Pyszna, rozgrzewająca zupa z cebulą, pieczarkami i mięsem mielonym. Najlepiej smakuje podana z grzankami. Składniki: 200 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 3 duże cebule 200 g serka topionego ziołowego ok litr bulionu sól, pieprz, papryka ostra 150 g sera żółtego Przygotowanie W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy(...)sucho pokrojone w plasterki pieczarki. Bulion z cebulą miksujemy (niekoniecznie), dodajemy mięso, pieczarki, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i przyprawy. Całość gotujemy aż ser topiony się rozpuści. Zupę przed podaniem posypujemy serem żółtym
e-PrzepisyKulinarnepietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę nalać do miseczek do każdej porcji dodać
W królestwie smaków BeatyZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne
Mango PapajaZupa meksykańska Spodziewasz się gości na obiad a nie chcesz pół dnia spędzić w kuchni? Jest mroźny, zimowy dzień a Ty potrzebujesz czegoś rozgrzewającego? A może zaczyna się właśnie weekend i zachodzisz w głowę co tu by zrobić na szybko i to na 2 dni na obiad? Polecam zupę meksykańską. Szybko, dużo, sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe
na moim stole...Barszcz czerwony z ziemniakami Smak dzieciństwa - barszczyk mojej Mamy, już jako mała dziewczynka zawsze powtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem. Szybko, tanio(...)czasie wlewamy ocet i gotujemy kolejne 15 min. Po tym czasie garnek odstawiamy na godzinę, aby barszcz nabrał intensywnego koloru i smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną gorącą zupą śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z odrobiną masła oraz mleka, wykładamy porcję ziemniaków na talerz, posypujemy świeżym koperkiem i wlewamy barszcz. Smacznego
na moim stole...czas na chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek kopru długi ogórek sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki(...)koperek drobno posiekać. Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem. Smacznego
na moim stole...nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania. Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają głód w środku dnia. Właśnie taki jest dzisiejszy kapuśniak, który mam nadzieję, że zasmakuje także i Wam. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandrybardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki(...)kawałki. Upieczony miąższ wydrapujemy z dyni, przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był
Rozpustne gotowanieChłodnik z botwinki (chłodnik litewski) to jedna z najpiękniejszych polskich zup – o delikatnym, różowym kolorze, ozdobiony ziołami i żółciutkim jajkiem. Nawet jak ktoś nie lubi chłodników, na pewno doceni jego urok. Tradycyjny chłodnik z boćwiny robiło się zazwyczaj na zsiadłym mleku lub kwaśnej śmietanie. Ja nie przepadam za tymi smakami, dlatego moja wersja opiera się na maślance i jogurcie(...)Chłodnik z botwinki to zupa wyjątkowo zdrowa i do tego idealna na upały – ochłodzi lepiej niż lody. Chłodnik z botwinki / chłodnik litewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże
Poezja smakukiedy po prostu mamy ochotę go zjeść albo kiedy potrzebuję zrobić zapas do zamrożenia - z przeznaczeniem do wykorzystania do innych potraw. Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół(...)Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrykalafiora, brokuła, pokrojoną cukinię, gotować z 20 minut dodać kucharka, pieprz, masło, wsypać z woreczka ryż i zagotować śmietanę 12% wymieszać z mąką i ciut wodą i wlać do zupy, zamieszać i zagotować, wsypać pokrojony koperek zupa jest pyszna, syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPieczone pomidory są pyszne. Są pyszne i ciepłe i zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki. Dużą garść pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam. składniki 1 kg pomidorów główka czosnku 1 cebula 1 ostra papryczka(...)papryczkę, wyciśnięty upieczony czosnek i upieczoną cebulę - obraną. Zmiksować. Można po upieczeniu pomidory obrać ze skóry, mnie zmiksowana skórka nie przeszkadzała, zostawiłam. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta rozrzedzić zimną wodą lub zimnym bulionem. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić przed podaniem. Smacznego
Stare Garyburaczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz ziele angielskie liść(...)folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków
Walijskie Pichcenie