odlewamy sobie szklankę bulionu, w której zmiksujemy migdały i żółtka(...)czosnek i dodajemy mrożone mini marcheweczki. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy zmiksowane migdały i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania oraz dodajemy pokrojone białko. Chwilę gotujemy. Gotową zupę, przelaną na talerz posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego

Karczma Honorietty
Sciorba karaa 141

Pyszna, delikatna i wyborna w smaku zupa dyniowa. Składniki 2 kg miąższu z dyni 125 g ryżu 2 l bulionu warzywnego 250 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy do miękkości. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy 20 min. Zupę studzimy i miksujemy na gładki

R'n'G Kitchen
Kremowy kalafior z pieprzem + pomysły na czerstwe pieczywo 122

Najprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem. Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej. Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub

Pyry na Gaz
zupa śliwkowa 151

śliwkowa zupa pachnąca piernikiem Do świąt jeszcze daleko, ale zupa ta jest tak pyszna, że warto ją robić jak najczęściej. Szczególnie tera, kiedy śliwek z naszych sadów, mamy pod dostatkiem. składniki dla czterech osób 1,5 kg śliwek 10 g masła 250 g piernika 80 ml miodu 1 l wody sposób przygotowania W garnku topimy masło, dodajemy do niego dwie

Miód i pieprz
letnia botwinka 109

letnia botwinka  Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka(...)garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania