Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jeśli chcesz rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku, ugotuj tradycyjny żur na naturalnym zakwasie. Jest to pożywna zupa idealna na zimne dni. The post Tradycyjny Polski Żur appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeybottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza. Składniki: 1 wędzony ogon wieprzowy 1 kg wędzonych kości wieprzowych 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 400 g ziemniaków(...)plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku. Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej. Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenTaką zupę przygotujecie w 30 minut. Jest sycąca i bardzo dobra. Werja wegetariańska oczywiście bez boczku, zastąpić go prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywa oskrobać i pokroić w kostkę. Koperek umyć i pokroić drobniej. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie składniki oprócz śmietany. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzu. Pieprzu odrobinę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować dokładnie
Kuchnia Pokoleńbottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy(...)godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
R'n'G KitchenPełna smaków zupa pomidorowa z ryżem. Niesamowite w niej jest to, że składa się ledwie z kilku składników. Ale to charakterystyczna cecha przepisow Fitmencook.com , od którego zapożyczyliśmy pomysł. Składniki: 250 g krewetek 1 łyżka tartego czosnku 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka suszonego tymianku 1 puszka pomidorów w zalewie 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 papryka(...)czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Piątek: Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPostanowiłam przyrządzić jedną z ulubionych naszych zup. Ostatnio kremy często goszczą na naszym stole. Mimo, że obranie i wydrążenie dyni jest nieco pracochłonne i wymaga trochę zręczności to pozostała część dodatków przygotowuje się błyskawicznie. Składniki: 1/2 dyni (ok 2kg) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe(...)wszystkie przyprawy (pieprz, sól, cukier, paprykę, curry i kurkumę). Całość zblendować na gładki krem. Dodać łyżkę masła oraz śmietankę. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną pestkami dyni. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga
Słodki ZakątekFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Mamy piękną Polską złotą jesień. To idealny moment by spróbować nasz przepis na zupę z pieczonej dyni piżmowej. Zobacz, nie pożałujesz! The post Zupa z pieczonej dyni piżmowej i cebuli z dodatkiem syropu klonowego appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyZupa cud. Smak lata i wczesnej jesieni kiedy skrzynki na bazarze wypełnione są jędrną papryką i soczystymi pomidorami. To zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cudowny pomysł na obiad. Uwielbiam ją z dodatkiem czarnego ryżu. Przepis wymaga minimalnych umiejętności kulinarnych, więc nie ma wymówek – do dzieła! Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: pomidory malinowe
wiecejwarzyw.plzachciało mi się zupy cebulowej, ale w nieco lżejszym wydaniu. No to do garnka obok cebuli siup jabłuszko, hop tymianek, trochę śmietanki dla smaku a na końcu, żeby nie było tak całkiem "fit", czips z boczku. Efekt? Cebulę czuć delikatnie, gdzieś w tle wybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki na 2 porcje(...)cebula się zezłoci i nieco zmięknie. Wówczas dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kotkę jabłko. Dodać 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć i wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z czipsem z boczku
My simple kitchenSzybka włoska zupa z soczewicą na chłodne dni. Rozgrzewająca i treściwa. U mnie podawana z drobnym makaronem ditallini i obowiązkowo posypana startym parmezanem. Składniki: marchewka cebula łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku szklanka soczewicy np. czerwonej puszka pomidorów krojonych 2 szklanki bulionu 100 g drobnego makaronu 2 łyżki oliwy sól, pieprz parmezan W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić(...)Wsypać soczewice i pomidory, doprawić solą i wlać bulion. Zmniejszyć ogień i gotować aż soczewica zmięknie, w międzyczasie ugotować makaron. Wsypać przygotowany makaron, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać zupę gorącą posypaną tartym parmezanem
wyzwania kuchennekuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee. W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem. Dziś proponuję gęstą, sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry i imbir z dodatkiem mleczka kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość pieprzu cayenne . Polecam! Składniki: 1 szklanka
Wanilia i Kardamonoleju przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dusimy do miękkości delikatnie podlewając wodą. Do miękkiego mięsa dodać pokrojony por mieszamy i krótko dusimy, dolewamy wodę 600 ml. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową. Mąkę wymieszać z odrobiną wody wlać do zupy, zamieszać i zgotować
Andzia Pichcidość spore kowalki i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto. Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową
AZgotuj!zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki - mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz wlewamy bulion (2 kostki rozpuszczone w 0,75 L wrzątku). Zupę doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, kolendrą, kurkumą i oregano. Gotujemy 15 minut. Przygotowane wcześniej mięso wrzucamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu do miękkości marchewki - ok. 15 min. Zdejmujemy
Alutka-GotujePiękne kolory jesieni w lesie, ogrodzie a u mnie również na talerzu. Dużo się dzieje, jest kolorowo, zupa mega sycąca i treściwa. Makaron warzywny zakupiłam w markecie ze zdrową żywnością. Można zastąpić innym makaronem lub kilkoma o różnych kształtach. Dość gęsta i głód zaspokoi na długo. Zapraszam do przepisu. Składniki 200 g makaronu warzywnego lub według swojego uznania 1 duża(...)oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi z serwisu
gotuj ze mną