zupa - 39012 przepisów (strona:989/2601)

Krem z Zielonego Groszku czyli Zupowy Wtorek odc.20 112

Zainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z pasternaku i imbiru czyli Zupowy Wtorek odc.26 132

Pytanie brzmi: gdzie można kupić w okolicach stolicy pasternak??? nie wiedziałam planując zakupy i nadal nie wiem dlatego też zupę przygotowałam z pietruszki. Potem była wojna z Córcią bo cytuję "zupa jest obrzydliwa" ale zjadła z dużą ilością pokrojonej marchewki. Mi, Synciowi i Cioci smakowała bardzo, z grzankami i usmażonymi kawałeczkami boczku. W tzw. między czasie padł mi komputer więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z Kukurydzy z Rumianymi Kąskami i Pomarańczą czyli Zupowy Wtorek odc.28 112

Dzisiaj bardzo szybkie danie, ni to zupa, ni to puree. Nie nadążam ostatnio z gotowaniem, sprzątaniem i spacerami więc szybko, dziś, szybko... Krem pomysłu Jamiego Olivera z moimi modyfikacjami. na zupę: 400 g surowych ziaren kukurydzy (u mnie 2 puszki konserwowej) grudka masła sól, pieprz, szczypta chili skórka otarta z pomarańczy listki mięsty na rumiane kąski: pieczarki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z Pieczonej Papryki czyli Zupowy Wtorek odc.33 99

bazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :) Krem z Pieczonej Papryki 6 żółtych papryk 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pilaki po wiewiorczemu czyli Zupowy Wtorek odc.42 148

potrawa rodem z Turcji, niestety będąc tam prawie miesiąc nie miałam okazji skosztować jej w oryginale, szkoda... dzisiejszy przepis pochodzi z Filozofii smaku. W rzeczywistości pilaki nie jest zupą, raczej warzywną potrawką ale ja dodałam sporo wody więc otrzymałam gęstą i bardzo, bardzo smaczna zupę. Dzieciaki słowa nie powiedziały, że jej podstawa jest fasola, wręcz przeciwnie, były

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krupnik 155

wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa

prawdziwe jedzenie
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 164

oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki margaryny ( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę). Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić   wodę i następnie gotować do miękkości.  Flaki

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 170

dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami.  Krem z kalafiora

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 121

dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 183

przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów. 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni) 4 ziemniaki, Grzyby leśne (świeże albo suszone) Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki(...)koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z uszkami 174

nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :) Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym 146

Czas na odchudzanko po świętach :) Oto przepis na polsko - orientalną, aromatyczną zupę :)  Składniki: 1 duży kalafior 3 duże marchwie 1 cebula świeży imbir - 2 plastry szczypta gałki muszkatołowa łyżeczka curry sól, pieprz zioła do dekoracji pół szklanki mleczka kokosowego oliwa do smażenia Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy(...)wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :)  krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Bon Appetit Małgorzaty
Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie 145

zdjęcie robione na dworze Kto powiedział, że zupę nie można podać w walentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków:  kliknij Składniki: 5 buraków 2 cebule 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego cukier, sól(...)plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :) czerwony, zabielany barszcz na zakwasie (zdjęcie robione w domu

Bon Appetit Małgorzaty
Rosół z włoskimi akcentami 174

jedynie   delikatnie „pyrkać”, 9.       przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby   rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko,   ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać.  Można też  ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz   z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz ukraiński z botwinką 148

puszka fasoli (białej lub czerwonej) 1 marchewka 1 mały seler 1 cebula ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%) sól ,pieprz ocet majeranek kminek 3 drobiowe skrzydełka Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy. 2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone(...)cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie. 3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem. 4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody. 5. Doprawiamy całość koncentratem pomidorowym

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania