zupa - 39012 przepisów (strona:990/2601)

Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 211

Pyszna zupa! Wolnowar, jak zwykle, spowodował że smaki są dużo bardziej intensywne niż w tradycyjnym gotowaniu.  Dzięki temu, ze zupę wstawiłam wieczorem, na drugi dzień poza cedzeniem i lekkim doprawieniem, w zasadzie nic więcej nie musiałam robić. Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 2 nogi kacze 1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 117

przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego

Stare Gary
Chłodnik z botwinką 176

botwinką w  zupach nie przepadam, wyjątek stanowi chłodnik, ale i do niego nie wkładam zbyt wielu botwinkowych liści. Właściwie przez tę niechęć do botwinki, przez lata całe chłodnika nie robiłam. A szkoda. Teraz to nadrabiam, i jak tylko nastają ciepłe dni, w domu królują chłodniki. Zdarzają się też takie jak ten opisany w uwagach :) Chłodnik najlepszy moim zdaniem(...)podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne  pokroić w kostkę,   koperek  i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia ogórków, solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia.  Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie

Stare Gary
Chłodnik z melona i ogórka 157

upały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecam składniki   dla 4 osób 350g  ogórków (kawałek ogórka zostawić do dekoracji) 1  dojrzały  melon np galia lub  cantaloupe ( ok 0,5 kg) 150 g jogurtu greckiego 150 g kefiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę  sól morska(...)pół, wyjąć pestki, miąższ włożyć do blendera i zmiksować. Zmiksowany melon dodać do ogórków i jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania.  Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba -  doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym

Stare Gary
Chłodnik pomidorowy - ostry 149

Świetny, ostry, mocno pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam! składniki 1400 g pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra czerwona papryka garść bazylii garść kolendry + trochę do podania sól pieprz oliwa z oliwek przygotowanie papryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo(...)kłopotu zdjąć. Obrać papryczkę i wypestkować. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i dobrze zmiksować. Można zupę przetrzeć przez sito, jak kto lubi, nie jest to konieczne. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Podawać posypaną listkami kolendry i grzankami. Smacznego

Stare Gary
Białe gazpacho 136

patelni  3  ząbki czosnku 2 łyżki oliwa z oliwek  2 łyżki białego octu winnego 3/4 łyżeczki soli przygotowanie Odłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy  - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki.  Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na  puree. Zmiksować winogrona(...)jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce,  przykryć i chłodzić w lodówce,  co najmniej 2 godziny, do jednego  dnia. Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego! Uwagi: prażone migdały

Stare Gary
Rosół drobiowo wołowy 351

już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą. składniki ok 1300 g   kurczaka wiejskiego ok 800 g wołowiny z kością ( szponder) 3 l wody 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula(...)Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Szybki krupnik na gęsinie 158

gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, miałam znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam! składniki 1 l bulionu z gęsi - przepis  tutaj warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw) (marchewka, pietruszka, seler(...)szklanka ugotowanej kaszy pęczak natka pietruszki przygotowanie Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę, dodać do zupy, dorzucić kaszę, tyle ile lubimy i pokrojone drobno resztki mięsa. Zagrzać, doprawić do smaku solą pieprzem (ewentualnie maggi) posypać natką pietruszki i podawać . Smacznego

Stare Gary
Barszcz wigilijny postny 197

najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia.  Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w  tym  przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych(...)pierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych

Stare Gary
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 120

propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy(...)gotować 10 minut. Smacznego! :) * ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić

Kraina Miodem Płynąca
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 176

minut. W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką. Odstawić do przestudzenia. Gdy minie nasze 20 minut gotowania zupy - dodać do niej boczek z całą zawartością patelni. Wymieszać. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - ponownie roztopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i intensywnie mieszając przygotować rumianą zasmażkę(...)Wlać do gotującej zupy i jeszcze chwilkę razem podgotować. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Żurek na zakwasie z kiełbasą 130

Bardzo lubię zupy, ale w moim domu brak chętnych na częste ich jedzenie. Mamy jednak kilka ulubionych, a wśród nich żurek. Koniecznie musi być na naturalnym zakwasie i z dodatkiem wędzonki. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, w moim domu żurek często gościł na stole. Do dziś kojarzy mi się z dzieciństwem :)  Składniki żurku: wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu(...)butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu, kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy, 1 średnia cebula , 1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny), 4 spore ząbki czosnku , 3 liście laurowe ,  6-7 ziaren ziela angielskiego , majeranek , sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa gulaszowa 169

Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.     Składniki: -1 kg żołądków indyczych -3 l wody -marchew -2 łyżki koncentratu pomidorowego -5 dkg masła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.     Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę  gotujemy razem.    Zupa gotowa. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z pieczonych buraków 160

burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego. Składniki (na 6-8 porcji): 6 średniej wielkości buraków 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili sól morska(...)wrzucić do garnka i zalać 500 ml gorącego bulionu. Posiekać czosnek i papryczkę i również wrzucić. Następnie miksować blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli okaże się, że zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić solą. Podawać w towarzystwie mleka kokosowego (około 1 czubatej łyżki na talerz lub więcej wg uznania) i migdałów. Smacznego

Food Square
Krupnik z grzybami 170

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe(...)marchewkę, kaszę i umyte grzyby. Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.    Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Mieszamy i krupnik gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania