Pyszna, gęsta i pożywna zupa z zielonej soczewicy. Podobna w smaku trochę do zupy grochowej. W każdym razie smakuje genialnie i jest bardzo zdrowa. Polecam zrobić :) SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera mała pietruszka 25 dag zielonej soczewicy 1,5 l wody lub rosołu 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki
Pani na deserOstatnio robiłam zupę z zielonej soczewicy, dzisiaj ugotowałam z czerwonej :) Obie wyszły przepyszne i na stałe zagoszczą w moi domu :) Polecam wypróbować. SKŁADNIKI: 0,5 czerwonej cebuli mała czerwona papryka 1-2 pomidory 1 marchewka kawałek selera 3-4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu 1,5 l wody lub rosołu szklanka czerwonej soczewicy 1-2 łyżki masła ząbek(...)chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Na końcu zupę blendujemy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy z grzankami, makaronem lub wg. własnego uznania. Smacznego
Pani na deserPyszny rozgrzewający kapuśniak z papryką, pomidorami i grzybkami. Zupę zrobiłam z boczkiem wędzonym i kabanosami. Szybciej się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej
wesoła kuchniaŚwięta, święta i po świętach.. zostały tylko nadmierne kilogramy.. dlatego po tym świątecznym przejedzeniu proponuję szybką, prostą i lekką zupa tajską z kurczakiem, warzywami i oczywiście mleczkiem kokosowym. Zupa jest słodko kwaśna i do tego pikantna. Pysznie rozgrzewa i dodaje lekkości. Zdecydowanie lepiej nam się będzie trawiła niż świąteczne specjały. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwlewamy zakwas. Dodajemy posiekane grzyby, zmiażdżony czosnek i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi inne regionalne zupy wigilijne: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) Kwaśnica z Dynowa Kwasówka z Drohobyczki
Trzeci talerzPrzygotowuje go moja babcia i zawsze jest pyszny, ciemny i kwaśny. Więc jeśli ktokolwiek zapytałby mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne Żur wigilijny z suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście(...)Następnie do czystego bulionu wrzucamy namoczone grzyby wraz z wodą i w razie potrzeby doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żur podajemy z gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Smacznego Artykuł
PatiGotujeDziś wracam do ulubionych smaków dzieciństwa – do domowej zupy ogórkowej, która już po pierwszej łyżce przywołuje najmilsze, dziecięce wspomnienia. Muszę przyznać, że zupa ogórkowa to mój osobisty comfort food – od razu przypominają mi się wszystkie chwile związane z rodzinnym domem – od własnoręcznego
Vegan TasteKapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska Postny kapuśniak na Wigilię. Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. Tradycyjny przepis na kapuśniak jak u babci. Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie(...)Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości. Krok 4. Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do gotującego się kapuśniaku . Zupę gotować jeszcze kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem do smaku. smacznego :) Kapuśniak z grochem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc sprawdzi się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 6, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav" : true, "pauseOnHover": true(...)Dodaj do koszyka Bulion Drobiowy BIO 66g 5,08 zł Dodaj do koszyka Tajski krem z batatów Pikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc sprawdzi się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. 2 szt. Batatów ((dużych)) 2 szt. Marchewki 1 szt. Cebuli
Oslov.nieco skrócony sen ;) Klasyczny rosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja. Składniki: 1 korpus kaczki(...)ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki
My simple kitchenNiezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera
Szalona Kuchnia EwelinyKwas wigilijny - kuchnia podkarpacka We wsi Cygany, położonej na północy Podkarpacia, nieopodal Tarnobrzega, od wielu pokoleń kwas wigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która(...)otrzymujemy tak zwaną „ kwaśną wodę”. Około 1/3 kapusty wkładamy z powrotem do wody i gotujemy pół godziny (pozostałą kapustę można wykorzystać do przygotowania innych dań). Do gotującej się zupy wsypujemy kaszę i gotujemy aż zmięknie. Do kwasu kapuścianego dodajemy pokrojone w paseczki grzybki, sól, wlewamy część wywaru grzybowego (w zależności od gustu – ja dodałam cały) i zagotowujemy. Podajemy w osobnych
Trzeci talerzlanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak raz spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (mały) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pętka kiełbasy myśliwskiej 2 liście laurowe 2 ziarna(...)zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenwyostrzona i dla smaku wędzoną papryką doprawiona. Bardzo kremowa przez jej miksowanie, a następnie przez sito przecieranie. Gęstość sami dobieracie, będzie taka ile wody do niej dodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze. Składniki: 2 czerwone papryki ok. 350 g, 3 średnie marchewki ok. 300 g, 700 ml pasty pomidorowej, 80 g koncentratu(...)piekarniku (na najniższym poziomie), czas tylko tyle, żeby podgrzał się ser. Rada: jeśli chcecie bardzo chrupiące grzanki, to pieczemy je pierwsze bez sera, a dodajemy go pod koniec. Zupę podajemy z grzankami i koperkiem
Moniki SmakołykiDynia nierozerwalnie kojarzy mi się z jesienią. Wspaniale wygląda jako ozdoba, a jeszcze lepiej smakuje. W postaci zupy pozwala zapomnieć o deszczu i zimnie za oknem, gdyż szybko rozgrzewa od stóp do głów. Ponadto, dodatek imbiru oraz curry wzmacnia odporność i pozwala się uchronić nasz organizm przed atakiem drobnoustrojów. Dlaczego warto? Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. Jej zbawienne(...)Całość gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj passatę, przyprawy i wymieszaj. Gotuj, dopóki wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj całość na gładki krem. Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Zupę możesz podawać z nasionami dyni lub słonecznika. Smacznego! A Wy, jakie macie sposoby na rozgrzanie się w te zimne dni? Piszcie w komentarzach. Na naszym Instagramie znajdziesz nasze
Ekocozy | Naturalnie na co dzień