zupa - 39132 przepisów (strona:896/2609)

Chłodnik brzoskwiniowy 175

Zjadam właśnie resztkę mojego brzoskwiniowego chłodnika. Właściwie wylizuję już miskę i wciąż nie do końca wiem, czy mam w ustach smak słonej zupy, czy może jednak słodkich lodów owocowych. Bardzo mi się ta niepewność podoba. Naprawdę bardzo. Mówiąc ciut bardziej serio, to jednak słodycz przeważa, ale dodatek bulionu sprawia, że nie jest ona tak oczywista. Coś lekko perwersyjnego kryje się(...)odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie dodać szczyptę soli. Migdały przekroić wzdłuż na połówki i uprażyć na suchej patelni. Przybrać nimi zupę na talerzach wraz z odrobiną pokruszonych płatków chili lub szczyptą pieprzu

zadanie-gotowanie
Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 111

Zupa lekka, bardzo prosta w przygotowaniu i świetna na letnią kolację. Kolor napawa optymizmem, a połączenie kukurydzy, mleka kokosowego i szczypty chilli przypadnie do gustu nawet wymagającym. Spróbujcie koniecznie! Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 2018-07-25 15:33:00 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kolby kukurydzy 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 szklanki (125 ml) mleka(...)minut. Następnie dolej mleko kokosowe oraz wywar, dopraw, wymieszaj i duś wszystko ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem - w razie potrzeby dolej więcej wywaru. Zupę podawaj schłodzoną, z jogurtem greckim, posypaną pokruszonymi pestkami dyni, pieprzem i natką pietruszki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/   Artykuł Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
ZUPA PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI 150

Moja ulubiona zupa pieczarkowa z klopsikami.  2 litry bulionu 1/2 kg.pieczarek dużych 5 porów białych 1/2 kg.mięsa mielonego 4 serki topione śmietankowe przyprawy do smaku łyżeczka masła ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dwa litry bulionu zagotowujemy.Pory czyścimy,płuczemy,kroimy w plasterki,szklimy na maśle.Pieczarki czyścimy,kroimy w plasterki i wrzucamy wraz z porami do zupy.Mięso mielone przyrządzić na kotlety(bez bułki(...)Formujemy małe pulpeciki,wkładamy do zupy,gotujemy ok.20 min.Dodajemy serki topione i gotujemy jeszcze 3 min.Przyprawiamy do smaku.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką i awokado 141

Moja ulubiona letnia zupa. Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką kolendrą i awokado. Prosta i szybka zupa, której możesz przygotowywać duże ilości.  2 czerwone papryki 3 malinowe dojrzałe pomidory  sól pieprz główka czosnku cebula oliwa z oliwek limonka awokado kolendra Warzywa umyj i przekrój na pół. Polej oliwą i piecz w 200 stopniach ok 3-45 minut. Przełóż

AZgotuj!
ZUPA PIETRUSZKOWA 2 138

Przepis znalazłam  w gazecie ,a że nie miałam pomysłu na zupę wykorzystałam oto ten przepis. Zupa smaczna,kremowa i przepyszna.   2 skrzydełka 1 starta pietruszka pęczek natki pietruszki ziele angielskie listek laurowy sól pieprz 1-2 serki topione śmietankowe 3-5 ziemniaków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy bulion z kurczaka z zielem angielskim i listkiem laurowym.Wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z pieczonej cukinii z ryżem 225

wywaru wyjmujemy nasze udko,ziele i liść również,dodajemy nasza upieczoną cukinię razem z sokiem który powstał podczas pieczenia i upieczony czosnek wyciskamy ze skorupki i również dodajemy do zupy,całość blendujemy na krem ,doprawiamy świeżym czosnkiem ,solą ,pieprzem i ewentualnie maggi jak lubicie,dodajemy śmietanę. Smacznego!! Rada: jak mam młody seler to liście płucze i związuje same(...)liśćmi lubczyka i natką pietruszki wrzucam do zupy i gotuje razem z wywarem-dodają dużo smaku-tylko wyjmuje je przed dodaniem cukinii i blendowaniem-polecam jak macie w ogródku

