zupa - 38908 przepisów (strona:874/2594)

Zakwas na żurek 102

wykonaniu. Jednak niekiedy wystarczy niewielki błąd, aby zakwas nie wyszedł. Postępuj zgodnie z przepisem, a na pewno Twój żurek na tym zakwasie będzie pyszny! Sprawdź pozostałe przepisy na zupy . Zaczynamy! Trudność: Średni Czas przygotowania: 4 dni 20 min Całkowity czas: 4 dni 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki, które potrzebujesz do wykonania Zakwas na żurek znajdziesz w przepisie(...)Zakwas na żurek Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Przepis na zakwas na żurek prosto z mojego rodzinnego domu, ma co najmniej 50 lat. Kategoria Zupy Poziom Łatwy Czas przygotowania 4 dni 20 minutes Całkowity czas 4 dni 20 minutes Ilość porcji 1 porcja Składniki 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody

ugotuj-przepis.pl
KREM SZPARAGOWY 99

zawartość na gładki krem. Ja używam do tego ręczny blender. Dodajemy kremówkę, sól oraz ksylitol (lub cukier) do smaku i ewentualnie dolewamy wody, do pożądanej konsystencji. W trakcie gotowania zupy obsmażamy na suchej patelni cieniutkie plastry boczku. Zupę podajemy z połamanymi plastrami boczku- chrupiącymi chipsami, posypaną szczypiorem lub z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa szczawiowa 67

Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.  Składniki: 4 garście świeżego szczawiu 1 łyżka masła 200 g wędzonego boczku 2 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków. Seler i pietruszkę wyjmujemy. Dodajemy szczaw. Zagotowujemy. Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji). Podajemy z ugotowanym jajkiem

R'n'G Kitchen
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 82

Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma. Składniki: 250 g białych krewetek 5 liści kaffiru 1 litr bulionu warzywnego 4 grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego(...)przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut

R'n'G Kitchen
Zupa z młodej kapusty 54

Nowalijki, czas start! No i w końcu pojawiły się i one. Cały rok na nie czekamy, by przygotować pyszne, lekkie dania. Ta zupa przywraca wspomnienia, smaki sprzed lat. Tę piękną wiosnę, na którą czekało się przez mroźną, zasypaną śniegiem zimę. Piękną zieleninę, kolorującą czarno-biały świat. Pierwsze wiosenne deszcze i ten zapach tuż po. Dobra! Czas na przepis, więc łapcie(...)Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy chochlę wywaru z zupy, dokładnie rozrabiamy, dodajemy do całości, mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
Krem z botwinki z karmelizowanymi listkami botwinki 81

Przepyszny krem z botwinki poleca się na obiad. Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam. Szybka do zrobienia a smak nieziemski, polecam. Zupa krem z botwinki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fasolka po bretońsku 131

Przepis na tę sycącą zupę miałam dodać jakiś czas temu, ale pogoda się wyrobiła, słońce mocniej zaczęło grzać, więc pomyślałam, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie siedział i gotował w taką pogodę fasolki! Nie to co teraz... Leje kolejny dzień z rzędu (wcale nie mam nic przeciwko, żeby tylko cieplej było!) więc z przyjemnością sięgamy po treściwsze posiłki(...)minut. Pomidory w puszce przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z koncentratem pomidorowym, m ą k ą oraz cukrem. Wlewamy na gotuj ą c ą si ę zup ę i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i doprawiamy ś wie ż o mielon ą sol ą , pieprzem oraz majerankiem

Kuchnia w czekoladzie
Bogracz 50

Dziś moja wersja bogracza. Jest bardzo łagodna ale jeśli chcecie mieć ostrzejszą wersję wystarczy dodać do zupy sosu tabasco jak mój mąż i już macie ten smaczek :D. Teraz jest lekki mrozik więc taka rozgrzewająca zupka z dodatkową bagietką pełnoziarnistą na pewno Was doskonale rozgrzeje. Bogracz - 70dkg wołowiny ( u mnie łopatka) - 2 papryki  czerwone ( ale ja na przekór wzięłam(...)papryki i pomidorów a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a po zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej)  i gotujemy jeszcze pół godzinki. Jak dodacie ziemniaki spójrzcie

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pieczarkowa z ziemniakami 152

bulion. Dorzucam ze 3-4 ziarna angielskie  i liście laurowe. Gotuję do miękkości ziemniaków. Wyjmuję seler i pietruszkę - przydadzą się do innego dania. Osoby, które nie wyobrażają sobie zupy bez mięsa oczywiście mogą zrobić wywar na kościach czy częściach rosołowych. W czasie kiedy zupka będzie się gotowała na patelni z pokrywką lub w osobnym garnku rozpuszczam masło. Duszę(...)pieczarki i cebulę.  Kiedy będa miękkie i aromatycznie pachnące dodaje je do ugotowanych warzyw. Jeśli zostanie Wam sok - warto dodać do niego trochę mąki ziemniaczanej i zagęścić nią zupę. Na koniec wszystko doprawiam. Można podać posypane natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pieczarkowa 93

Uwielbiana zupa w moim domu, pyszne, aromatyczne pieczarki zaprawione słodką śmietanką. Nic, tylko jeść i brać dokładkę Co potrzeba: 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 średniego selera, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30% słodkiej, 4 mniejsze ziemniaki, Przyprawa Kucharek, 2 łyżki masła, Pieprz, sól Wykonanie: Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę(...)ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Usmażone pieczarki dodajemy do zupy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, gotujemy. Po upływie 1,5 godziny wyłączamy płomień, wlewamy śmietankę, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy. Smacznego :)) pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 30%, ziemniaki, kurczak, ćwiartki z kurczaka

Bułka z Chlebem
Zupa z pora i ziemniaków ze skórką cytryny 97

Wieczorem w niespełna 20  minut przygotowałam zupę z pora. Miałam ochotę na coś ciepłego a po otwarciu lodówki na pierwszym planie był por. I tak powstała kremowa i aksamitna zupa. por biała część cebula  2 ząbki czosnku kilka ziemniaków liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku świeże oregano skórka z cytryny - trochę grzanki z chleba żytniego

AZgotuj!
Szybka zupa porowa z kaszą jaglaną 89

pozostałym rosole z poprzedniego dnia przygotujesz dosłownie w 15 przepyszną i zdrową zupę porową. Do bulionu dodałam pokrojonego pora i zagęściłam kaszą jaglaną. W tym samaym czasie ugotuje się por i kasza jaglana. Zupy jest pyszna, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flaczki z boczniaków 78

Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Są naprawdę pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! Składniki: 1/2 kg boczniaków 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)ogniu (z lekko uchylona pokrywką), aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe flaczki z boczniaków podawać z pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo

Oryginalny smak
Krem z buraka i kaszy jaglanej 97

obraną włoszczyznę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki oraz mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz zielem angielskim, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 25 minut. Gdy warzywa i kasza będą miękkie odławiamy z zupy mięso, dodajemy ocet, czosnek oraz kurkumę. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Garnek ustawiamy

Qchnia po prostu