zupa - 39012 przepisów (strona:980/2601)

Zupa- krem z dyni z prażonymi pestkami! 156

Gęsta, kremowa, sycąca, napawa kolorem, smakuje orientem. Tak pokrótce mogłabym opowiedzieć o tej zupie. Wyszło pysznie! Palce lizać! SKŁADNIKI: - 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - świeży imbir - łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie - 2 szczypty cynamonu - 1/3 papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego(...)ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut.  Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę podałam z kosteczkami sera feta i pestkami z dyni! Pyszota

SMYKWKUCHNI
Krem czosnkowy na ostro 164

Przedstawiam Wam kolejną zupę-krem. Tym razem postawiłam na coś wzmacniającego odporność. A co pomaga nam w okresie jesienno-zimowym bardziej niż czosnek? Zupa z czosnku! A konkretniej: aksamitny, gładki i niebiańsko pyszny krem z czosnku z ostrą papryczką. Przy takim obiadku żadna infekcja nie ma szans. Potrzebne nam: - pół dużej cebuli - 20 ząbków czosnku - papryczka pepperoni - 2 średnie ziemniaki

W poszukiwaniu inspiracji
Krem cebulowo-czosnkowy 103

Zupa krem z cebuli i czosnku to doskonałe danie na jesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania  - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać

W SMAK
Piekielna pomidorowa z czekoladą 154

chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy (poza niedzielnym rosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest

Gotuj z Blue Raven
Zupa gulaszowa z wolnowaru 229

Wolnowar działa na pełnych obrotach. Dzisiaj przygotowałam wolnowarową wersję zupy gulasz. Wymaga nieco wieczornych przygotowań, ale, to co lubię najbardziej , później robi się już sama, a nas rano budzi zapach dobrej gęstej zupy.  składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki

Stare Gary
Zupa z grzybami shiitake 218

idealna propozycja na błyskawiczny obiad. Szukałam inspiracji na danie z grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie  Piotra Adamczewskiego  . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake(...)minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego

Stare Gary
Zupa ziemniaczana z chorizo i czosnkiem 152

pomidorami do kiełbasy. Zalać wodą, dodać liść laurowy i wędzoną paprykę. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut). Na koniec posolić do smaku. Podawać zupę posypaną natką pietruszki, z białym wiejskim chlebem :) Prosta, ale za to bogata w smaku hiszpańska zupa  SMACZNEGO

Kredowe Menu
Kapuśniak 116

Witam serdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego

Kuchnia Beaty
Krem z brokułów 122

Dziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać                         np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł  najlepiej bez rdzenia   2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe   4-5 ziemniaków   1 średni seler 1 pietruszka   nać pietruszki(...)Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy  i gotować, aż warzywa zmiękną.  Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ).  Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała.  Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki.    Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 122

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki(...)plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami

Kuchnia Beaty
Zupa cebulowa pod pierzynką. 140

cebulę. Przyrumienić ją, ale nie przypalić. Dodać posiekany drobno czosnek. Posypać mąką i szybko wymieszać. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować chwilę i wlać gorącą zupę do małych naczyń do zapiekania. Nakryć ciastem francuskim przyklejając je lekko do naczynia. Zapiekać w 200 stopniach C do zarumienia się ciasta. Zupę można zapiec również z grzankami i żółtym

O kuchni z uczuciem
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 150

jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne nam (na 3-4 talerze): - 500 g buraczków startych(...)gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki i postawić na małym gazie. Gdy zrobią się z jednej strony chrupiące, delikatnie obrócić je na drugą stronę i również przyrumienić. Zupę nalać do talerzy, do każdego włożyć po jednym chipsie i posypać grzankami

W poszukiwaniu inspiracji
Fasolówka na kurczaku 152

Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce. 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy(...)laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy, uzupełnić wygotowaną wodę i gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli. Na koniec

Kuchcik gotuje
Krem z buraków 161

rosołowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odstawić do przestudzenia. W blenderze etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania