arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą... Ja lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi i zastosowaniu drobnego sita, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :) Gazpacho pomidorowo-arbuzowe - doskonały przepis na orzeźwiający obiad, który przygotujecie w mniej niż 15 minut! [foodiepress] [hide] Gazpacho pomidorowo-arbuzowe Składniki: pomidory(...)feta, bazylią lub miętą... Ja bardzo lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi, który zawiera dużą ilość wody, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie wszystkie warzywa przez grubsze sito :) [/hide] Artykuł Gazpacho pomidorowo-arbuzowe pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plokoło 15 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Po upływanie czasu sprawdzamy czy burak jest ugotowany, ale nadal lekko chrupiący. Zestawiamy z kuchenki i chłodzimy*. Do zimnej zupy dolewamy kefir i jogurt naturalny, dosypujemy również koperek. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Chłodnik najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy smaki się przegryzą. Podajemy na zimno z ugotowanym jajkiem(...)albo młodymi ziemniaczkami. Smacznego. *Aby przyśpieszyć chłodzenie wstawiamy garnek z zupą do zlewu pełnego zimnej wody
Kolizje SmakówPrzepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje
Kawa z mlekiemNiemal wszyscy znają hiszpańskie Gazpacho , natomiast Ajoblanco pozostaje w cieniu. Jest to andaluzyjski chłodnik na bazie migdałów i pieczywa, które zapewniają mu piękną czysto-białą barwę. Zupa świetnie wpisuje się w ideę zero-waste , gdyż możemy wykorzystać do niej resztki chleba (ja nawet lubię, gdy jest czerstwy, bo świeże białe pieczywo bywa "gumiaste"). Niektórzy przygotowują Ajoblanco na mleku(...)migdałowym. Według mnie użycie wody jest w pełni zadowalające i sprawia, że danie ma charakter zupy, a nie puddingu. Czytaj więcej
Kasia SarnaIdealna zupa na upalne dni! W tym roku po raz pierwszy pojawił się na naszym stole i chyba będzie u nas gościł częściej Pomijając czas studzenia zupy to robi się ją naprawdę bardzo szybko. Składniki: 1 litr wywaru 8 małych buraków razem z liśćmi 1 pietruszka razem z natką 1 marchewka 4 niewielke ogórki peczek rzodkiewki garść posiekanego kopru
Słodki ZakątekUpał, żar leje się z nieba. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad… Może chłodnik? Chłodnik t o zupa podawana na zimno. Największą popularnością cieszy się latem, zwłaszcza gdy dokuczają nam upały. Nie mamy wtedy ochoty na jedzenie, a taka lekka zupka ochłodzi i doda energii! Na dodatek przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Chłodnik(...)dlaczego warto go spożywać? Przygotowana z warzyw potrawa to źródło witamin i minerałów i błonnika . Na dodatek na bazie napoju fermentowanego, np. kefiru dodatkowo wzbogaca zupę w białko i żywe kultury bakterii! Po co nam te bakterie? Otóż tworzą one specjalną mikroflorę jelit, usprawniają one trawienie i ułatwiają przyswajanie cennych składników odżywczych. Zmniejszają stany zapalne, wspierają odporność. Warto więc sięgać
Strefa Zdrowego Żywieniapomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw imbirem, ostra papryką. Gotuj przez minutę. Zdejmij garnek z ognia, wlej szklankę gorącego bulionu i wsyp cukier. Zmiksuj dokładnie wszystko blenderem. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, wlej więcej bulionu i ponownie zmiksuj. Dosól zupę do smaku jeśli potrzeba. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem
Delicious PlaceWrzuć pomidory do garnka, doda masło, cynamon i posiekane drobno listki bazylii. Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw cukrem, pieprzem i solą. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć blanszowane migdały i upraż ja na lekko złoty kolor. Przełóż na deskę i gdy ostygną posiekaj nożem na małe(...)kawałeczki. Zupę przed podaniem skrop oliwą, posyp prażonymi migdałami i listkami mięty
Delicious PlaceWlej 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw i dodaj dynię oraz gruszkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego
Delicious Placeminutę. Wlej wywar i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą w połowie miękkie. Dodaj upieczoną i obraną z łupin cebulę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Do zupy dodaj obrany z łupinek czosnek i wlej śmietankę. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z ognia. Zupę zmiksuj, popraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco ze startym parmezanem i świeżym
Delicious Placeprzykryciem przez 3 minuty. Dodaj ziarna kukurydzy, sól i pozostałe przyprawy (kmin rzymski rozgnieć w moździerzu). Duś jeszcze przez 2 minuty. Wlej wodę i doprowadź do zagotowania. Gotuj zupę na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut. Pod koniec gotowania wsyp posiekaną bazylię. Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Podawaj od razu z chrupiącą kukurydzą. Posyp natką pietruszki, listkami
Delicious PlaceDanie z serii myjemy, kroimy, nastawiamy piekarnik i czekamy - osobiście ubóstwiam zupy z pieczonych warzyw, są dużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek stanowi barszcze wigilijny i włoska minestrone - swoją drogą muszę ją w końcu wrzucić na bloga. Skoro sezon
Słodki KompromisPyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa z ziemniakami. Jeżeli lubicie zabielaną to śmiało dodajcie śmietany. A tu zapraszam na Zupę pieczarkową z makaronem Składniki: 2 L bulionu drobiowego 600 g pieczarek (użyłam brązowych) 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula masło do smażenia pietruszka/koperek sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić
magiczna kuchnia KasiZjadam właśnie resztkę mojego brzoskwiniowego chłodnika. Właściwie wylizuję już miskę i wciąż nie do końca wiem, czy mam w ustach smak słonej zupy, czy może jednak słodkich lodów owocowych. Bardzo mi się ta niepewność podoba. Naprawdę bardzo. Mówiąc ciut bardziej serio, to jednak słodycz przeważa, ale dodatek bulionu sprawia, że nie jest ona tak oczywista. Coś lekko perwersyjnego kryje się(...)odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie dodać szczyptę soli. Migdały przekroić wzdłuż na połówki i uprażyć na suchej patelni. Przybrać nimi zupę na talerzach wraz z odrobiną pokruszonych płatków chili lub szczyptą pieprzu
zadanie-gotowanieZupa lekka, bardzo prosta w przygotowaniu i świetna na letnią kolację. Kolor napawa optymizmem, a połączenie kukurydzy, mleka kokosowego i szczypty chilli przypadnie do gustu nawet wymagającym. Spróbujcie koniecznie! Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy 2018-07-25 15:33:00 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kolby kukurydzy 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 szklanki (125 ml) mleka(...)minut. Następnie dolej mleko kokosowe oraz wywar, dopraw, wymieszaj i duś wszystko ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem - w razie potrzeby dolej więcej wywaru. Zupę podawaj schłodzoną, z jogurtem greckim, posypaną pokruszonymi pestkami dyni, pieprzem i natką pietruszki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nie