Bardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem krewetek. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza dużej ilości przypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Moja Galeria Smakupokroić i dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy do zupy. Następnie zagotować i doprawić
Atlas Smakówziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas Smakówwarzyw, słodyczy. Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem. Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek
Atlas Smakówszczyptę imbiru. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów
Atlas SmakówLekka zupa, na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć o to nam chodzi... Składniki: 3 skrzydełka 1 pęczek włoszczyzny 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki ryżu basmati listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Skrzydełka(...)zimnej wodzie. Przekładamy wszystko do gotujących się skrzydełek, wsypujemy pieprz ziołowy, gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz pieprzem świeżo mielonym. Możemy również zupę zabielić śmietaną.Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewomiędzyczasie z 2-3 razy, mają się lekko przyrumienić Tak upieczone zblendować z mlekiem i doprawić łącznie z obranymi ze skórki upieczonymi ząbkami czosnku. Ja już nie gotowałam dodatkowo zupy. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w sezamie i przyrumienić. Zupę posypać kostką z tofu i grzankami. Smacznego
greenscarfPyszna, rozgrzewająca zupa z cebulą, pieczarkami i mięsem mielonym. Najlepiej smakuje podana z grzankami. Składniki: 200 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 3 duże cebule 200 g serka topionego ziołowego ok litr bulionu sól, pieprz, papryka ostra 150 g sera żółtego Przygotowanie W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy(...)sucho pokrojone w plasterki pieczarki. Bulion z cebulą miksujemy (niekoniecznie), dodajemy mięso, pieczarki, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i przyprawy. Całość gotujemy aż ser topiony się rozpuści. Zupę przed podaniem posypujemy serem żółtym
e-PrzepisyKulinarnepietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę nalać do miseczek do każdej porcji dodać
W królestwie smaków BeatyZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne
Mango PapajaZupa meksykańska Spodziewasz się gości na obiad a nie chcesz pół dnia spędzić w kuchni? Jest mroźny, zimowy dzień a Ty potrzebujesz czegoś rozgrzewającego? A może zaczyna się właśnie weekend i zachodzisz w głowę co tu by zrobić na szybko i to na 2 dni na obiad? Polecam zupę meksykańską. Szybko, dużo, sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe
na moim stole...Barszcz czerwony z ziemniakami Smak dzieciństwa - barszczyk mojej Mamy, już jako mała dziewczynka zawsze powtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem. Szybko, tanio(...)czasie wlewamy ocet i gotujemy kolejne 15 min. Po tym czasie garnek odstawiamy na godzinę, aby barszcz nabrał intensywnego koloru i smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną gorącą zupą śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z odrobiną masła oraz mleka, wykładamy porcję ziemniaków na talerz, posypujemy świeżym koperkiem i wlewamy barszcz. Smacznego
na moim stole...czas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek kopru długi ogórek sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki(...)koperek drobno posiekać. Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem. Smacznego
na moim stole...nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania. Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają głód w środku dnia. Właśnie taki jest dzisiejszy kapuśniak, który mam nadzieję, że zasmakuje także i Wam. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandrybardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki(...)kawałki. Upieczony miąższ wydrapujemy z dyni, przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był
Rozpustne gotowanie