mocno, że pozostaje mi jedynie liczyć, że nic nie strzeli i wszystko zagra bez fałszywych nut - zatem wybaczcie mi te przestoje ;) Z uściskami przesyłam pyszną jesienną zupę nie tylko z dyni. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania : 40 min 1 dynia hokkaido 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 batat 1 czerwona cebula ok 4 szt. suszonych pomidorów(...)razem z pomidorami i grzybami usuwamy jedynie liście laurowe 8. Dolewamy mleko kokosowe, doprawić do smaku 9. Po upieczeniu ścinamy jeszcze ciepłe ziarna kukurydzy nożem, podajemy gorące wraz z zupą
Słodki KompromisUwielbiam przecierane zupy. Po zmiksowaniu nabierają nieco innego smaku. Zauważyliście? Najsmaczniejsze są te najprostsze, z niewielkiej ilości składników. Dzisiaj padło na pietruszkową, bo udało mi się kupić prawdziwą pietruszkę. Tak, UDAŁO MI SIĘ. Ostatnio mam wrażenie, że w sklepach mają nas za kompletnych ignorantów. Zamiast pietruszki wciskają nam pasternak. Podobny, ale jednak to nie pietruszka. Nie mam nic przeciwko niemu(...)skrzynce napisze inaczej. Drodzy sprzedawcy, nie róbcie nas w konia. Upss...raczej w pasternak. A skoro już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej
Codzienna kuchnia niecodziennaJedna z moich ulubionych zup, zaraz po rosołku i kalafiorowej :) Jest sycąca , smaczna a wkładka idealnie współgra z zupką :) Polecam :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki grochu 30dag szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 mała pietruszka 1 duża marchewka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Majeranek Sól, pieprz Masło klarowane Vegeta Przygotowanie: Groch dokładnie myję(...)średnim ogniu aż groch i mięso będzie miękkie. Obieram ziemniaki, pluczę i kroję w kostkę Szynkę wyjmuję , kroję w paski i smażę na maśle do rumianego koloru . Z zupy usuwam liście laurowe i cebulę. Dodaję ziemniaki , doprawiam Vegetą i gotuję aż ziemniaki będą miękkie . Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyPrzepis na krem z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy(...)odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem
Anioły w kuchniJesień zawitała już na dobre. Zaczął się też sezon na dynię i paprykę. I to one rządzą teraz u mnie w kuchni, dlatego też na dzisiejszy obiad zrobiłam pyszną zupę z dyni, papryki i ziemniaków, podaną z wędzonym łososiem i natką pietruszki. Jest pysznie i zdrowo. Zapraszam więc po przepis. SKŁADNIKI 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka(...)nałożyć pokrywkę i zagotować. Po jakimś czasie warzywa wymieszać, tak aby wszystkie się ugotowały. Całość gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, to wyłączyć palnik i zmiksować zupę na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać w talerzach lub miseczkach z dużym kawałkiem wędzonego łososia i posiekaną natką pietruszki. #krakus #smacznieiszybko
Passions hobbies lifePyszny, czerwony, słodkawy krem z buraka i batata. Rozgrzewający, zdrowy i sycący. Uwielbiam! Razem z kremem z marchewki - będzie moją ulubioną zupą krem, podczas tegorocznej jesieni. Składniki: - 2 duże buraki - 1 średni batat - 0,5 cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oleju/masła - szczypiorek - sezam nasiona - 1l wody/bulionu - sól, pieprz ew. 1 łyżka domowej bulionetki Warzywa obrać i pokroić(...)tradycyjne: Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetek. Gotować do miękkości warzyw. Na patelni podsmażyć na oleju, na złoto cebulę z czosnkiem. Dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną - zmiksować Podawać z posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu. Smacznego
CookYourselfCzas na dynię nadszedł. Za oknem robi się coraz szybciej ciemno i kolory jesieni powoli przeważają. Dlatego jemy częściej zupy. Soczewica zagościła teraz na całego w moim domu to w połączeniu z cudem dyni da nam coś smakowitego. Zupa ta będzie idealna na chłodniejsze dni, a co najważniejsze jest bardzo sycąca. Poskromi nasz głód na kilka godzin spokojnie. Składniki
