Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pół łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany lub jogurtu natka pietruszki 2 woreczki ryżu (np. basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy(...)wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis z serii Tata Gotuje, a jak tata bierze się za gotowanie to powstają cuda. Rewelacyjna zupa z pysznymi klopsikami. Klopsiki niestandardowe bo powstały z połączenia mięsa ze startymi ziemniakami. Brzmi ciekawie a smakuje niesamowicie. Warto ugotować, warto spróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g chudej zmielonej wieprzowiny 1 duża cebula ½ łyżeczki suszonego(...)klopsików olej który pozostał w rondlu oprószyć mąką i mieszać przez kilka minut. Powoli wlać pomidory z cebulą, dodać chilli i pietruszkę. Gotować ok. 3 minuty mieszając aż zupa zgęstnieje. Dodać bulion oraz klopsiki i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 – 15 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Mama Gotujewersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 3 cebule 500 g ziemniaków(...)podsmażyć. Z wywaru wyciągnąć ugotowane warzywa, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować kilka minut aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia. Gotowy żur udekorować jajkiem
Mama Gotujelaurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować przez kilkanaście minut do miękkości. Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Zakwas dobrze wymieszać ze śmietaną, dodać do nich odrobinę zupy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotowy żur udekorować jajkiem
Mama Gotujesportowo-zimowym tygodniu czas na wywołanie wiosny :D Zupa krem groszkowy Czas przygotowania tego dania to maksymalnie 15 min SKŁADNIKI: 1 puszka zielonego groszku 1 cebula 1 duży jogurt 1 serek topiony boczek groszek ptysiowy sól, pieprz, chilli Pokrojona w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Następnie cebulę chwilę dusić w małej ilości wody, dodać odcedzony groszek. zmiksować blenderem. Doprawić(...)Dodać niecały jogurt i serek topiony. Zmiksować. Całość doprowadzić do wrzenia. W tym czasie pokroić boczek i uprażyć doprawiając papryką chilli. Krem podawać z groszkiem ptysiowym i uprażonym boczkiem. Zupa wychodzi bardziej zielona niż na zdjęciach :P Dobrze tak zdrowo zacząć tydzień :D SMACZNEGO
MarciochaKucharzydodać posiekaną botwinkę, chwile dusić. Do garnka z włoszczyzną włożyć posiekaną botwinkę z cebulką. Gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3 - 4 minuty. Śmietankę wymieszać dwiema łyżkami zupy. Powoli wlewać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z pokruszonym serem mozzarella, z dużą ilością szczypiorku. . Podobno najlepsza jest po kilku godzinach
MarciochaKucharzysierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :D Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli SKŁADNIKI 1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg) 1 cebula 1 ziemniak 200ml śmietany pestki chilli sól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyzna Wydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki(...)minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli. Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami. Smacznego
MarciochaKucharzyMenu na dziś: Zupa krem kalafiorowy SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 ziemniak jogurt boczek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, lubczyk, chilli grzanki czosnkowe Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze razem z ziemniakiem.Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać! Dodać kalafior do wywaru.Zupę zmiksować z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową(...)kurkumą. Zupę rozlać do miseczek. Udekorować uprażonym boczkiem z chili. Podawać z grzankami czosnkowymi. Smacznego
MarciochaKucharzygłowie już same przepisy wigilijne... więc tym razem coś na szybko Zupa serowa z brokułami SKŁADNIKI: 3 serki topione np. typu gouda 1 brokuł 100 ml białe wino 1-1,5 l bulion warzywny 1 ząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego(...)się bulionu warzywnego z białym winem. Dodać serki topione i gotować do ich rozpuszczenia. Przyprawić sola , pieprzem i gałką. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę można delikatnie zblenderować. Podawać z upieczona z ziołami grzanką. Smacznego
MarciochaKucharzydwie wigilie jeździmy do naszych mam, ale zawsze weekend przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków) 2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość(...)przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki. Smacznych Świąt
MarciochaKucharzyśrednim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać z akwas i gotować
MarciochaKucharzylubi pomidorówki? Tym razem w nietradycyjnej wersji: Zupa pomidorowa z cieciorką SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy młoda włoszczyzna 2- 3 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego mojej mamy 1 puszka pomidorów sól, ostra papryczka, kolendra, lubczyk, oliwa natka pietruszki Warzywa pokrojone w kostkę podsmażyć delikatnie przez 5 minut na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekana ostrą papryczkę(...)Wlać wodę i pomidory - całość dusić 10 minut. Zblenderować na jednolitą masę. Dodać opłukaną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, kolendrą i lubczykiem. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę podawać w miseczkach, posypaną natką pietruszki. Smacznego
MarciochaKucharzyTradycyjnie zaczynamy od zupki Zupa krem grzybowa SKŁADNIKI: miseczka grzybów suszonych 0,5 litra bulionu z jarzyn 1 łyżka oliwy cebula, drobno posiekana 100 g serek topiony 100 ml śmietany sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody(...)Dosypać posiekane grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować razem z serkiem,śmietaną, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio
MarciochaKucharzyodparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego
MarciochaKucharzyPowoli trzeba zużywać ubiegłoroczne przetwory. Dziś w oko wpadły mi ogórki w słoikach . Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze. Składniki : ok. 50 ml kaszy jaglanej 4 szklanki wody marchew kawałek selera korzeniowego liść lubczyku kilka liści pietruszki ok. szklanki ogórków ze słoika
Weekendy w domu i ogrodzie