Swojskie jedzonko
Zupa krem z kalafiora i gruszki. 234

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Kalafior oraz gruszka świetnie do siebie pasują, o czym przekonałam się gotując tę zupę. Idealnym dopełnieniem dania jest ser pleśniowy, a także wędzona papryka. Trochę obwiałam się recenzji, bo poczęstunek był przygotowywany z myślą o Maćku. Nie dość, że bloger kulinarny to jeszcze znakomity kucharz (chociaż to chyba powinno iść w parze ;)). Był

zadanie-gotowanie
Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą 118

Dziś danie błyskawiczne, pyszne, zdrowe i pożywne. Lubię takie danie gdy za oknem skwar czy nie ma za dużo czasu a na dworze leje i leje. Zupa szybko zaspokoi głód i pożywi nasz organizm, polecam. Szybka tajska zupa z limandą żółtopłetwą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 174

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól

Szefowa kuchni
miętowy chłodnik z ogórków 159

Miętowy chłodnik ze świeżych ogórków - zimna zupa , doskonała na upalny, letni dzień. B łyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki, a dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Podana z chrupiącymi grzankami sprawdzi się doskonale jako lekki obiad . Przepis z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki: 1/2 kg świeżych ogórków 1/2 litra jogurtu naturalnego garść listków mięty(...)wrzucam do blendera. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną cebulkę, listki mięty i jogurt. Całość miksuję na gładką masę. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam zupę do lodówki na godzinę, aż dobrze się schłodzi i powstanie wyrazisty smak. Podaję bardzo zimną z chrupiącymi grzankami

babka w formie
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 178

przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej ( kliknij tu ) ,  natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę i ogórki. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie   podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast(...)diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Krem z sałaty i awokado 115

stanie zjeść tyle na raz. Sałata jest tak nietrwałym warzywem że przechowywanie dużej ilości kończy się wywaleniem do kosza a na to pozwolić nie mogłam. Moja zupa to potrzeba chwili, jest pyszna, zdrowa i pożywna, polecam nie tylko jak będziecie mieli za dużo sałaty ale na co dzień bo jest tego warta. Zupa krem z sałaty masłowej. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Brokulowy krem z nuta kokosa czyli Zupowy Wtorek odc.102 143

Śmiało mogę zaryzykować stwierdzenie, że to jedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem inaczej... Jest jak jest, najważniejsze, że to całkiem smaczna kombinacja szczególnie gdy macie naprawdę dobrej jakości mleczko kokosowe. Brokułowy krem z nuta kokosa 1 spory brokuł 2 łyżki oleju pół łyżeczki curry 1 cebula(...)ładnie zielony podczas pieczenia właśnie). Posiekana cebulę szklimy na drugiej łyżce oleju. Do garnka z cebulą dorzucamy upieczonego brokuła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Zupę miksujemy na krem razem z listkami mięty a następnie dosmaczamy sokiem i skórka z cytryny. Nakładamy do miseczek i dekorujemy mleczkiem kokosowym oraz dowolnymi prażonymi pestkami czy nasionami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z kurczakiem, ryżem i szparagami 87

Zupę którą dziś przedstawiam na talerzu to idealny obiad na letnie dni. To kwintesencja smaku i aromatu, kremowości zupie nadaje jedwabisty, całkiem prawie rozgotowany ryż. Szparagi są tutaj "wisienką na torcie", polecam gorąco. Krem drobiowy ze szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Barszcz czerwony z ziemniakami II 151

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza. Składniki: 500 g wołowiny z kością (szponder, łata) 4 duże buraki 1 duża marchew po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki kilka suszonych grzybów kilka kulek ziela

Czerwień i błękit