Kolejne eksperymenty z topinamburem czas zacząć. Niedawno było puree z topinamburu, dziś idę dalej i robię zupę - krem z zielonym groszkiem i smażonym na maśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego
BaRepasRozgrzewająca , lekka zupa w sam raz na zimowe chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu(...)dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym
Anioły w kuchniKremowa wegetariańska zupa, której głównym składnikiem są zdrowe brokuły. Pysznie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek ziołowych. Składniki: 1/2 kg różyczek brokułów 2 marchewki 1 pietruszka cebula 1/2 małego selera 2 ząbki czosnku gęsta śmietana lub jogurt grecki sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę, pietruszkę oraz(...)dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 7-10 minut. Dodajemy cebulkę z czosnkiem i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy pieprzem, solą i chwile jeszcze podgrzewamy zupę na małym ogniu. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennePrzepyszna, szybka zupa. Idealna na zimę. Można ją doprawić ciut ostrzejszymi przyprawami - chili i curry, wtedy będzie rogrzewać na dłużej! potrzebujemy: - 5 marchewek - kawałek imbiru - 1 cebulę - 1 mleko kokosowe - 2 małe pomarańcze - ok 200g mięsa z indyka/kurczaka - sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki(...)pomarańcze. Dodać do reszty warzyw i podmażyć. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji
Szybko Tanio SmacznieWiosenne powietrze i tęsknota za słońcem to główni sprawcy dzisiejszej potrawy. Przygotowałam zupę z kukurydzy z kurczakiem. Pożywną, delikatnie słodką i tak bardzo słoneczną! Zapraszam.... PORCJA DLA 3-4 OSÓB 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 1 cebula 2 ziemniaki 1-1,5 l bulionu oliwa sól pieprz czosnek Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek . Dodać(...)pieprzem. Dodać połowę porcji kukurydzy oraz całą pierś z kurczaka. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Gdy kurczak jest miękki, wyciągnąć pierś i odstawić do przestudzenia. W tym czasie zupę zmiksować, dodać pozostałą kukurydzę oraz posiekanego drobno kurczaka. Serwować z grzankami. Smacznego
KUCHARNIAchyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy (poza niedzielnym rosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest
Gotuj z Blue Ravenwymieszać i zagotować . Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sypki ryz zagotować i pozostawić w ciepłym miejscu do wchłonięcia wody. Rozłożyć łyżką do talerza ryż i zalać gorącą zupą. Zupę podać z ugotowanym jajkiem życzę smacznego.ps.u mnie bez śmietany
w mojej kuchniwarzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać do garnka i wymieszać Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać
w mojej kuchnibochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić
Humanistka w kuchniZ porcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka
Humanistka w kuchniPrzepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniRozgrzewająca i niewymagająca kulinarnych umiejętności czy dostępności składników zupa cebulowa. Składniki: 6 cebul 2 marchewki 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 1 litr bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju lub 2 łyżki masła sól, pieprz, słodka/ostra papryka w proszku Marchewkę pokroić w cienkie plastry /idealnie sprawdza się przy tym obieraczka do warzyw(...)cebulę w plasterki i dusić w rondlu na oleju/maśle dodając przeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZimą najlepsze jak dla mnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;) Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 4 ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól(...)przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestaspraw i kilku problemów skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Mam jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona(...)razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną
Przysmaki Karolki