zupa - 39132 przepisów (strona:991/2609)

Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą 126

świecie pochodzi z upraw GMO, które to nie są korzystne dla naszego zdrowia, i są główną przyczyną powstawania raka i można sobie przeczytać o tym np. tutaj, ale jeżeli... Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
ŻUREK KUJAWSKI 199

żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :)  bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)  Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy(...)Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę. Dorzucić pokrojone jajka

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWA Z MAKARONEM 140

prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku.  Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna.  Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy. Składniki: 3 marchewki 1 por    kawałek selera    1 kalafior    słodka śmietana    1 porcja rosołowa    sól(...)obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę  wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka,  całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia,  p osypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem

Walijskie Pichcenie
GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA 152

Niezbyt często gotuję takie ciężkie zupy typu grochowa i fasolowa.  Ale jak już ugotuję to wielki gar na co najmniej 3 dni.  Bo to co je się niezbyt często smakuje podwójnie prawda?  I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam!  Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny(...)warzywa zmiękną.  Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 192

bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :(  Najczęściej na żołądkach gotuję zupki.  Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :)  Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda? Składniki: ok 0,75 kg żołądków(...)albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 167

lato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie.  Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących).  Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 4 młode ziemniaki

Walijskie Pichcenie
KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 217

Zupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie.  Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny.  Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni.  Niestety, w mojej miłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny

Walijskie Pichcenie
JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 209

powiem krótko : jest zdrowa i bardzo smaczna.  Staram się zastępować nią jak najczęściej  ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki.  Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw.  Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki(...)kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie). Całość solimy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy obficie natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 162

ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie już wszelkie zasmażki

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 164

Gotuje je z reguły od jesieni do wiosny a potem szlaban - wraz z nowalijkami wkraczają na salony zupki z młodej fasolki, botwinki i inne pyszne zwiastujące nadejście lata zupy.  Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku.  Zupka(...)jestem przyzwyczajona. Jeśli lubimy możemy dorzucić jeszcze 2-3 suszone grzybki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu  pod przykryciem przez ok. 25-30 minut. Po ugotowaniu zupy wyjmujemy boczek, kroimy w drobną kostkę i ponownie wrzucamy go do garnka. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i całość doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Gdyby następnego dnia

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 217

bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 273

różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 887

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 887

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek

Walijskie Pichcenie
GULASZOWA A'LA STROGONOW 223

Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.  Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już mąką

Walijskie Pichcenie