Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania. Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu. Składniki: wiązka zielonych szparagów -40 dag 2-3 cebule dymki 3 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 100 g serka śmietankowego topionego 1 litr bulionu rosołowego szczypta białego(...)pieprzu do smaku szczypta gałki mielonej muszkatołowej sól himalajska do smaku grzanki z masełkiem cienki szczypiorek do posypania zupy Sposób przygotowania: Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki. Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy
Wanilia i KardamonZniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek(...)czasie, wciąż w trakcie gotowania (po przykładowo półtorej godziny) dodajemy obrane warzywa i całą nać pietruszki. Gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną przecedzamy zupę (bądź wyjmujemy z wywaru kości i warzywa łyżką cedzakową). Wlewamy zakwas i dokładnie łączymy z wywarem, po czym dorzucamy pokrojoną dowolnie kiełbasę. Do smaku dorzucamy majeranek i zmiażdżone ząbki czosnku
Kuchenna Kontrrewolucyadomu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek(...)pokrojone w kostkę pomidory i podduszamy kilka minut, często mieszając. Pomidorową masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do płynu w garnku. Dokładnie mieszamy i razem przegotowujemy. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z kawałkami mięsa i warzyw oraz z makaronem lub lanymi kluskami. Dla mnie najlepsza
Kuchenna KontrrewolucyaPrzesmażamy kilka minut, po czym dorzucamy do nich starte na dużych oczkach warzywa. Następnie jeszcze kilka minut smażymy i całość przekładamy do płynu z miękką soją i grzybami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy je do zupy i czekamy, aż się zetnie. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wcinamy
Kuchenna KontrrewolucyaFlaki wielu osobom źle się kojarzą, co wydaje się być faktem dość zrozumiałym. Już tak po prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością(...)mieszamy. Wciąż na małym ogniu, całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Ugotowaną marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Gdy flaki w garnku będą miękkie i przejdą przyprawami, do zupy dorzucamy łyżkę suszonego majeranku i pokrojone, ugotowane warzywa z wywaru. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Podajemy gorące z natką pietruszki, ewentualnie świeżym pieczywem
Kuchenna KontrrewolucyaWieczory już coraz chłodniejsze. Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa. Dyniowa. Składniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko(...)warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika
My simple kitchenHiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa(...)pokroić na kawałki i razem z chlebem i przyprawami wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką zupę krem. Ewentualnie doprawić i ponownie krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce i podawać
wyzwania kuchenneSezon na szparagi w pełni! Jeśli macie dość gotowanych lub pieczonych szparagów, to zróbcie razem z nami prostą i delikatną zupę krem z zielonych szparagów z nutką ostrości. Zaczynamy! ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 500 g zielonych szparagów 1 dużą cebulę 1 zieloną papryczkę pepperoni 2-3 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru
Bananowe PoleBarszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy
My Chcemy JeśćKtórą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony
My Chcemy Jeśćczerwcu zaczął się prawdziwie sezon kalafiorowy. U mnie dziś w roli głównej wystąpił w zupie z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 5 dag masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier do smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Z masła i otrąb zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z kalafiora, dodać(...)zupy i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, rozprowadzić rozmąconym jajkiem i podawać
Tradycyjna Kuchniadzisiejszy obiad polecam botwinkę z jajkiem i ziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki z buraczkami, 2 litry wody, ½ łyżki przyprawy uniwersalnej, ½ szklanki śmietany 30% sok z połowy cytryny, 2 jajka, ½ kg ziemniaków, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję
Tradycyjna kuchnia KasiDziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć(...)pokroić z resztą warzyw. Zalać 4 szklankami wody, posolić do smaku i gotować około pół godziny. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i z odrobiną gorącej zupy- zagotować. Podawać np. z chipsami dyniowymi
Tradycyjna KuchniaRosolnik to tradycyjna zupa rosyjska z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :) Składniki: 0,5 kg Rostbefu wołowego 1 kalarepka 1 marchew 1 pietruszka ½ selera z liściem 2 ogórki kiszone z ½ szklanką wody z ogórków 2 ząbki czosnku Pieprz ziołowy , sól Wykonanie: Mięso dokładnie opłukać i zalać 1 i ½ litra wody, posolić(...)gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Włoszczyznę oczyścić, pokroić- następnie włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem
Tradycyjna KuchniaPrzepis ze starej książki... Czemu został nazwany zupą klasztorną? :) nie wiem. Ale smakuje wybornie Składniki: 2 świeże ogórki 1 główka sałaty 1 cebula 1 łyżka masła 2 litry bulionu 2 ziemniaki 2 żółtka ½ szklanki śmietany Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i ogórki obrać i posiekać razem z sałatą. W garnku rozgrzać masło poddusić cebulę, ogórki, sałatę i drobno pokrojone(...)ziemniaki. Zalać bulionem, a w razie potrzeby doprawić i gotować około ½ godziny. Po wystudzeniu zmiksować. Śmietanę utrzeć z żółtkami, rozprowadzić po zupie, posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchnia