wszystko zmierza w jak najlepszym kierunku. Pogoda powoli się poprawia, a i my zaczynamy marzyć o świeżych owocach, warzywach i mamy dosyć zimowych, wekowanych sałatek. Idąc tym tropem przygotowałam zupę, jeszcze częściowo ze świeżych i mrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała(...)czasu do czasu. Dodajemy bulion i gotujemy całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy przyprawami. Tuż przed wyłączeniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem
psgotujemyPostanowiłam podzielić się z Wami moimi trickami, które stosuję podczas gotowania żurku, by nie stać zbyt długo w kuchni, a przy tym ugotować smaczną i aromatyczną zupę. Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam ją nie tylko za ten charakterystyczny smak, ale też za niezwykłą prostotę wykonania. W moim rodzinnym domu bardzo często jadło […] Artykuł 3 podpowiedzi
Wiszniówkabulion przez sito. Do czystego bulionu wrzucamy kiełbasę, namoczone grzyby wraz z wodą, chrzan i majeranek. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę(...)żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego Artykuł Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeminut. Koper włoski i seler naciowy oczyściłem, pokroiłem. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem, zeszkliłem na 2 łyżkach oliwy. Dołożyłem koper włoski i seler naciowy, smażyłem 10 minut. Dodałem do zupy, doprawiłem estragonem, sola i pieprzem, gotowałem 10 minut. Dorzuciłem makaron, gotowałem 15 minut. Natkę pietruszki opłukałem, osuszyłem, posiekałem. Zupę rozlałem na talerze, posypałem natką
R'n'G KitchenGotuję dużo zup [ już nie raz o tym pisałam] i poszukuję nowych pomysłów na zupki..no i znalazłam..w sumie nie pamiętam jaka to była zupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek(...)Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić.Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieDziś pierwszy Dzień Wiosny, czyli potrzeba nam będzie dużo energii, i dużo witamin, i różnych dobroci dostarczmy swemu brzuchowi. Takim pożywnym dobrodziejstwem dla nas będzie właśnie zupa krem. Dziś z topinamburu i pasternaku, idealny duet, do niego pestki dyni i zbawienna dla organizmu komosa ryżowa. Pyszny obiad na stole, zapraszam. Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonymi pestkami dyni
Moje Małe Czarowanieświątecznym stole musi być żur. Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. I tak powstał lekki żur na bulionie warzywnym, a nie jal co roku na wędzonych kościach i boczku
Życie zaczyna się w kuchnikolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu. Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :) Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :) 300 ml(?) czerwonej soczewicy 1 litr wywaru warzywnego po łyżeczce mielonego kuminu i nasion(...)podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy czarnuszkę i kmin i smażymy minutę. Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy gorącym wywarem. Solimy i pieprzymy. Gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie zupę blendujemy. Podajemy posypana natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórywielkanocno-wiosennymi ozdóbkami, a w kuchni przygotowuję wyłącznie dania w kolorach wiosny i rozmrażam wszelkie lody, a konkretnie mrożone warzywa Hortex ;) Dzisiaj mam dla Was przepis na dwukolorową zupę krem. Zielony zrobiony jest z bobu z dodatkiem pesto z liści rzodkiewki i mięty, a różowy ugotowałam z kalafiora i quinoy i zabarwiłam sokiem Hortex "barszczyk czerwony". Z tego samego(...)soku zrobiłam "kawior" idealny do ozdoby i dodania smaku, dodałam też trochę nowalijek i grzybki shimeji. Po takiej zupie od razu zrobi się wiosennie. Przepis na około 2 - 3 porcje. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex 1 opakowanie mrożonego kalafiora Hortex 1/2 szklanki soku "barszczyk czerwony" Hortex 350 ml wywaru warzywno - drobiowego liście z pęczka
Quinoa Raz!Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść laurowy, gotujemy. Marchewkę i seler kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy razem z porem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy. Po 5 minutach wrzucamy kaszę. Doprawiamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków
Kulinarne blogowanieJajka gotujemy na twardo. Kroimy. Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem. Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso. Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki. Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenKiedyś dawno temu ugotowałam zupę z soczewicy i za bardzo nam nie smakowała..ale tym razem dzięki Monice podjęłam wyzwanie , miała być zupa a w niej soczewica, czosnek i imbir .Tak więc zaczęłam działać..a, że miałam kawałek kapusty pekińskiej to dodałam też do zupki , puszkę pomidorów i efekt tak widać..Gdzieś w necie wyczytałam , że soczewicę soli się
Moje domowe kucharzeniemięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie. W gruncie rzeczy jeśli nie zna się kilku podstawowych zasad przy przygotowaniu rosołu, to ciężko też(...)zebrać łyżką cedzakową! Zasada nr 3 Warzywa - wybieramy młode i jędrne. Podstawą dobrego rosołu jest korzeń pietruszki, selera i por. Te trzy warzywa w największej mierze wpłyną na smak zupy. Dlatego do rosołu dodaj ich sporo. Cebula , zawsze wybieramy białą i dość łagodną w smaku. Warto opalić ją nad palnikiem z gazem i opaloną dodać do wywaru, to trik, który
SMYKWKUCHNIHarira to narodowa marokańska zupa. Można ją zjeść w tanich barach, ekskluzywnych restauracjach, także na ulicznych straganach nocą. Można do niej dodać różne składniki tak aby za każdym razem była inna, może być z makaronem, soczewicą, z ziemniakami, z daktylami czy limonką. Dzisiaj harira na moim stole dzięki inspiracji Marty Dymek. Popróbujcie tej wersji bo jest znakomicie sycąca i bardzo(...)aromatyczna. Harira - marokańska zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!