zupa - 39132 przepisów (strona:991/2609)

Barszcz wigilijny postny 200

najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia.  Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w  tym  przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych(...)pierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych

Stare Gary
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 121

propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy(...)gotować 10 minut. Smacznego! :) * ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić

Kraina Miodem Płynąca
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 179

minut. W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką. Odstawić do przestudzenia. Gdy minie nasze 20 minut gotowania zupy - dodać do niej boczek z całą zawartością patelni. Wymieszać. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - ponownie roztopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i intensywnie mieszając przygotować rumianą zasmażkę(...)Wlać do gotującej zupy i jeszcze chwilkę razem podgotować. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Żurek na zakwasie z kiełbasą 134

Bardzo lubię zupy, ale w moim domu brak chętnych na częste ich jedzenie. Mamy jednak kilka ulubionych, a wśród nich żurek. Koniecznie musi być na naturalnym zakwasie i z dodatkiem wędzonki. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, w moim domu żurek często gościł na stole. Do dziś kojarzy mi się z dzieciństwem :)  Składniki żurku: wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu(...)butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu, kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy, 1 średnia cebula , 1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny), 4 spore ząbki czosnku , 3 liście laurowe ,  6-7 ziaren ziela angielskiego , majeranek , sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa gulaszowa 171

Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.     Składniki: -1 kg żołądków indyczych -3 l wody -marchew -2 łyżki koncentratu pomidorowego -5 dkg masła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.     Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę  gotujemy razem.    Zupa gotowa. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z pieczonych buraków 163

burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego. Składniki (na 6-8 porcji): 6 średniej wielkości buraków 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili sól morska(...)wrzucić do garnka i zalać 500 ml gorącego bulionu. Posiekać czosnek i papryczkę i również wrzucić. Następnie miksować blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli okaże się, że zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić solą. Podawać w towarzystwie mleka kokosowego (około 1 czubatej łyżki na talerz lub więcej wg uznania) i migdałów. Smacznego

Food Square
Krupnik z grzybami 174

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe(...)marchewkę, kaszę i umyte grzyby. Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.    Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Mieszamy i krupnik gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Flaczki 168

góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.       Składniki: -ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków -bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody ) -majeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól    Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera -kawałek pora -3 marchewki -kilka liści laurowych -pokrojony(...)kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki.    Gotujemy ok. 30 minut.    Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku. Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.    Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek mąki pszennej. Mieszamy

Maminek kulinarny
Barszcz na kapuścianym kwasie 175

Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie.    Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki.    Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy,  aby uzyskać  jednolitą, dość rzadką śmietanę. Wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy.    Dorzucamy pokrojone białka i kiełbasę i doprawiamy majerankiem

Maminek kulinarny
Botwinka 107

Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków. Składniki: -pęczek młodych buraczków -koperek -kawałek wędzonki -ok. 100 ml kwaśnej śmietany -przyprawa warzywna    Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wyciągamy i obieramy mięso.    Buraczki odcinamy od liści.  Dokładnie myjemy i obieramy. Bardzo dokładnie myjemy też liście. Wszystko kroimy na kawałki. Koperek siekamy na drobno(...)Buraczki wrzucamy do wody po wędzonce. Gotujemy ok. 15 minut.Dodajemy mięso. Dosypujemy koperek.    Do śmietany dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 155

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają. My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.    Składniki: -solidna porcja liści szczawiu -kilka ziemniaków -marchew -koper -15 dkg mięsa mielonego -1/2 szklanki śmietany -sól, pieprz, warzywko -2,5 l wody -jajka    Ziemniaki i marchew kroimy.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki(...)kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.    Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.    Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.    Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z dyni 163

Dyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym. To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kalafiora 113

podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 178

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. G ulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak(...)Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette.  Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich

Smakowity Blog Kulinarny