wcześniej chleb. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Doprawić solą dodać oliwę z oliwek, jeszcze chwilę zmiksować. Dodać ocet i sok z cytryny (najlepiej stopniowo do uzyskania pasującego smaku). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wtedy też trzeba jeszcze doprawić solą i octem. Chłodnik można podawać od razu, ale lepszy jest mocno schłodzony. Zupę przelać
Pełny talerzKrupnik, bardzo smaczna, syta i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :) Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej - garść suszonych(...)pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę lubczyku i zielonej pietruszki, doprawiam domowa wegeta i majerankiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól pieprz(...)wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie Zabielamy śmietaną Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgarnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić z ognia. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru aby ją zahartować i wlać do zupy. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę i podawać z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeskładniki: 1000 ml bulionu 100 g papryki czerwonej 150 g pomidorów 30 g cebuli 1 serek topiony kremowy 20 g kaszy jaglanej 200 ml śmietany sól
Domowy Smak Jedzeniajest napisane na opakowaniach produktów kupowanych w sklepach i już na prawdę rzadko korzystamy z gotowych produktów. Niektóre „gotowce” są smaczne, albo chociaż zjadliwe, ale aromatyczna zupa, na prawdziwych składnikach nie ma sobie równych. Dwa lata temu przedstawiałam Wam przepis na tradycyjny zakwas na żur z mąki żytniej razowej. W tym roku już od dłuższego czasu chodził(...)mną owsiany zakwas na żurek, widziałam taki przepis u Ewy Wachowicz, ale sama skorzystałam z przepisu Olgi i to był traf w dziesiątkę. Zakwas wychodzi niezwykle aromatyczny, a zupa na takim zakwasie jest wyśmienita. Owsiany zakwas na żurek można zrobić z mielonych płatków owsianych, albo z mąki owsianej, można przechowywać przygotować większą ilość i przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce
dom-agi.plZupa w formie kremu czyli gładka, gęsta i pożywna. Z topinamburu, słonecznika bulwiastego a właściwie tylko jego podziemnych części, które są lekko słodkawe i w smaku przypominają według mnie kalafiora z orzechowym posmakiem. Do tego bardzo zdrowe ziarno amarantusa jakie znalazłam w bogatej ofercie marki Sante , ale o nim kilka słów niżej. Krem topinamburowo-amarantusowy podałam w wersji wiosennej czyli(...)chrupiącymi nowalijkami, dobrze z nim kontrastującymi. Było zdrowo i bardzo pysznie, przekonajcie się sami! Zobacz przepis na inny, ciekawą kremową zupę - Krem z fioletowego kalafiora ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPyszna zupa z czerwonej soczewicy. Nie wymaga wielkich przygotowań, wystarczy rano wszystko umieścić w wolnowarze, a po 5 godzinach sycące danie gotowe. Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić bulionem. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 i 1/2 szklanki suszonej soczewicy czerwonej 2 łyżki. oliwy z oliwek
Stare GaryZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka
Mango Papajaziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane jajko na twardo. U nas do smaku były grzanki czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona śmietaną zupa też jest bardzo dobra. Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak warto 1-2 garście szczawiu zmiksować w blenderze. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!można więc zrobić? A no pyszny sok pomidorowy. Część z Was pewnie się krzywi na samą myśl - taki sok pomidorowy nie musi być wypity - może być bazą zup lub sosów! :) Składniki: miąższ z 5 kg pomidorów podłużnych 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryczki lub 1/5 świeżej papryczki chilli(...)nieodpowiednio doprawiony - doprawcie go wedle smaku. Można dodać również trochę bazylii, jeśli macie ochotę. Sok przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy lub od razu używamy do zrobienia pysznej, pożywnej zupy. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Lubię zupy kremy. Uwielbiam wręcz! Mają tę niewątpliwą zaletę, że robi się je naprawdę szybko i zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia. Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuDzień dobry! Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej
Pora coś zjeśćDzisiaj przedstawiam wam kolejną zupę z serii smaki z dzieciństwa mojej babci. Jest to zupka z suszonych śliwek z kładzionymi kluseczkami. Składniki: - 2litry wody - 300g suszonych śliwek - cukier do smaku ja wsypałam 2 łyżki - szczypta soli - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki cytryny Umyć śliwki i wrzucić do garnka, gotujemy z cukrem 15min , gdy już się zagotuje(...)można zakończyć gotowanie ;] ale można ją też zaprawić. Zaprawa 1 łyżka mąki pszennej mieszamy z solą i śmietaną pół szklanki wody i jak się zagotuje dodajemy śmietanę. Ja podzieliłam zupę na dwie części i tylko jedną zaprawiłam, ta zaprawiona o wiele lepiej mi smakuje. kluseczki: Rozbijamy jajko dodajemy mąki żeby ciasto było gęste (ok 3 łyżki) i dobrze wyrabiamy, żeby
Tanio szybko zdrowo