ciasto, sałatka i wiele innych.. Co ugotować na święta wielkanocne? Zacznijmy od śniadania! Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych punktów Wielkanocy. Śniadanie wielkanocne Żurek wielkanocny to pyszna zupa, którą u nas jada się na śniadanie. Oczywiście żurek robię na własnym zakwasie. Uważam, że taki zakwas na żurek to banalnie prosta rzecz, którą przygotować może każdy, a żurek staropolski(...)zyskuje wtedy na smaku razy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne
MamaOskarkaZupa z pieczonej papryki i pomidorów 🍅🌶️ Jeżeli z wczorajszego obiadu został Ci makaron/kasza/ryż wykorzystaj go do tej zupy! #niemarnujemyjedzenia 🍲 Składniki : ok. 700 ml passaty pomidorowej 1 papryka 1 marchewka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta kurkumy Szczypta papryki ostrej Szczypta imbiru w proszku 1 łyżka oliwy Sól, pieprz + ugotowany makaron, ryż
Czarnawisienka0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną. Składniki: Zupa: 1 pietruszka 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 por 1 cebula 5 ziemniaków 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany
R'n'G KitchenMusicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa(...)pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki temu każdy na talerzu może dodać tyle śmietany ile sobie zażyczy, a nawet może zjeść
CookYourselfpodróż kulinarną. Dziś zapraszam Was do spróbowania smaków z Azji. Trochę podrabiane, trochę spolszczone, ale rozgrzewa i smakuje bardzo dobrze 😊 Skromna Emska😅 Dla równowagi nie umiem robić ładnych zdjęć zupy 😉 Potrzebujemy: 80 g - 100 g makaronu ryżowego (cienkie niteczki, waga przed namoczeniem) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki chilli 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżki oleju kokosowego(...)pokrojonego w kosteczkę. Podsmażamy go w mieszance przypraw przez 5 minut. Dodajemy drobno skrojoną cebulę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski, kolejne 2 minuty smażenia. Zalewamy całość gorącym bulionem. Zupa musi się zagotować. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki oraz kukurydzę i sos sojowy. Makaron odcedzamy i tniemy na krótsze niteczki - polecam do tego nożyczki - dodajemy do garnka. Gotujemy całość przez
Emskie Smakibyłam ostatnio chora kuchnię przejęła córka. Postanowiła wdrożyć się w gotowanie zup, bo o ile z daniami z makaronem, zapiekankami, kurczakiem czy azjatycką pho radzi sobie nieźle to nie można tego powiedzieć o zwyczajnych, tradycyjnych zupach. Dlatego postanowiła na obiad przygotować krem z brokułów. Powiem wam że wyszedł bardzo prawidłowo a wręcz pysznie. Zdolna bestyjka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli. Składniki: 1 łyżka smalcu 2 cebule 500 g mięsa z szynki wieprzowej 2 marchewki 200 g pieczarek 1 papryka pomarańczowa(...)pomidory i passatę. Wrzucamy pokrojone w paski papryki. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy mąkę, mieszamy z chochelką zupy, dodajemy do całości, dokładnie ze sobą łączymy, zagotowujemy
R'n'G KitchenMarchewkowo-pietruszkowa zupa krem z kurczakiem i tahini. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner: 21453, ad_type(...)odżywcza Kalorie: 476 kcal Białka: 40 g Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 33 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Zupa marchewkowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. EndorfinaRosół to chyba najbardziej rodzinna ze wszystkich zup. W naszych domach najczęściej podawana w niedzielę, kiedy to przy stole spotyka się cała rodzina. Tak było u mnie – po przyjściu z kościoła wszyscy zasiadaliśmy do stołu, a Babcia lub Mama przynosiły wazę gorącego domowego rosołu i podawały go ze zrobionym przez siebie makaronem. Jako singielka nie gotowałam drobiowego rosołu , teraz
niecodziennikparysmak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą i pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Składniki na kapuśniak 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 1 duża marchew 1 pietruszka
niecodziennikparyWywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i przygotować posiłek. My nasz zamrożony wywar wykorzystaliśmy m.in. do karpia w galarecie, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas podczas świątecznych przygotowań. Do wywaru z warzyw zawsze dosypujemy suszone liście lubczyku, przez co jest on bardziej aromatyczny
niecodziennikparyBardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu
Kardamonovykroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu dodajemy do zupy
karolgotuje