Żurek na domowym zakwasie to jedna z naszych ulubionych zup. Oczywiście zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki(...)garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmieszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec ewentualnie dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody GatityZupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego. Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers(...)soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną. Mmm Pycha! Kliknij tutaj
NA MOIM TALERZUpara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki(...)godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę. 12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak
Na słodko lub wytrawnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
IzaGotujekuchni polskiej barszcz ukraiński ale z kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę
SzczyptaSmaQPyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje bez tego dodatku. Pycha! Składniki (3 porcje): brokuł bez nóżki (400 g) 150 g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 30 g ziaren dyni(...)czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści - krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki dyni Uwielbiam ten ser więc każda
Pora na pora i pomidorawyboru dań z menu. ( * karta menu bardzo bogata, ale absolutnie nie przeładowana … * ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! ) * oprawiona w elegancką ciemną skórę ) ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek(...)zamiast 134 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/ck-browar-3/55456685 ______________________________________________________________________________________________________ JAK SMAKOWAŁO? Rozpisywać się tutaj za dużo nie będę nad jedzeniem, ponieważ ono i tym razem zachwyciło! Każde danie! Fantastyczne , gorące zupy , idealnie doprawione , niezwykle kremowe. Obłędne mięsa, soczyste , świetnie doprawione , idealnie wypieczone. Nieziemskie desery, których smak jeszcze na długo pozostał na podniebieniu. Porcje ogromne! Ale to bardzo ogromne! I to takie
Ostra na SłodkoPrzez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka(...)małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą podawać z grzankami. Smacznego
Stare Garysuszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino
królestwo garówmasło rakowe. Zdjąć je delikatnie do miseczki. Wywar przecedzić. Skorupki zalać jeszcze niewielką ilością gorącej wody, zagotować i przecedzić. Połączyć oba płyny, dodać masło rakowe, zagotować, doprawić. Do gorącej zupy włożyć mięso z raków. Ryż ugotować na sypko. Zupę podawać z ryżem. Dekorować koperkiem. Można dodać śmietanę. Można użyć raki mrożone, wówczas pomijamy etap gotowania gdyż są one już
królestwo garówokoło 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki. zastawa
królestwo garówZupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis
Smaki Edytysupermarketu, gdzie znajdziesz wszystkie potrzebne produkty. Jeżeli mieszkasz w większym mieście, sprawa jest dodatkowo ułatwiona, ponieważ masz do dyspozycji delikatesy. Poza tym narzucanie jakichkolwiek norm związanych z przygotowaniem takiej zupy jest sprzeczne z obyczajem. Jeżeli nie możesz dostać kapusty pak choi, niech Cię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki(...)paczuszki z prawie gotowym makaronem Udon, nie przejmuj się. Możesz go zastąpić przeźroczystym makaronem ryżowym, chow-mien, gryczanym, spaghetti albo linguine. Przepis poniżej to tylko propozycja. Sięgając po taką zupę oczekujemy pokrzepienia, a nie frustracji związanej z uporczywym omierzaniem składników. Ważne jest natomiast odpowiednie przygotowanie bulionu tak, aby wszystkie smaki były odpowiednio zbilansowane. Reszta jest uzupełnieniem. Gorąco, gorąco polecam
Roślinna - blog wegańskiprzystawek, których ja nie robiłam. Kiedy samodzielnie je wykonam - wtedy się nimi pochwalę. W końcu ten blog to historia moich dokonań kulinarnych ;) Przedstawiam za to przepis na niezwykle prostą zupę - krem z pomidorów. Przygotowałam ją na chrzciny Maksa i wszystkim, którzy się skusili smakowała. Jej zrobienie zajmuje niewiele czasu, wymaga niewyszukanych składników, a mimo to efekt "ŁaŁ" jest. Zresztą wypróbujcie(...)bazylii, soli, pieprzu, łyżeczki papryki słodkiej i około łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony na maśle starty drobno ząbek czosnku. Wystarczy dokładnie "zblendować" i krem gotowy. Zupę podałam z zapieczoną w piekarniku bagietką posmarowaną domowej roboty masłem czosnkowym. Kleks śmietany obowiązkowy... ... a starty parmezan mile widziany ;) Następnym razem, kiedy krem będę robić na użytek domowy - przygotuję wersję
Kuchnia po mojemusię nie chce. Wcale. Mimo to jeść coś wypada. Tym bardziej jeśli dziecko w domu to obiad być musi. Oto przepis na szybką, a do tego pożywną i zdrową zupę. Do przygotowania w 30 minut. Nie potrzebne mięso, wywar z jarzyn, ani ziemniaki. Składniki: 1 dorodny brokuł lub dwa mniejsze 1-2 kostki śmietankowego serka topionego woda do gotowania brokuła(...)osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Najlepiej jednak ugotować go na parze, zmiksować wraz z serkiem topionym i rozrzedzić wodą z jego gotowania. Wystarczy doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Ekspresowa zupa gotowa. Podajemy ją z groszkiem ptysiowym, ewentualnie pikantnymi ziołowo - czosnkowymi grzankami. Mało zachodu, a obiadowy posiłek gotowy. Lekki, a jednak sycący
Kuchnia po mojemu