Zupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:). 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 marchewki 1 średniej wielkości batat 1/2 selera 1 por 2 cebule sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy po szczypcie: oregano, bazylii, tymianku, słodkiej papryki, ostrej papryki(...)Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy przez około 10 minut, do miękkości batatów. 3. W niewielkiej ilości zimnej wody dokładnie rozprowadzamy mąkę i śmietanę. Wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniKremowa , delikatna zupa z zielonego groszku .Prosta w wykonaniu . 1/2 kg.zielonego groszku lub groszku mrożonego włoszczyzna bez kapusty 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego mały kubek kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz cząber Cukier *********************************** 1 .Warzywa z włoszczyzny umyć , pokroić , dodać listek laurowy i ziele angielskie ,zalać wrzątkiem . 2. Do wywaru(...)włożyć opłukany groszek zielony , gotować 20 minut.Ostudzić. 3 . Wyjąć listek i ziele angielskie .Zmiksować zupę . 4 . Zagotować , dodać sok z cytryny , cząber ,śmietanę kremówkę ,sól ,pieprz , gałkę muszkatołową oraz szczyptę cukru. 5 . Wymieszać ,zdjąć z palnika .Wlać do miseczek i przybrać np.natką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiplanach miałam zupę szczawiową a że akurat miałam pod ręką kalarepkę to powstała szczawiowa z kalarepką. Wyszła bardzo pyszna zupka więc polecam spróbować takiego zestawienia. składniki: 4 nieduże kalarepy (ok 500 g po obraniu) 150 g świeżego szczawiu 1 marchewka 1 l bulionu, miałam drobiowy 100 ml śmietanki 30 % sól do smaku Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szczaw(...)potrwa to długo ok 10 minut. Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę. Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeMłody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek białych(...)minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy jeszcze minutę. Czas przygotowania: 45’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 6-8 Kaloryczność: 420 kcal/porcja
Pyry na Gaznieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień
Kardamonovykostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej zupy. Ewentualnie całość doprawiamy solą. Zaraz przed podaniem posypujemy kawałkami boczku
Qchnia po prostuPyszna, lekko pikantna zupa wybornie smakuje na ciepło, a w upalne dni, podana na zimno, orzeźwia. Składniki 500 g czereśni 2 łyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego) 1 gałązka estragonu 1 papryczka chili 2 liście kaffiru 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1 łyżka grenadyny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody(...)dodajemy estragon, papryczkę, liście kaffiru, esencję waniliową, grenadynę, cynamon i kardamon. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy cukrem. Podajemy z ugotowanym makaronem
R'n'G KitchenBardzo letnia zupa, kiełki zielonego groszku nadają bardzo charakterystycznego i orzeźwiającego posmaku. Wszystkim domownikom bardzo smakowała. Nawet małej Klarze, która od czasu do czasu postanawia nie jeść nic przez cały dzień:-) Składniki: seler (duży) cebula 2 ząbki czosnku 5 małych pietruszek (korzeń) marchewka 200ml mleczka kokosowego (można zastąpić śmietaną 12%) 2 garście kiełek zielonego groszku sól, pieprz, gałka muszkatołowa łyżeczka(...)wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku. Na koniec wlej mleko kokosowe i wrzuć kiełki. Wymieszaj. Nie gotuj już zupy dłużej, ponieważ mleczko kokosowe może się zważyć
wysmienitydobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej(...)cebulę podpiekam w piekarniku mocno, a raz dodaję surową od razu, najczęściej z łupinką. Aromatyczny, prawdziwy, z odrobiną soli, zdrowy, prosty, robi się sam. Dobry wywar jest podstawą zup, dań, sosów, tych zimnych i ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości. Składniki: 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula z łupinką
Zasmakuj Kuchniwiosnę czyli to i owo w jednym garnku, mnóstwo smaku i aromatu. Tak też znalazły się tutaj ukochane warzywa: kalafior i botwina oraz kasza bulgur. W rezultacie zajadaliśmy pyszną zupę na obiad, którą polecam bardzo gorąco. Wiosenna zupa kalafiorowo - botwinkowa z bulgurem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieteż tak macie, że jak żar leje się z nieba, to kompletnie tracicie apetyt? U mnie to norma, więc latem mogę żywić się właściwie wyłącznie sokami warzywno – owocowymi, lekkimi zupami czy chłodnikami na bazie jogurtów. Ma to same zalety – nie dość, że chudnę, to jeszcze nie muszę martwić się o nawodnienie, co jak możecie przeczytać TUTAJ jest bardzo, bardzo ważne(...)cząstki. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Ugotowany i wystudzony groszek, ogórki, czosnek i jogurt umieszczamy w mikserze/blenderze i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą wg uznania. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Zupę przelewamy do miski, posypujemy startymi przyprawami oraz koprem i… gotowe. Serwujemy schłodzony. Bon apetit! Artykuł Zielony chłodnik idealny na upały pochodzi z serwisu Kate's Kitchen
Kate's KitchenBłyskawiczny chłodnik który podałam z kaszą, dzięki temu jest bardziej treściwy. Jarmuż z cukinią stanowią świetne połączenie.Można taką zupę zabrać do pracy i mamy świetny lunch i do tego zdrowy. 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g jarmużu 1 cukinia mała 3 gałązki selera naciowego sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki kaszy bulgur natka pietruszki olej rzapakowy(...)chwile dalej przesmażam. Na końcu dodaję liście jarmużu, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu około dziesięć minut. Z jarmużu wycięłam wcześniej grube łodygi, ich nie używam. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, wlewam jogurt i schładzam w lodówce. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Chłodnik podaję z kaszą, natką i jogurtem
wesoła kuchniaFasolka szparagowa to nie tylko smaczny dodatek do dania ale i wdzięczny składnik wielu zup, a jeśli jeszcze połączymy ją z sezonowymi szparagami to mamy obiad idealny. Zupa krem z fasolki szparagowej to zdrowa dawka błonnika, witamin i minerałów. Ja użyłam zalegającej w zamrażalniku mrożonej fasolki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!