zupa - 38908 przepisów (strona:881/2594)

Najlepsza na świecie pomidorówka 82

Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie. Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra. Składniki na 4-6 porcji: około 2 kg pomidorów 1-2 cebule łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka suszonego czonku lub 2 ząbki świeżego(...)pomidory. Przykryj garnej pokrywą i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj sól i cukier, zblenduj całość i gotowe! Podawaj tak jak lubisz Ps. jeżeli nie lubisz tak gęstej zupy, lub Twoje pomidory miały mało soku to oczywiście możesz dodać wody do gotujących się pomidorów, na moje oko pół litra powinno wystarczyć.   Artykuł Najlepsza na świecie pomidorówka pochodzi

greenscarf
Harira 170

Tradycyjna zupa Marokańska, na którą pierwszy raz trafiłam w Poznaniu w małej restauracji PoWolność na Łazarzu. Wtedy spróbowałam tylko odrobinę od siostry, która wybrała właśnie Harirę na przystawkę. Ale ta jedna łyżka wystarczyła, żeby stwierdzić, że muszę odtworzyć te smaki. Zupa ta jest mocno rozgrzewająca i sycąca, więc idealna na jesień i zimę 😊 Przepis znalazłam na stronie Jadłonomia

Emskie Smaki
Zupa krem z cukinii 135

Zupa krem z cukinii podawana z ciepłymi grzankami, na których topi się ser, czyż nie brzmi to pysznie? Dokładnie o to chodzi w naszym dzisiejszym przepisie, który zachwyci niejedno podniebienie. Zupa krem z cukinii SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu drobiowego - duża cukinia - 2 średnie ziemniaki - 3 cebule - pół czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - przyprawy (kminek, pieprz ziarnisty, gałka

Związek na patelni
Krupnik z prawdziwkami 72

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna z wielu tradycyjnych polskich zup, które dość często goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat. Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka(...)pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min. W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Co z ćwiartkami kurczaka? Oczekujcie kolejnego przepisu

R'n'G Kitchen
Chłodnik z brokułów 132

Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, a różyczki brokuła zmiksować. Do warzyw dodać zimny bulion i jogurt. Proporcje należy dobrać według własnego uznania. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawać dobrze schłodzoną, przybraną pestkami granatu lub cząstkami świeżej papryki – ważny jest akcent kolorystyczny. Chłodnik brokułowy to idealne danie na gorący dzień. Smacznego!    Zobacz także Chłodnik litewski

Gotujemy i jemy
Zupa krem z zielonych szparagów z ziołami prowansalskimi 99

przesmażyć, po czym wszystko zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 min. pod przykryciem. Na koniec dodać wierzchołki pędów szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min. Zupę zmiksować blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać bulionu, wody lub słodkiego mleka. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

Gotujemy i jemy
Zupa peperonata z cheddarem- z pieczonej papryki i pomidorów 107

Pieczona, dojrzała papryka oraz soczyste pomidory w duecie, pod postacią pysznej i aromatycznej zupy krem. Posypana odrobiną tartego sera cheddar oraz podana dodatkowo z chrupiącymi grzankami serowymi smakuje jeszcze lepiej 👌 1,2 litra rosołu 3 duże papryki czerwone 1/2 kg pomidorów malinowych 25 g masła klarowanego 1 ząbek czosnku szczypta soli oraz cukru trzcinowego około 40 g sera cheddar(...)się zredukują (nie odparowywać do końca!), dodać paprykę, przesmażyć razem 5 minut. Warzywa przełożyć do wrzącego rosołu, zagotować i zmiksować. Podawać z bagietką zapieczoną z cheddarem i dodatkowo wierzch zupy posypać startym serem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik ze świeżymi pomidorami 139

rozgrzewające, sycące i ciepłe potrawy. Dziś rozgrzewam się krupnikiem z kaszą jęczmienną, ale nie takim 'tradycyjnym' z mięsiwem, a tylko z kaszą i warzywami. Dodatkowym akcentem smakowym w zupie są... pomidory! 🍅 I oficjalnie stwierdzam, że w tej wersji krupnik zdecydowanie bardziej mi smakuje! 1,2 litra rosołu lub bulionu 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 kg dojrzałych pomidorów 50 g masła(...)kaszę, gotować do jej miękkości. W międzyczasie na maśle podsmażyć pomidory- wcześniej sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i drobno pokrojone- tak przez około 12-15 minut. Pomidory przelać do zupy, zagotować i odstawić do ognia. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru trzcinowego

