zupa - 38908 przepisów (strona:896/2594)

Chłodnik z botwinki 355

Intensywny w smaku chłodnik z botwinki to zdecydowanie mój faworyt wiosennych zup. Chłodników kosztowałam już wiele, ale żaden nie dorównuje temu o pięknym kolorze i jakże mocno unurzanym w wiosennej rosie. Żeby chłodnik wyszedł naprawdę smaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście(...)zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu  (klik).  Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży pęczek szczypiorku lub dymki ok 200 ml dobrej jakości koncentratu

Słodki Kompromis
Kremowa zupa cukiniowo-ziemniaczana z dodatkiem chrupiących grzanek 166

pełnowartościowe jedzenie. W zasadzie, jak się dobrze zastanowić, to taki środek można wykorzystać na wiele sposobów. Kilka z nich znajdziecie na samym dole tego wpisu. Dzisiaj jednak zapraszam na zupę, którą przygotowałam własnie tego dnia. Wyszła bardzo kremowa, o aksamitnej konsystencji i naprawdę pyszna. Sami spróbujcie 😊 Składniki na 3-4 porcje: około 500 g cukinii obranej ze skórki lub wydrążonego(...)gładki krem.  Podawać z drobnymi grzankami i przyprawioną mielonymi płatkami chilli. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na cukinię, to spróbujcie także: Ketchup z cukinii i pomidorów Błyskawiczna dwukolorowa zupa krem z cukinii Dżem z cukinii z nutą mięty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brokułowy zawrót głowy 183

Pisałam kiedyś, że nie przepadam za zupami-kremami, a tu następny przepis na właśnie taką zupę... Można by pomyśleć, że nie jestem konsekwentna. Prawdą jest, że na ogół wolę nie miksować składników. Jednak czasem się skuszę i wtedy cały sekret tkwi w dodatkach. Staram się do każdego kremu dodać coś chrupiącego, urozmaicającego teksturę dania i dodatkowo podkręcającego smak. Nie inaczej

Pichceniomania
ZUPA Z POKRZYWY 121

Mniej więcej w połowie kwietnia pokrzywa wyparła z mojej lodówki szpinak i jarmuż. Teraz to ona króluje w daniach z zieleniną. Często decyduję się na zupę. Bardzo lubię zjeść na śniadanie taki talerz zielonej mikstury. Ostatnio była to wegańska zupa-krem: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Mistrzowska zupa – krem z brokułów 95

Zupy-kremy uwielbiam z wielu powodów: nie trzeba brudzić wielu naczyń, ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a jeśli zdarzy mi się o nich „na chwilę” zapomnieć i rozgotować warzywa, to nic się nie stanie – przecież i tak zblenduję je na krem. Tak było(...)przygotowywałem zupę z czerwonej soczewicy pierwszy raz – zagapiłem się nieco (no dobra, Internet mnie

Vegan Taste
Chłodnik litewski 129

wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem *** *** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy *** *** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy *** *** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy *** *** Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem

Blog z Apetytem
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I CAMEMEBRT 120

maja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera camembert ma wyrazistszy smak. A i same szparagi są zdrowe. Są przede wszystkim małokaloryczne. 100 g szparagów to 18 kcal. Pomimo tego warzywo to posiada wiele

Kuchnia w oparach
Grzybowa z makaronem 128

Ostatniej jesieni często ze spacerów pod lesie wracałam dumna, z koszykiem pełnym pięknych grzybów i dzięki temu, dania z ich użyciem często goszczą teraz na moim stole. Zupa grzybowa to część bożonarodzeniowego jadłospisu, ale wcale nie musi być gotowana od święta. Zwłaszcza, że chcę skończyć zapasy w nadziei na nowe zbiory za kilka miesięcy. Moja wersja tej zupy, to smaki

Pichceniomania
Zupa fasolowa czarne oczko 139

Zupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub  kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa z buraczków z orzechami i imbirem 120

Zupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego tłuszczu(...)usmaż cebulę. Dodaj przyprawy. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty. Dodaj tarty imbir. Następnie dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Gotuj przez 30 minut. Zmiksuj na krem. Zupę polej olejem z orzechów

AZgotuj!
KALAFIOROWA Z GRZANKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE 129

razem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce. Rewelacyjne zestawienie smaków ....  Składniki: 1 mały kalafior   kawałek selera biała część pora 3 marchewki  słodka śmietana   18% 1 porcja rosołowa    sól    koperek + grzanka chleba z jajkiem w koszulce Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy(...)umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę  wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka,  całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia,  p osypujemy koperkiem.  Jajko w koszulce: Małe k o kilki wykładamy folią spożywczą. Smarujemy ją olejem

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa z kluseczkami z dyni 154

Takie jakieś niezbyt udane zdjęcie..kiedyś gdzieś czytałam, że zupy są ciężkie do robienia zdjęć i to jest prawda...starasz się jak możesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni. bulion  2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą .[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski ] .Jak ziemniaki będą prawie miękkie  wlewać masę dyniową na gotującą zupę, mieszając by powstały kluseczk i i gotować kilka minut.Na koniec dodać śmietanę, koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Zupa szczawiowa z pulpecikami 632

czasie mieszamy mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać za dużo (szczaw kiszony jest bardziej kwaśny) Na koniec doprawiamy zupę śmietaną.  Na talerz podajemy z jajkm ugotowanym na twardo

Gotowanie jest łatwe
Żurek z kapustą kiszoną 84

angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne. Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem

R'n'G Kitchen