zupa - 39012 przepisów (strona:991/2601)

Flaczki 164

góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.       Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól    Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera -kawałek pora -3 marchewki -kilka liści laurowych -pokrojony(...)kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki.    Gotujemy ok. 30 minut.    Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku. Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.    Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek mąki pszennej. Mieszamy

Maminek kulinarny
Barszcz na kapuścianym kwasie 174

Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie.    Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki.    Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy,  aby uzyskać  jednolitą, dość rzadką śmietanę. Wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy.    Dorzucamy pokrojone białka i kiełbasę i doprawiamy majerankiem

Maminek kulinarny
Botwinka 106

Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków. Składniki: -pęczek młodych buraczków -koperek -kawałek wędzonki -ok. 100 ml kwaśnej śmietany -przyprawa warzywna    Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wyciągamy i obieramy mięso.    Buraczki odcinamy od liści.  Dokładnie myjemy i obieramy. Bardzo dokładnie myjemy też liście. Wszystko kroimy na kawałki. Koperek siekamy na drobno(...)Buraczki wrzucamy do wody po wędzonce. Gotujemy ok. 15 minut.Dodajemy mięso. Dosypujemy koperek.    Do śmietany dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 154

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają. My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.    Składniki: -solidna porcja liści szczawiu -kilka ziemniaków -marchew -koper -15 dkg mięsa mielonego -1/2 szklanki śmietany -sól, pieprz, warzywko -2,5 l wody -jajka    Ziemniaki i marchew kroimy.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki(...)kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.    Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.    Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.    Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z dyni 160

Dyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym. To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kalafiora 112

podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 177

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. G ulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 144

świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak(...)Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette.  Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cukinii 152

pełni, na dworze gorąco i nie wyobrażam sobie przesiadywania w kuchni godzinami. W najbliższym czasie będę więc gotować rzeczy, które przyrządza się błyskawicznie.  Jednym z takich dań jest zupa z cukinii. Smaczna i aromatyczna, jest daniem lekkim i mało kalorycznym. Dzięki niej zachowamy szczupłe sylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin.  Potrzebne nam: - jedna spora cukinia - biała lub czerwona(...)solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół prowansalskich.  * Jeśli wybraliście opcję z mięsem, pulpeciki należy

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z klopsikami 164

dworze coraz zimniej, czas więc przestawić się na trochę bardziej kaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny. Potrzebne nam: - włoszczyzna - cebula - 2 serki topione (ok.300g) - 2 kostki rosołowe - 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka - pęczek koperku - sól(...)obraną i umytą włoszczyznę oraz kostki rosołowe i gotować 10 minut. W tym czasie opalić cebulę, dorzucić ją do garnka, wyjąć włoszczyznę. Marchewkę zostawić i pokroić w plasterki. Do zupy delikatnie wrzucać klopsiki, gotować 15 minut. Dodać serki topione, doprawić solą, pieprzem i chilli i delikatnie mieszać do rozpuszczenia serków. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji
Zakwas na żurek 189

Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni. Zakwas mieszać minimum raz dziennie, w razie możliwości o stałej porze. Gotowy zakwas zużyć do zupy lub przechowywać lodówce. Uwagi do przepisu: Mieszanie zakwasu zapobiega powstawaniu pleśni. Ja mieszam zakwas 2 - 3 dziennie, w miarę możliwości o tej samej porze. Zakwas w słoiku musi mieć dostęp(...)Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem. Zakwas na żurek jest jedynie składnikiem żurku, a nie gotową zupą. W przypadku użycia mąki żytniej typu 720 zakwas będzie miał delikatniejszy smak i bardziej aksamitną konsystencję. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na żur, należy go wymieszać i przecedzić przez sito

Gospodyni Miejska
Zakwas na barszcz biały 216

odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po upływie 3 dni zakwas się ukisi i uzyska charakterystyczny słodkawo-kwaśny zapach i smak. Gotowy zakwas zużyć bezposrednio do zupy lub przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jeśli ktoś lubi kwaśniejszy barszcz biały (tak jak moja rodzina), zakwas należy kisić dłużej, przez około 5 - 7 dni. Zakwasu nie trzeba mieszać(...)może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem. Zakwas na barszcz biały jest jedynie składnikiem barszczu, a nie gotową zupą. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na barszcz biały, należy go wymieszać i przecedzić przez sito. Zakwas można także przygotować bez dodatku ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku, ale wówczas

Gospodyni Miejska
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 156

Przygotowanie: Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut. Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać(...)śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne.  Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu

SzczyptaSmaQ
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 164

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu(...)muszkatołowej, Sól i biały pieprz do smaku, 3 łyżki masła, 4 plastry prosciutto, 4 paluszki grissini, Szczypiorek do przybrania.          Przygotowanie: W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze).  Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem

SzczyptaSmaQ
Na rozgrzanie. Kapuśniak ze słodkiej kapusty, na wędzonych żeberkach 295

Kapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień. Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania