rosół. Może i nie jest to największa filozofia ale przynajmniej mam pewność, że zawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków(...)Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz
Mango PapajaPonad 30-stopniowy upał za oknem to odpowiedni moment na przygotowanie chłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny , troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu
Kulinarne przygody GatityMiałam ochotę na zupę ogórkową ze świeżych ogórków, których wysyp zaobserwowałam w moim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką. Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy(...)zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Gazpacho z pieczoną papryką Proporcje na około 1,5 litra Czas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przepyszna i aromatyczna zupa-krem cebulowa. Zbliża się okres jesienny i zupa będzie jak znalazł- przez wieki doceniana przez żeglarzy, ze względu na zawartość witaminy C i traktowana przez nich jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi. A dzisiaj podajemy często ją w postaci syropu który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami i grypą. Polecam- jest przepyszna i syta(...)samo robimy z ziemniakami. W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min. Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy . Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :) Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony . Różnica
Smaki Edytywłożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej warzyw(...)zrezygnuje z kaszy lub doda tylko łyżkę By uzyskać jeszcze lepszy smak dodałam do mojej zupy odrobinę kostki rosołowej Była to zupa super pożywna , a na dodatek bardzo smaczna
Proste Potrawyprzygotowanie tej potrawy trzeba tyle czasu co gotują się warzywa. Jako, że są je już pokrojone i częściowo podgotowane, to jest to naprawdę danie szybkie. Ze zrobieniem takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:) Składniki: opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki(...)laurowy i 3 ziarnka pieprzu- zagotowałam Przesmażone warzywa przełożyłam do wrzątku i posoliłam- gotowałam około 10-15 min. Jeśli mamy czas to możemy zrobić zacierki, które wrzucimy do podgotowanej zupy Doprawiamy na koniec wszystkimi ziołami, dodajemy, po zagotowaniu 3 łyżki dobrego masła, a już na talerzu jeśli lubimy łyżkę śmietany W torebce z warzywami była mała torebka z gotowymi przyprawami
Proste PotrawyZupa wiśniowa nie jest zupa zbyt pożywna, ale na letnie upały będzie w sam raz. Składniki: 2 szklanki dojrzałych wiśni 3 szklanki wody cukier do smaku, ewentualnie szczypta soli, sok z cytryny około 2-3 łyżek - według uznania 2-3 goździki 100 ml wina czerwonego wytrawnego (niekoniecznie ),ale w wersji dla dzieci koniecznie bez wina ! Przygotowanie: Do wrzącej wody(...)wsypałam umyte, wydrylowane wiśnie, goździki , sok z cytryny, wino i szczyptę soli Po zagotowaniu, przetarłam je lekko przez sito i pozostawiam w zupie (można zmiksować), gotowałam całość około 5-6 min. Moją zupę podałam z kluseczkami, już na talerzu każdy posłodził według swojego smaku :) Taką zupę można podawać schłodzoną z kleksem ubitej śmietany. Porcja dla 2 osób
Proste Potrawygarnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą(...)Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy to dodajmy więcej ryżu, ale bez przesady, bo już podczas gotowania zupa robi się coraz bardziej zawiesista
Proste Potrawydostałam od kolegi z pracy dynię, wiedziałam, że przygotuję z niej zupę krem. W zeszłym roku z dyni przygotowałam pyszne Ciasto dyniowe z orzechami . Dynia niezbyt duża, ważyła 1,5 kg, koloru zielono-żółtego, ma też żółty miąższ, po obrobieniu miał 400 g., akurat tyle bym mogła ugotować dla siebie zupę. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można(...)jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z dyni, ale jeszcze lepsze są uprażone na patelni. Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy. , ale przepis na zupę z dyni też jest. Teraz polecam Pikantny Krem z dyni z serem wędzonym, to kolejny mój pomysł na pyszną sezonową zupę krem, gładką, aksamitną, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków ! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych(...)półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy
Symfonia Smakówkolejna przepyszna zupa tajska, pierwszą znajdziecie tutaj , a drugą tutaj . Zawsze robiąc zupę tajską kombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie! Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów(...)łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy
Brzuszki ŁakomczuszkiTradycyjna zupa ogórkowa.Chyba większość z nas lubi. Domowe smaki zawsze wywołują w nas pozytywne odczucia. Moja zupa , być może jest inna niż ta, którą wy gotujecie. Ale właśnie, dlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki. Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków(...)masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście do smaku dodajemy sól pieprz. Jeśli zupa jest mało winna dodaję, a robię to zawsze wywar z ogórków. Szklanka wywaru na pewno. To wszystko zależy od naszego smaku. Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną, Najlepiej dodać gorącego wywaru
W kuchennym oknie EwyPyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich(...)dań. Groszek cukrowy w tej zupie to jedynie moje "widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy
Tajskie smakiJako że został mi wywar z przygotowania japońskiej zupy RAMEN , postanowiłam zrobić rosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam szczególnie tym, którym znudził się tradycyjny polski rosół i chcą wprowadzić odrobinę kuchni azjatyckiej do swojego jadłospisu :) Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar(...)następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem z warzywami do dużego garnka, zalewamy 2,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, ściągamy szumowiny
Tajskie smakiKontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula(...)pieczarki z cebulką do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Na patelni robimy zasmażkę: rozpuszczamy pozostałe masło, na to wrzucamy mąkę i rumienimy przez 2 minuty. Łączymy zasmażkę z zupą mieszamając delikatnie łyżką, aż całość się ropuści. Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą paluchy z ciasta francuskiego
Kolizje Smaków