Jestem wielką fanką zup i obiadów jednogarnkowych , to naprawdę dobre rozwiązanie, które sprawdza się zwłaszcza w ciągu tygodnia. W głównej roli zwykle występuje wtedy u mnie mielone mięso - chili con carne , zupa gołąbkowa, meksykańska czy wreszcie dzisiejsza pieczarkowa z mięsem i ziemniakami to znakomite, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe, doskonałe na jesienne i zimowe obiady . składniki: 3 duże ziemniaki
babka w formiewielu osób słyszałam już, że wszystkie dzieci lubią zupę pomidorową, nawet niejadki. I choć w uniwersalne gusta kulinarne nie wierzę, to nawet mój syn, który nie lubi pomidorów, zupę pomidorową zajadał ze smakiem od najmłodszych lat. Zupkę pomidorową z bazylią można wprowadzić do diety niemowlaka w 9 miesiącu życia. W sezonie do przygotowania zupki pomidorowej dla niemowlaka możemy wykorzystać świeże
Dieta bez mlekanosimy je w sobie. - opis wydawcy Książkę czytałam z prawdziwą, niesłabnącą przyjemnością, podziwiając pisarski kunszt Amora Towlesa. Gorąco polecam. Pozostajemy dalej w klimacie dyniowym, tym razem rozgrzewająca zupa dyniowa z wyraźnie wyczuwalnym ostrym smakiem świeżego korzenia imbiru. Zupa dyniowa ze świeżym imbirem Składniki: ok. 1,3 kg dyni (najlepiej Hokkaido - można użyć bez obierania ze skóry
Moja Mama GotujeBania je krōlowōm 1 jejsiyni 2 , a jak fto 3 sie ji 4 trocha zamrojzi, to moge 5 poszaleć nawet na wiosna. Ta zupa je richtich 6 ajnfachowo 7 , choć niyftorych moge przestarszyć mlyko kokosowe abo pasta curry, ale dzisiaj take rzeczy to idzie kupić we kołżdym 8 wiynkszym sklepie, a smak, jaki potyn mōmy, je niy do opedzynia
Chop w kuchniGotowałem tę zupę kilka dni temu. Dokładnie w momencie, kiedy pogoda zaczynała się psuć. Teraz jest już zepsuta do cna. Można by ewentualnie szukać winnych tej trudnej do zniesienia sytuacji, ale lepiej dać jej odpór w postaci rozgrzewającego dania niosącego w sobie prawdziwie słoneczną moc. Rzecz jest prosta i tania, ale moc prawdziwa i czysta. Niektórzy twierdzą, że w prawdziwej(...)zupie powinno kłębić się milion różności - mnie odpowiada taki gładki krem. I co mi zrobią? Zawsze można dorzucić grzanek. ;) Składniki: 1/2 kg marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 1-2 łyżki startego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu garść posiekanych migdałów 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól
zadanie-gotowanieWracając wczoraj do domu, naszedł mnie apetyt na zupę. Było już późno, więc nie miałam czasu na długie gotowanie. Wiedziałam, że w kuchni mam bataty, dokupiłam więc groszek i stworzyłam taką zupę: Czytaj więcej
Kasia SarnaZnowu moja ulubiona cukinia. Pyszna i neutralna w smaku jest idealną bazą do kremowych zup. Bardzo dobrze przyjmuje smaki innych składników dlatego też połączyłam ją z wyrazistym porem i serem pleśniowym. składniki: 500 g obranej cukinii 200 g obranych ziemniaków 1 cebula 250 g pora, biała i jasnozielona część 1 l bulionu 1 łyżka masła 100 g sera pleśniowego(...)zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik
Monia miesza i gotujesmażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, imbirem i curry. Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie garnek stawiamy na ogniu(...)dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku (zupa powinna być lekko pikantna). Podajemy z ugotowanym w wywarze mięsem i grzankami
Qchnia po prostumogłabym jeść codziennie. Od zawsze lubiłam zielony groszek! A w dzieciństwie wyjadałam go nawet prosto z puszki ;) Aż dziwne, że do dzisiaj, na blogu nie pojawił się przepis na zupę krem, z wykorzystaniem mojego ulubionego groszku. Zupa ma piękny, wiosenny kolor i dzięki temu mam trochę wiosny podczas jesieni ;) Składniki: - 900g mrożonego zielonego groszku - 1 duża cebula - 2 ząbki
CookYourselfpieprzu przez około 15 minut, często mieszam. Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut). Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Krem podaję z połówkami jajka, posypany natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem
JejKuchniaBardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. Składniki: 1kg dyni 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szkl bulionu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana 18% - opcjonalnie Wykonanie: Jeżeli dynia jest młoda(...)bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min aż warzywa zmiękną. Miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przelaniu zupy do talerza, można wzbogacić ją natką pietruszki i łyżką śmietany. Gorąco polecam. Smacznego
Ukojenie PodniebieniaDziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami. Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy. Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach. Krupnik jaglany z gąskami zielonkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś naszło mnie na dyniowe szaleństwo. Na obiad ugotowałam zupę kalafiorowo - dyniową a na deser był tort dyniowo - śmietanowy ale o nim w osobnym poście. Zupa jest smaczna i w sumie dzięki dyni jesienna. Choć przyznam, że dziś pogoda nie jest jesienna a raczej letnia. Mam nadzieję, że taka super aura potrwa jeszcze długo. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Obserwujący Insta, wiedzą o co kaman…zdecydować nie mogliśmy się, kilka produktów „trza” było użyć z lodówy ;) no i jest…cudna zupa cebulowa z grzybami, świeżymy grzybami, świeżymi grzybami i świeżymy grzybami :P Mega <3 a te ziemniory i ofkors, Rob mnie zabija za tę kaszę, ale kocham :P PĘCZAK(...)ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenDzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków. Składniki: 1 golonka z indyka 250 g boczników 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 mała pietruszka 1 średnia cebula biała 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego posiekany lubczyk i majeranek (najlepiej świeży(...)obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar p rzyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie
Czerwień i błękit