Gotowanie z pasjądwóch sezonach bez grzybów wreszcie się doczekałam. W końcu są grzybki i mogę nacieszyć się ich smakiem. Od razu zrobiłam zupę grzybową. W zupce wylądowały rózże grzybki-prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. składniki: 500 g świeżych oczyszczonych grzybów 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 duża marchewka 500 g obranych ziemniaków 1,5 l bulionu sól 2 listki laurowe garść posiekanej(...)ziemniaki i marchewkę oraz listki laurowe. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą. Zestawić garnek z ognia. Zabielić śmietanką, jeśli używamy śmietany trzeba ją wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy. Dodać także posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i można podawać
Monia miesza i gotujeobrodziły , że ho ho... Grzechem byłoby tego nie wykorzystać , tak więc i ja udałam się do lasu a ilość zebranych grzybów ucieszyła mnie ogromnie. Tak więc dziś zapraszam na zupę z maślaków, a niebawem kolejne moje propozycje. Składniki; ok 60 dag świeżych maślaków 2 marchewki 2 łyżki masła 1 średnia cebula liść laurowy kilka ziarenek pieprzu sól i pieprz(...)gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody ile nam odpowiada. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze baniōm już żech sam 6 wciep 7 , ale ta lista baje 8 jeszcze dugo 9 . Ta zupa je tak prosto do zrobiynia, że nawet kuchołrze ze dwōma lewymi rynkami bydōm 10 umieli jōm narychtować 11 . Doł 12 żech sam zielōnoł pasta curry, kero je typowoł dlo tajskyj
Chop w kuchnipierwsze deszczowe tygodnie września chętnie przywołuje smaki i zapachy lata. Dlatego też dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jeden z moich ulubionych smaków lata czyli zupę z bobu z młodymi ziemniakami i śmietanką. :) W osiedlowych oliwskich warzywniakach można jeszcze dostać bez problemu świeże pomidory malinowe, ogórki małosolne czy maliny. Tydzień temu dorwałam jeszcze bób #boboweostatki i po raz kolejny tego lata zrobiłam(...)zupę z bobu (tym razem spisując przepis) - na przekór łapiącemu mnie przeziębieniu i wietrznej deszczowej pogodzie. Czytaj więcej
U FiolkiOstatnio smaki na zupki warzywne więc dziś zupa z zielonym groszkiem :) SKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duży ziemniak 1 duża marchewka 1 puszka groszku zielonego (może być mrożony) 1 łyżka koperku posiekanego sól pieprz + zasmażka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Do bulionu dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę - chwilkę gotować. 2.Dodać marchewkę poszatkowaną w paseczki - gotować do miękkości. 3.Wrzuci(...)groszek. 4.Na patelni rozgrzać mało, dodać mąkę i chwilkę smażyć. 5.Zasmażkę dodać do zupy. 6.Dodać sól i pieprz wedle uznania
Dziś Ja gotujeBardzo lubimy brokuła i kalafiora więc oba te warzywa wylądowały w garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g) 1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić(...)zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeUwielbiam zupy kremy. Są pyszne, świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni i można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały
Simply FoodGdzieś, kiedyś mignęło mi takie połączenie i postanowiłam je wypróbować w swojej kuchni. Zupa ma piękny kolor i ciekawy smak. Określiłabym go jako słodko-gorzko-pikantny. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie papryki, potem dzieli nas już zaledwie kilka chwil od gotowego dania. Myślę, że dobrze sprawdzi się w chłodne, jesienne dni jako wstęp do dalszych kulinarnych przyjemności ;) Dla mnie(...)skórki. Paprykę przełożyć do garnka, dodać sok pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i papryką w proszku. Zupę zmiksować blenderem
zadanie-gotowanie