postanowiła na koniec pokazać co potrafi i ścisnęła tęgim mrozem, więc żeby się przed nią bronić polecam pożywny, ciepły i rozgrzewający obiadek. Idealną propozycją spełniającą wszystkie te warunki jest zupa gulaszowa. W dodatku jest bardzo smaczna, lekko pikantna i ma taki słoneczny kolor, że od razu robi się milej, polecam ;) Składniki na ok. 4 porcje: ok. 500 g łopatki wieprzowej(...)kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Wrzucić warzywa do garnka, dodać przyprawy i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie, czyli ok. 30-40 minut. Zupę podawać na ciepło posypaną posiekaną natką pietruszki
Simply FoodZamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 2 liście
Czerwień i błękitSmażymy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy listki laurowe i gotujemy całość przez 10 minut. Po tym czasie do zupy nakładamy kluski. Formujemy je za pomocą łyżki stołowej, powinny mieć owalny kształt. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zupę podajemy obficie posypaną świeżym koperkiem
Qchnia po prostunieklasyczne leczo, to w ogóle leczo? Czy jakiekolwiek leczo, to zupa? Na drugie pytanie odpowiadam bez wahania - u mnie leczo zawsze jest zupą! Jem je zawsze łyżką z talerza lub miski i nie uznaję żadnych dodatków. Jeśli chciałbym zrobić jakąś gęstszą wersję do podania z ryżem lub kaszą, to nazwałbym ją potrawką (i tak zrobię!;)). No a nieklasyczne? No cóż
zadanie-gotowanieZupa gęsta, warzywna z pieczarkami i mięsnymi kawałkami. G rzyby i polędwiczki z kurczaka w jednym garnku się spotkały, do siebie c ebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i świeże zioła pozapraszały. Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku
Moniki SmakołykiZupa z pora z dodatkiem mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest gęsta i bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania. Do zupy dodałam ser cheddar i zabieliłam ją śmietanką ale zamiast tych składników można dodać także serki topione. składniki: 2 l bulionu 2 duże cebule 700 g pora ( biała i jaznozielona
Monia miesza i gotujełyżeczka rozmarynu łyżeczka soli 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez 5 minut w garnku w którym będziesz gotować zupę (4-5 litrów) , dodaj kozieradkę i rozmaryn, smaż kilka sekund i dodaj fasolę, oraz mleko i około pół litra wody. Gotuj przez 5 minut (do zagotowania), dopraw solą, i zblenduj(...)gładki krem * może będzie konieczne dodanie ciut więcej wody. Podawaj przybraną podprażonymi migdałami i kilkoma kroplami oliwy lub dobrego oleju. Artykuł Kremowa zupa fasolowa z migdałami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfMoja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g filetów z halibuta 300g krewetek 600g ziemniaków 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1litr bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki(...)bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyjaka to jest dobra zupa. Jaka sycąca. Jaka prosta w przygotowaniu. Ulubiona pewnej mojej małej koleżanki. :) Kremowa baza z posmakiem cheddara, miękkie ziemniaczki i jędrne (takie powinny być) brokuły - niby tylko tyle, a daje pełnię obiadowego zadowolenia. Aż żałuję, że nie mogę robić jej częściej, ale ja mało które danie robię dwa razy - taki los kogoś, kto ma odkrywać codziennie(...)mieszając dodać bulion, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (około 15 - 20 minut). Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dolać bulionu lub wody. Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki i gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Dodać ser, wymieszać i poczekać, aż się rozpuści. Rozlać
zadanie-gotowanieAromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w wiele składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz przede wszystkim zawierającej dużą ilość białka soczewicy, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Składniki: 400g czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 3 cebule 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka curry 50g masła 400ml mleka kokosowego 3 cm startego imbiru 2 ząbki czosnku(...)miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. 3. Po tym czasie zblendować na gładki krem, wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować. 4. Zupę podawać z grzankami
Szalona Kuchnia Ewelinyzupa powstała przy sprzątaniu lodówki. Więc jeśli i Wy macie w planach porządki to polecam tą zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu
Radość kipiąca uśmiechem.słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem i szklanką wody, gotowałem 30 minut. Poszatkowaną kapustę dodałem do gotującej się zupy. Dodałem pieprz, ziele angielskie, sól, i liść laurowy. Gotowałem kilka minut. W międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania
R'n'G Kitchenswoje ulubione zupy, które przygotowuję najczęściej, głównie z myślą o chłopakach. Czasem jednak pokuszę się o coś zupełnie innego i wcale, ale to naprawdę wcale tego nie żałuję. Najgorsze jednak jest w tym to, że trafić w gusta Olka jest cholernie ciężko, wziął to chyba po Tatusiu, bo i ten nie zje tego, co nieznane... I choć pisać(...)temperaturę 100 °C. Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone na kilka części, odcedzoną kukurydzę, domową bulionówkę oraz przyprawy. Wszystko zalewamy wodą i ustawiamy program Soup1 na 20 minut. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, ustawiamy raz jeszcze prędkość 7 i czas ok 30 sekund. Włączamy i przez otwór w pokrywie wlewamy śmietankę. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym
Kuchnia w czekoladzieNiezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe dni. Składniki: 500g mięsa wieprzowego z łopatki 5 porów 400g serka topionego śmietankowego 1 cebula 1 ząbek czosnku natka z pietruszki 1,5l wody sól pieprz olej vegeta Wykonanie(...)dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać sól, pieprz, vegetę i serek topiony. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia serka. 4. Zupę porową podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyOstatnio smaki na zupki warzywne więc dziś zupa z zielonym groszkiem :) SKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duży ziemniak 1 duża marchewka 1 puszka groszku zielonego (może być mrożony) 1 łyżka koperku posiekanego sól pieprz + zasmażka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Do bulionu dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę - chwilkę gotować. 2.Dodać marchewkę poszatkowaną w paseczki - gotować do miękkości. 3.Wrzuci(...)groszek. 4.Na patelni rozgrzać mało, dodać mąkę i chwilkę smażyć. 5.Zasmażkę dodać do zupy. 6.Dodać sól i pieprz wedle uznania
Dziś Ja gotuje