zupa - 39132 przepisów (strona:893/2609)

Zupa dyniowa 101

mogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię. Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki1 kg dyni1 cebula2 ząbki czosnku1 litr bulionu […] Artykuł Zupa dyniowa pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Zupa krem z dyni i marchewki 76

Szukacie prostego przepisu z dyni? Jeżeli tak to mam dla Was coś dobrego. Praktycznie w moim domu jej się nie jadło, bardziej kojarzyła się z lampionem na Halloween. Odkryłam zupę dyniową kilka lat temu, ale tragedią było dla mnie obieranie jej ze skórki. Teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez niej. Podziwiam szczególnie słodkie wypieki z […] Artykuł Zupa krem

Pink Envelope
SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 129

Soczewicówka...zupa z soczewicy przygotowana na wzór grochówki, tylko zamiast grochu łuskanego dodałam czerwoną soczewicę. Gęsta i treściwa zupa z mięsną wkładką w postaci kawałków schabu oraz frankfurterek zadowoli z pewnością nie jednego faceta 😉 Wygląda i smakuje prawie jak grochówka, a gotuje się ją dużo szybciej, gdyż soczewica czerwona potrzebuje mniej czasu, aby była rozgotowana niż groch łuskany. Poza

Kuchnia MagdaLeny
Krem pomidorowy z musem awokado / Tomato cream with avocado mousse 124

czosnek, smaż na dużym ogniu około 4 minut, aż zaczną się przypalać. Dodaj pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut. Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne. Dojrzałe awokado

Delicious Place
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 94

świeżych, pieczonych pomidorach to prawdziwa petarda! 💥 Esencjonalna, lekko słodkawa, doprawiona jedynie szczyptą soli... Nawet śmietanka jest tu zbędna, aby nie 'zabić' tego fantastycznego smaku! Moją ulubioną wersją pomidorowej jest zupa, której bazą są smażone na maśle pomidory (link do przepisu) , jednak ta też wymiata! Plusem tej wersji pomidorowej jest to, że pomidorom nie trzeba poświęcać uwagi- mieszacie z  marynatą(...)wstawiacie do piekarnika i zapominacie o temacie na 20 minut 👍 2 litry zupy: * pomidory malinowe- 1,5 kg * * rosół/bulion- 1 litr * oliwa z oliwek- 1/4 szklanki * cukier puder- 1 łyżka * sól- 1 łyżeczka * czosnek- 1 większy ząbek Oliwę wymieszać z cukrem pudrem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Pomidory przeciąć na pół, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Zupa jarzynowa z makaronem 81

Bywają w życiu takie chwile, kiedy trzeba zjeść coś lekkiego, rozgrzewającego nasz żołądek. Na pewno przyda się do tego taka zwiewna zupa jarzynowa. Nie dość, że szybka, to na dodatek smaczna i przynosi ulgę w trudnych momentach. Składniki 500 g ulubionego makaronu (u nas nitki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1,5 l wrzątku(...)ziaren ziela angielskiego. Lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kwadrans na średnim płomieniu. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie gotujemy makaron. Zupę podajemy gorącą z makaronem i posiekanym lubczykiem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni na żurku 94

czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy. Zupę do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez

R'n'G Kitchen
Zupa - krem pomidorowy z mleczkiem kokosowym 122

przez 15 minut (do momentu aż włoszczyzna zmięknie). Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, imbir, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem białego ryżu lub z grzankami

Qchnia po prostu
Zupa cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami 159

Bardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje. Składniki: 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1,5 litra bulionu 200g serka topionego o smaku śmietankowym tymianek pieprz sól 4 kromki chleba tostowego olej zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić(...)dodać pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. 2. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni. 3. Zupę cebulową podawać z ziołowymi grzankami

Szalona Kuchnia Eweliny
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 110

arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą... Ja lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi i zastosowaniu drobnego sita, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :) Gazpacho pomidorowo-arbuzowe - doskonały przepis na orzeźwiający obiad, który przygotujecie w mniej niż 15 minut! [foodiepress] [hide] Gazpacho pomidorowo-arbuzowe Składniki: pomidory(...)feta, bazylią lub miętą... Ja bardzo lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi, który zawiera dużą ilość wody, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :) [/hide] Artykuł Gazpacho pomidorowo-arbuzowe pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Chłodnik litewski z korzenia buraka 220

około 15 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Po upływanie czasu sprawdzamy czy burak jest ugotowany, ale nadal lekko chrupiący. Zestawiamy z kuchenki i chłodzimy*. Do zimnej zupy dolewamy kefir i jogurt naturalny, dosypujemy również koperek. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Chłodnik najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy smaki się przegryzą. Podajemy na zimno z ugotowanym jajkiem(...)albo młodymi ziemniaczkami. Smacznego. *Aby przyśpieszyć chłodzenie wstawiamy garnek z zupą do zlewu pełnego zimnej wody

Kolizje Smaków
Rosół + filmik 120

Przepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje

Kawa z mlekiem
AJOBLANCO - wegański chłodnik z migdałów 167

Niemal wszyscy znają hiszpańskie Gazpacho , natomiast Ajoblanco pozostaje w cieniu. Jest to andaluzyjski chłodnik na bazie migdałów i pieczywa, które zapewniają mu piękną czysto-białą barwę. Zupa świetnie wpisuje się w ideę zero-waste , gdyż możemy wykorzystać do niej resztki chleba (ja nawet lubię, gdy jest czerstwy, bo świeże białe pieczywo bywa "gumiaste"). Niektórzy przygotowują Ajoblanco na mleku(...)migdałowym. Według mnie użycie wody jest w pełni zadowalające i sprawia, że danie ma charakter zupy, a nie puddingu. Czytaj więcej

Kasia Sarna
CHŁODNIK LITEWSKI 130

Idealna zupa na upalne dni! W tym roku po raz pierwszy pojawił się na naszym stole i chyba będzie u nas gościł częściej Pomijając czas studzenia zupy to robi się ją naprawdę bardzo szybko.  Składniki: 1 litr wywaru 8 małych buraków razem z liśćmi 1 pietruszka razem z natką 1 marchewka 4 niewielke ogórki peczek rzodkiewki garść posiekanego kopru

Słodki Zakątek
Chłodnik z ogórkiem i jakiem 135

Upał, żar leje się z nieba. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad… Może chłodnik? Chłodnik t o zupa podawana na zimno. Największą popularnością cieszy się latem, zwłaszcza gdy dokuczają nam upały. Nie mamy wtedy ochoty na jedzenie, a taka lekka zupka ochłodzi i doda energii! Na dodatek przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Chłodnik(...)dlaczego warto go spożywać? Przygotowana z warzyw potrawa to źródło witamin i minerałów i błonnika . Na dodatek na bazie napoju fermentowanego, np. kefiru dodatkowo wzbogaca zupę w białko i żywe kultury bakterii! Po co nam te bakterie? Otóż tworzą one specjalną mikroflorę jelit, usprawniają one trawienie i ułatwiają przyswajanie cennych składników odżywczych. Zmniejszają stany zapalne, wspierają odporność. Warto więc sięgać

Strefa Zdrowego Żywienia