Kraina Miodem Płynąca
Paprykowy kapuśniak 95

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Lena Gotuje
Chłodnik na gorące dni, pycha 88

Bardzo smaczna i orzeźwiająca zupa. Godna polecenia. Dziękuje Daria ta wersja jest najsmaczniejsza W małej ilości osolonej wody ugotować oczyszczone i pokrojone w kosteczkę buraczki od botwinki. Jak są już miękkie dorzucić pokrojone liście i łodyżki. Dodać pokrojony lubczyk. Jeszcze moment gotować. Wlać maślankę i kubek gęstego jogurtu. Wymieszać. Teraz czas na pokrojony ogórek w kosteczkę i rzodkiewki. Dodać posiekany(...)koper, natkę pietruszki, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem ugotować kilka jajek na twardo. Oskrobać z łupinek, pokroić na ćwiartki i dodać na każdą porcję zupy. Czasami lubię dodać jednego małego surowego buraka, pokrojonego na bardzo drobną kostkę. Nadaje on przepiękny kolor i smak. Najlepszy jest na drugi dzień

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z cukinii 91

cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości. M.in.sałatki, pikle, dżemy, keczupy, sosy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;) U mnie prosta i pyszna zupa krem z cukinii z uprażonym sezamem. Składniki: 600 - 800 g cukinii 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 800 ml bulionu drobiowego/warzywnego lub wody 100 ml szklanki śmietanki(...)grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy 5-10 minut, do momentu zeszklenia cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę miksujemy na krem, pod koniec miksowania dodajemy śmietankę. Podajemy np.z uprażonym sezamem

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 108

grudniu człowiek składa się głównie z mandarynek, w czerwcu z truskawek, to we wrześniu poziom pomidorów w organizmie wzrasta co najmniej trzykrotnie;) Nie mogło więc zabraknąć zupy z pieczonych pomidorów, którą podałam ze słodką śmietanka i grzankami. Pyyycha!  Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów Składniki: 1kg pomidorów (najlepiej gruntowych, mięsistych) 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cebula

Obiad gotowy
Mięso w sosie borowikowym dla leniwych 134

mieliśmy dzisiaj przyjemność kosztować tych dobroci i powiem szczerze że jestem na TAK! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1-1,5 kg mięsa np karkówki lub schabu 2 opakowania zupy cebulowej Knorr w proszku 2 opakowania sosu borowikowego Knorr w proszku 500 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso kroimy w plastry (surowe niczym nie doprawiane mięso) i wkładamy(...)naczynia żaroodpornego. Do miski lub małego garnka wlewamy 500 ml śmietany i dodajemy 2 opakowania zupy cebulowej w proszku oraz 2 opakowania sosu borowikowego w proszku (ja używam sosów Knorr) i całość dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika i pieczemy przez 60-80 minut w temperaturze 200-220 stopni. Gotowe mięso

Blog kulinarny S9.PL
Zupa serowa z chorizo 144

Dzisiaj propozycja dla miłośników zup serowych - przygotowana na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, czosnku i kiełbasy chorizo. Zupka najlepiej smakuje w towarzystwie zieleniny (pietruszki) i chrupiących dodatków (grzanki). Składniki na 3-4 porcje: 300 g serka topionego śmietankowego 2 kostki bulionowe warzywne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100g kiełbasy chorizo 1 łyżka masła biały pieprz dodatkowo: ostra papryka(...)garnka... dolej jeszcze 3 szkl. wrzątku. Serki topione pokrój w małą kostkę i dodaj do garnka, dopraw pieprzem i gotuj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Przygotowana zupę przelej do miseczek, posyp papryką i pietruszką... wrzuć grzanki

Alutka-Gotuje
Tarator, czyli ogórkowy chłodnik 106

gęstego jogurtu greckiego świeżych zielonych ogórków. A w środku także czosnek, koperek, orzechy i nieco oliwy z oliwek, Pysznie! Tarator, to obok chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho moja ukochana zupy na upalny czas. Robi się ją w dosłownie w kilka chwil. Na blogu znajdziecie także sporo przepisów na inne zupy na zimno:   Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem

Kulinarne przygody Gatity