zupa - 39132 przepisów (strona:888/2609)

Botwinka z pasztecikami 97

Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier(...)dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce. Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C . Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Prosty Domowy Ramen 110

Ramen, ostatnio chyba jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup, które pojawiają się na naszych stołach, ale również w różnych restauracjach azjatyckich. Najprostszym określeniem ramenu, jest porównanie go do naszego rosołu, ponieważ jest mięsnym wywarem z dodatkiem makaronu. To jednak dodatki na bazie, których jest przygotowywany sprawiają, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku i kusiłabym się o stwierdzenie, że jednak w mojej

ChilliJemy
ZUPA SOCZEWICOWA Z KURCZAKIEM I BATATAMI 159

Ekspresowa zupa pełna dobrych składników. Z batatami, soczewicą, papryką i piersią kurczaka. Doprawiona kminem rzymskim, suszonym oregano, kurkumą i słodką papryką w proszku. Zabielana mleczkiem kokosowy lub śmietanką 30%. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca.  Idealna, gdy zostanie nam rosół z niedzielnego obiadu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1 pierś kurczaka 30 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 batat(...)minut.  Dodajemy krojone pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut. Dolewamy mleczko kokosowe lub śmietankę 30%.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy 2 minuty. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki

cool and minty
Zupa Krem z Brokułów 100

Moim ulubionym składnikiem w zupach są zdecydowanie brokuły, uwielbiam ich smak, dodatkowo świadomość jakie są zdrowe... Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotowa w kilkanaście minut. Do jej podania polecam zdecydowanie groszek ptysiowy firmy Brześć. SKŁADNIKI: 500g brokułów 2 cebule 600ml bulionu warzywnego 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól pieprz szczypta chili groszek ptysiowy firmy Brześć WYKONANIE

Dziś Ja gotuje
Zupa dyniowo pomidorowa 97

Klasyczny przepis na zupę dyniową, której nie może zabraknąć późnym latem, ani jesienią w moim domu. Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Artykuł Zupa dyniowo pomidorowa pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Zupa gulaszowa z wołowiną 619

Pożywna zupa na którą przepis znalazłam na blogu KARMELOWY . Białe wytrawne wino zastąpiłam czerwony - takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Składniki   400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę   1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego masła

Kuchenne aromaty
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 104

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający. Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie(...)ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę. Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku. Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :) Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Moja Książka Kucharska
Flaczki z pstrąga 153

Nowa moda :). Dania mięsne zamieniam na rybne. I? W większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna. Pyszna, polecam z całego serca :).  Przepis na flaczki z pstrąga: 450-500 g filetu z pstrąga 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie(...)minut. Wyjąć cebulę i pora. Doprawić - dodać pieprz, gałkę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek, ew. sól i gotowe :). Można dodać białą zasmażkę (mąką + masło), ale po co? Inne gęste zupy, w tym rybne

Rodzinka w kuchni
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 92

następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny. Robimy zasmażkę: Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa z kiełbasą podwawelską i boczkiem 120

Witajcie :) Co powiecie na pyszną rozgrzewającą zupę fasolową na kiełbasie i boczku. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe mroźne dni. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki: 250 g  kiełbasy podwawelskiej Duda 150 g dobrego chudego boczku 6 ziemniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka natka pietruszki 1łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz(...)rozpada.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę można dać w całości. Natkę myjemy i przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy dolewamy ewentualnie wody, wszystko zależy jakie zupy lubicie czy rzadkie czy gęste, nadal gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.  Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podajemy z bułką lub grzankami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ogórkowa z cynadrami 97

Uwielbiam ogórkową pod każdą postacią a dziś ogórkowa wyborna, z cynadrami, aromatyczna. Propozycję na przepis dostałam od kolegi z FB, tak gotowała ogórkową jego mama. Pysznie gotowała, bo zupa wyszła wyborna. Trochę jest dłubaniny przy obróbce cynaderek ale warto, zapewniam że warto. Cynadry w zupie ogórkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Barszcz ukraiński 158

Jedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).  Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone(...)solę, cukrem, pieprzem i ew. dokwasić (mój zakwas jest bardzo kwaśny, dlatego nie dokwaszam). Podawać z jogurtem lub śmietaną, grzankami, posypane natką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne zupy

Rodzinka w kuchni
zupa dyniowa z klopsikami 91

mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu. dodatkowo do podania: śmietana starty ser żółty Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem żółtym

Domowy Smak Jedzenia
Rosół (bulion) - najzdrowsza zupa świata 145

odcedzeniu pijemy w formie gorącego napoju. Ma szczególne walory zdrowotne i kojące dla naszych jelit. Rosół przygotowujemy z identycznych składników lecz przy użyciu większej ilości wody. Traktujemy jak zupę i podajemy z makaronem ( przepis tutaj) , lanym ciastem ( przepis tu ), lub kluseczkami z kaszy manny ( przepis tutaj ). Domowy wywar - bulion i rosół to doskonała baza do przygotowania innych zup i sosów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 178

Zupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy i gotujemy razem jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię i ewentualnie dosalamy do smaku. Zupę częściowo blendujemy (powinny zostać w niej wyczuwalne kawałki warzyw). Gotowe

Dieta bez mleka