zupa - 39132 przepisów (strona:976/2609)

Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 145

Zupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 136

Myślę, że niewielu z Was jadło zupę z pasternaku, ja pierwszy raz w życiu, ale na pewno nie ostatni. Pasternak z wyglądu, to taka duża pietruszka. Nie każdy wie jak je odróżnić, ja osobiście chyba już wiem, kiedyś tylko się domyślałam, że to co kupuję jako pietruszkę, w rzeczywistości jest pasternakiem. W smaku pastenak jest słodki, po ugotowaniu wręcz nawet(...)smakuje, a składem makro i mikroelementów prawie nie odbiega od pietruszki, błonnika ma nawet troszkę więcej. Tak więc jedzmy na zdrowie. Z podanych składników wyszło mi ok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora

Smaczne Zdrowe
Krem z batatów 112

Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 0,5 kg słodkich ziemniaków 2 ząbki czosnku zielona fasolka – mrożona świeży tymianek sól

Pink Envelope
ZUPA POMIDOROWA NA DROBIU 323

Mój młodszy syn Kubuś nie lubi i nie je pomidorów.No chyba że zupa pomidorowa....taki rodzaj uwielbia! Dodatkowo- tylko  z małym makaronem, ze świderkami czy innym nie trąci. No ale...dobrze że mamy kompromis   Składniki: 2 udka kurczakowe garść makaronu Gwiazdki Makarony Polskie 1 seler 2 marchwie pół pora 1 pietruszka puszka pomidorów bez skóry 1 szklanka(...)wody, zagotować. Odszumować. Dodać włoszczyznę, przyprawy, gotować ok 40 minut. Wyjąc udka, do wywaru dodać przecier i pomidory,doprawiać wg uznania.W drugim garnuszku ugotować makaron. Przełożyć do zupy

Z Majeczką w kuchni
ZUPA CHRZANOWA 204

ZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek(...)usuwamy ziarna i liście przypraw. Warzywa w miseczce dokładnie blendujemy i mieszamy z wywarem. Dodajemy śmietanę oraz chrzan śmietankowy ze słoiczka. Ugotowane kiełbasy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i gotowe. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

Mentor Smaku
Zupa chrzanowa z ziemniakami 148

wpadam do mojego królestwa i mieszam, dodaję, doprawiam i potem przeważnie wychodzą dobre rzeczy. Czasami może i nie całkiem udane ale o to spytajcie Przemka ha ha. Ta zupa która powstała w niedzielę wielkanocną należy do tych udanych, jest łagodna i pikantna zarazem, ostrości dodaje jeszcze rzeżucha a jaja nadają delikatności tak samo jak i ziemniaki. Teraz wystarczy doprawić(...)danie na stół, zapraszam. Zupa chrzanowa z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa ogórkowa 142

starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu

Bea(u)ty kitchen
Zupa neapolitańska 131

moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:) Składniki: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 serki topione natka pietruszki sól pieprz Groszek ptysiowy: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 3 jajka olej do smażenia Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam(...)pieczenia.  Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.  Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zupa serowa 123

Kolejny odgrzebany przepis, tym razem z"Oliwii", wspaniała, sycąca i bardzo smaczna zupa z żółtego sera. Nigdy takiej nie robiłam, a tu proszę taki frykasik, że, aż miło:)   Prosty przepis, szybkie wykonanie i ten smak, to zalety, którym nikt się nie oprze:) Składniki: 20 dag żółtego sera (np:ementaler) 1 szklanka śmietany 3 szklanki wywaru warzywnego (może być(...)ogrzewam, przez cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.Bułkę kroję w drobna kostkę i rumienię na suchej patelni. Zupę nalewam w talerze dodaję grzanki, posypuję natką pietruszki i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zupa z pora 170

Napiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D Polecam!!! Składniki: 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 2 liście pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży(...)smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zupa cebulowa w pół godziny 217

najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale  jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu Składniki 4 duże drobno posiekane cebule   1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza)   1 ,5 łyżki mąki   1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar(...)mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut. Kromki bagietki zgrillować na patelni. Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym żółtym serem lub położyć plasterek sera Wstawić na 10 minut do piekarnika, aby ser się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z pieczonych pomidorów z kurczakiem 207

czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią. SMACZNEGO ! Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość

Kredowe Menu
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 165

Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki

Stare Gary
Zalewajka 120

Jest to zupa mojego i mojego Męża dzieciństwa. Podana z białą kiełbasą i ziemniakami, rozbudza nasze wspomnienia. Jest to zupa prosta i każdemu na pewno wyjdzie. Dzięki zarumienionej cebulce, podsmażonej kiełbasce i ziemniakom, tworzy bardzo bogaty, własny smak. Zalewajkę albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was.  'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej

CookYourself
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 183

podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym(...)ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem.  Na talerzach posypać

SzczyptaSmaQ