zachciało mi się zupy cebulowej, ale w nieco lżejszym wydaniu. No to do garnka obok cebuli siup jabłuszko, hop tymianek, trochę śmietanki dla smaku a na końcu, żeby nie było tak całkiem "fit", czips z boczku. Efekt? Cebulę czuć delikatnie, gdzieś w tle wybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki na 2 porcje(...)cebula się zezłoci i nieco zmięknie. Wówczas dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kotkę jabłko. Dodać 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć i wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z czipsem z boczku
My simple kitchenSzybka włoska zupa z soczewicą na chłodne dni. Rozgrzewająca i treściwa. U mnie podawana z drobnym makaronem ditallini i obowiązkowo posypana startym parmezanem. Składniki: marchewka cebula łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku szklanka soczewicy np. czerwonej puszka pomidorów krojonych 2 szklanki bulionu 100 g drobnego makaronu 2 łyżki oliwy sól, pieprz parmezan W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić(...)Wsypać soczewice i pomidory, doprawić solą i wlać bulion. Zmniejszyć ogień i gotować aż soczewica zmięknie, w międzyczasie ugotować makaron. Wsypać przygotowany makaron, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać zupę gorącą posypaną tartym parmezanem
wyzwania kuchennekuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee. W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem. Dziś proponuję gęstą, sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry i imbir z dodatkiem mleczka kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość pieprzu cayenne . Polecam! Składniki: 1 szklanka
Wanilia i Kardamonoleju przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dusimy do miękkości delikatnie podlewając wodą. Do miękkiego mięsa dodać pokrojony por mieszamy i krótko dusimy, dolewamy wodę 600 ml. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową. Mąkę wymieszać z odrobiną wody wlać do zupy, zamieszać i zgotować
Andzia Pichcidość spore kowalki i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto. Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową
AZgotuj!zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki - mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz wlewamy bulion (2 kostki rozpuszczone w 0,75 L wrzątku). Zupę doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, kolendrą, kurkumą i oregano. Gotujemy 15 minut. Przygotowane wcześniej mięso wrzucamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu do miękkości marchewki - ok. 15 min. Zdejmujemy
Alutka-GotujePiękne kolory jesieni w lesie, ogrodzie a u mnie również na talerzu. Dużo się dzieje, jest kolorowo, zupa mega sycąca i treściwa. Makaron warzywny zakupiłam w markecie ze zdrową żywnością. Można zastąpić innym makaronem lub kilkoma o różnych kształtach. Dość gęsta i głód zaspokoi na długo. Zapraszam do przepisu. Składniki 200 g makaronu warzywnego lub według swojego uznania 1 duża(...)oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąDziś wracam do ulubionych smaków dzieciństwa – do domowej zupy ogórkowej, która już po pierwszej łyżce przywołuje najmilsze, dziecięce wspomnienia. Muszę przyznać, że zupa ogórkowa
Vegan Tastesezonie jesiennym na naszym stole wielokrotnie pojawia się krem z dyni. Jest to tak dobra, sycąca i odżywcza zupa, że szkoda by było nie korzystać z jej dobrodziejstw. W ciągu tych wielu prób jej przyrządzania w końcu doszłam do przepisu idealnego, którym się z Wami chętnie podzielę :) Artykuł Pyszna zupa krem z dyni z grzankami pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaBardzo lubię zupy kremy z buraków. Znajdziesz u mnie wiele takich propozycji. Z wędzoną śliwką, malinami, jabłkami Teraz czas na świeże śliwki węgierki. 4 średniej wielkości buraki upieczone olej 1 łyżka 8 śliwek węgierek+ kilka do przybrania sól do smaku czerwona cebula 2 cm świeżego imbiru anyż gwiazdkowy 2 goździki 1 łyżka octu kremowego balsamicznego pestki słonecznika pestki dyni nasiona(...)Dodajemy przyprawy. Po 15 minutach wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni układamy kilka pokrojonych śliwek i dusimy do miękkości ale tak aby się nie rozpadły. Wyjmujemy z zupy anyż i miksujemy na krem. Dekorujemy uprażonymi pestkami, polewamy oleje lnianym a na wierzchu układamy śliwkę
AZgotuj!Zupa zdrowa i na dodatek ekspresowa, o nucie pikanterii dająca dużo energii. Seler naciowy, cebula, pieczarki, cieciorka, marchew z ziołami zmieszane, przyprawami doprawiane, kuskusem zagęszczana, z świeżą bazylią podana. Składniki: 150 g marchewki, 1 seler naciowy ok. 400 g, 2 białe cebule średniej wielkości, 300 g pieczarek, ok. 200 g po odsączeniu ugotowanej cieciorki (1 puszka), 2 łyżki oleju(...)seler naciowy, cieciorkę, mieszamy i odstawiamy na kilka min pod przykryciem. Seler powinien chrupiący, a kuskus pod wpływem temperatury spęcznieje. Doprawiamy papryką, solą, ewentualnie dolewamy wody jeśli lubicie rzadszą zupę
Moniki Smakołykidolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem - pyszny, aromatyczny, sycący barszcz na kościach, żeberkach podany z jajkiem sadzonym jest wyborną zupą na obiad w chłodne
W Mojej Kuchni LubięZupa kalafiorowa z pęczakiem idealnie wpisuje się w lekki obiad w upalne dni. Jest pożywna, prosta w wykonaniu i do tego bardzo smakuje dzieciom 🙂 Jak widzicie, kalafiorowi ostatnio nie odpuszczam! To dlatego, że obecnie można kupić ten nasz „swojski”, polski, poczciwy i najsmaczniejszy. Przecież można z niego przygotować tak wiele tanich i prostych w … Artykuł Lekka zupa
Wiszniówkasuszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są...ale to już inna historia :) Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki(...)połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki. Notatki: * miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne
Pieprzyć z FantazjąMój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie. Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra. Składniki na 4-6 porcji: około 2 kg pomidorów 1-2 cebule łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka suszonego czonku lub 2 ząbki świeżego(...)pomidory. Przykryj garnej pokrywą i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj sól i cukier, zblenduj całość i gotowe! Podawaj tak jak lubisz Ps. jeżeli nie lubisz tak gęstej zupy, lub Twoje pomidory miały mało soku to oczywiście możesz dodać wody do gotujących się pomidorów, na moje oko pół litra powinno wystarczyć. Artykuł Najlepsza na świecie pomidorówka pochodzi
greenscarf