zupa - 39132 przepisów (strona:868/2609)

Szybka zupa fasolowa 92

kostkę i włożyć do garnka razem z kiełbasą, cebulą, zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodać fasolę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Osolić. Zrobić średnią zasmażkę i zagęścić zupę. Jeśli ziemniaki są już miękkie - doprawiamy zupę

Kulinarne blogowanie
Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki 73

miękkie.  Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min.  Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy - możemy to zrobić ruchomą trzepaczką Ambition (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego(...)Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie.  Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru.  Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 68

można wykorzystać do sałatki). Do rosołu dolewamy ogórczankę i zagotowujemy. Pół litra śmietany mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, po czym hartujemy kilkoma łyżkami gorącego barszczu. Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z jajkiem na twardo, kiełbasą i chlebem. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie zupy, w tym na tradycyjny lasowiacki

Trzeci talerz
Pappa al pomodoro pomidorowa na cały rok 87

appa al pomodoro to toskańska zupa pomidorowa pyszna o każdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się w włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami. Pappa al pomodoro passata pomidorowa Alce Bero puszka krojonych pomidorów

AZgotuj!
KREM Z DYNI Z KOLENDRĄ I GRANATEM 84

Sezonowy, rozgrzewający, dbający o naszą odporność. Taki właśnie jest nasz KREM Z DYNI! Z dodatkiem kolendry i granatu tworzy zestaw idealny! Artykuł KREM Z DYNI Z

COOKMAGAZINE
Zupa krem z zielonych warzyw 120

ielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami. Składniki: korzeń pietruszki 1 cm plaster selera oliwa z oliwek cukinia 2 ząbki(...)zakrycia warzyw, posolić i gotować ok 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem.  Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami

AZgotuj!
Zupa ziemniaczana krem 89

Pyszna, rozgrzewająca, niedroga i szybka w przygotowaniu zupa krem z ziemniaków. Idealna na zimowe i jesienne popołudnia po powrocie z pracy. Artykuł Zupa ziemniaczana krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pyszna zupa gulaszowa 56

Bardzo smaczna i treściwa zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Składniki 1.5 kg karkówki 3 cebule papryka czerwona puszka kukurydzy puszka groszku puszka fasoli czerwonej papryka mielona słodka i ostra sól Przygotowanie 1.5kg karkówki kroję w kostkę i smażę. W tym samym garnku podsmażam 3cebulr, dodaję sól, paprykę mieloną słodką i ostrą (ilość zależy od tego(...)Dodaję paprykę czerwoną i po jednej puszce kukurydzy, groszku i fasoli czerwonej. Gotuję jeszcze chwilę i doprawiam jeśli czegoś mi w niej brakuje. Autor przepisu: Katarzyna Klin Artykuł Pyszna zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa z pora z parmezanem 82

Prosta zupa z pora wzbogacona parmezanem. Od kiedy ją przyrządziłam stała się jedną z moich ulubionych :) Bardzo polecam! Składniki: (6 porcji)  400 g. pora 4 większe ziemniaki 2 korzenie pietruszki 2 łyżki masła 200 g. kwaśnej śmietany 18% 100 g. startego parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Por pokrój w plasterki. Ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój(...)minuty. Warzywa zalej wodą tak, aby wystawała 2 cm. ponad nie. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wybierz dużą chochlę zupy i zmiksuj ją ze śmietaną oraz gałką muszkatołową. Całość wlej do garnka i ciągle mieszając zagotuj. Dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem

Delicious Place
KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY 79

Gęsty, aksamitny KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY to fantastyczne rozwiązanie na zimowy obiad, gdy potrzebujmy trochę więcej ciepła. Udekorowany śmietaną, pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, skropiony

COOKMAGAZINE
Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami 52

Zupa pomidorowa w polskiej kuchni często zdarza się w poniedziałki...Przepis na pyszną pomidorową z lanymi kluseczkami. Artykuł Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kapuśniak z kiszonej kapusty w wędzonymi żeberkami 71

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bo zupy ogólnie to ja uwielbiam. Darzę je szczególną estymą. Ale kapuśniak jest wyjątkowy. Taki kwaśny i smakujący wędzonką. Gdzie aromat kapusty i przypraw miesza się z zapachem wędzonych żeberek. Serwują taki w górach pod nazwą kwaśnica. A my właśnie swoją kwaśnicę zrobiliśmy sobie w domu. Chociaż tak naprawdę góralska kwaśnica to trochę inne

Marder&Marder Manufacture
SZCZAW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ 107

SŁOIKÓW NA ZIMĘ Jeśli kupiliśmy za dużo szczawiu lub mieliśmy urodzaj w ogródku, zapraszam do zrobienia szczawiu w słoikach na zimę. Będzie on idealnie pasował do zimowej szczawiowej zupy. Składniki: ok 500 g szczawiu 2 lyzki soli 1 lyzka octu Sposob przygotowania: 1. Szczaw dokladnie myjemy 2. Kroimy w cienkie paseczki ( ja używam  tylko szczawiowe listki bez lodyzek(...)bulgotać). 8. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. 9. Przechowujemy w ciemnym chlodnym miejscu. 10. Przed zastosowaniem w zime do zupy, szczaw ten nalezy przemyc wodą na drobnym sitku

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą 64

rozgrzewająca zupa jest idealna na zimowe dni. Jest zdrowa i bardzo pożywna. Przygotujesz ją w mig, a smakuje rewelacyjnie. Czerwona soczewica to solidna porcja białka, kwasu foliowego, magnezu i rozpuszczalnego błonnika, a kurkuma ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ta zupa to istna mikstura zdrowia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!