zabieganych mamy propozycję szybkiej zupy grzybowej która nie tylko pasuje na Wigilię ale i w codziennym jadłospisie :) Składniki
Kuchenne WariacjeWiele się słyszy jak to z pozostałości po mięsie czytaj kości, czy po rybie czytaj skóra kręgosłup głowa i płetwy wyczarowuje się pyszne zupy. Więc postanowiłam uczynić to samo. Fakt że nie miałam pozostałości po wyfiletowanej rybie a jedynie "resztki" po jej upieczeniu to i tak zupa wyszła super :) Składniki szkielet po rybie głowa i skóra (pozostałości z tego przepisu
Piekielna Kuchnia PatiDużo pracy przed świętami? zachęcam zatem do ugotowania szybkiej i smakowitej zupy pomidorowej. Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko. Podałam zupę z marchewką, polecam. Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepowiecie na kremową zupę fasolową na wigilijną wieczerzę? U mnie co prawda takiej się nie jada, ale myślę, że fasola to produkt, który w niektórych domach pojawia się na uroczystej kolacji. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 mały seler pokrojony na kawałki po 1 marchwi i pietruszce pokrojonej na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku(...)fasolę, Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały, posiekaną natkę oraz przyprawy i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawać z łazankami lub innym drobnym makaronem
Czerwień i błękitdłuższego czasu miałam ochotę przygotować zupę, której głównym składnikiem byłoby mięso mielone. Uznałam, że jako drugi ważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę. 300 g mięsa mielonego 4 ziemniaki 1 litr bulionu - może być z kostki 1 cebula olej do smażenia
Jadło i czytadłoBożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego(...)pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja wersja zupy meksykańskiej na kiełbasie z dwoma rodzajami fasoli. Szybka i smaczna, a do tego gęsta i sycąca. Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka pomidorów szklanka bulionu 2 pętka kiełbasy cebula papryka czerwona papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, chili w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czary, sól Przygotowanie Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podsmażone(...)składniki przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i zalewamy bulionem. Dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy fasole (odsączone z zalewy) i zmiksowane pomidory. Zupę przyprawiamy i dusimy jeszcze około 10 minut
e-PrzepisyKulinarnegatunek nieduża bo ważyła ok. 2 kg. To jednak pozwoliło mi na przygotowanie dwóch porządnych obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj. Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze , ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu
Smaczna PyzaTradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom. Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneŚwięta coraz bliżej. Za oknem już gdzieniegdzie spadł pierwszy śnieg. Zimne poranki i wieczoru zmuszają nas do ciepłych, treściwych posiłków. Idealna do tego będzie rozgrzewająca, aksamitnie kremowa zupa krem z kalafiora, z dodatkiem pysznych chrupiących grzanek orkiszowych. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPierwotnie zupa miała być z samej marchewki, ale jesienna marchew często ma gorzki posmak i aż prosi o to, by nie lądowała na talerzu samotnie. Tak więc powstała zupa marchewkowa "inaczej". I okazało się, że to połączenie dwóch pomarańczowych składników jest bardzo korzystne :) Składniki: - 1/2 kg marchewki - 1/2 szklanki surowej czerwonej soczewicy - 1 cebula - 1 ziemniak - szczypta ziół prowansalskich - sól
Smakuje zdrowoPyszna, sycąca zupa z soczewicą idealna na jesienne zimne dni. W dodatku bardzo zdrowa ponieważ soczewica jest bardzo bogata w białko, zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B, PP, C. Gorąco polecam:) Składniki: 200 g soczewicy 2 marchewki 1/2 małego selera 3 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oliwy z oliwek(...)małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków. Zupę rozlewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem). Smacznego
magiczna kuchnia Kasiłyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków https://www.youtube.com/watch?v=5XnR0zz8rj8 Przygotowanie: Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki przekładam na sito, delikatnie ugniatam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych(...)kostkę. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą. Następnie dodaję pozostałe składniki: ogórki, czosnek, koperek, cukier puder, cząber, doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam zupa jest gotowa. Chłodnik z ogórków jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujezwykle przed świętami opróżniamy zamrażarkę, pewnie po świętach znowu coś zostanie. Lubimy takie orientalne zupy, w zimne dni bardzo rozgrzewają, aromat zawsze unosi się w powietrzu po całym mieszkaniu. Takiego niezwykłego aromatu udzielił nam http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu przypraw "5 smaków". Składniki 1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej(...)podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenświęta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora(...)blendujemy. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy ok 20 minut. Następnie zupę zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do smaku śmietanę 18%. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie Pichcenie